Om du äter mycket grönsaker, frukt och bär och har en kosthållning där du får i dig tillräckligt med protein och fett, äter du hälsosamt och näringsriktigt.
Ett av mina bästa tips, när det kommer till att välja nyttiga livsmedel, är att välja fullkornsprodukter. Detta gäller när du äter pasta, bröd och gryn. Fullkorn innebär att alla delar av spannmålskornet finns kvar i produkten efter förädling. Dessa produkter är mer näringsrika och innehåller mer fibrer, vitaminer, antioxidanter och mineraler, så som järn, folat (folsyra) än icke-fullkornsprodukter.
De bästa och nyttigaste livsmedlen
Det finns hur många nyttiga livsmedel som helst att välja på. En bra riktlinje när du väljer grönsaker, är att välja grova grönsaker. Ät mycket av broccoli, vitkål, rotfrukter samt ärtor och bönor. Du får i dig både mer näring och fibrer. De vanliga salladsgrönsakerna gurka, tomat och isbergssallad innehåller relativt lite fibrer. Ät minst 500 gram grönsaker och frukt om dagen, varav minst hälften ska vara grönsaker. Försök kombinera och variera mellan grönsaker i olika färger eftersom de har olika typer av skyddande ämnen i sig. Ett nyttigt livsmedel, direkt från din trädgård, är rönnbär. Näringsmässigt överträffar de flertalet så kallade ”superbär”. De innehåller antioxidanter, mineraler och flera vitaminer. Framförallt vitamin C. Bären ger mycket energi, hela 206 kJ per 100 gram, det vill säga lite mer än havregrynsgröt. Det fiffiga med dessa bär är att du hittar dem i ditt närområde. Rönn är ett träd som växer i många trädgårdar. Bären kan du äta året om eftersom de både går att torka och att frysa in. Använd färska eller torkade rönnbär som krydda i en mustig gryta eller soppa. Du kan också göra gelé, sylt eller likör på dem. Varför inte torka ett gäng och sedan använda dem i en granola? Bären smakar syrligt och lite beskt.
Nej, nu ska jag träna magen med lite planka!