För mig som har varit gravid och fött barn har det verkligen varit en utmaning att hålla bålen stark. Till en början ville jag bara ge upp. Magen putade hur mycket jag än slet på gymmet, ända till dess att jag förstod att jag behövde vara mer ”magmedveten”. Nu är jag faktiskt rätt nöjd med min mage.
Att vara magmedveten handlar om att träna magen varje dag. Inte på gymmet, utan att träna den även utanför gymmet. Jag ser till att aktivera magmuskulaturen dagligen. Steg ett är att försöka stå och gå så mycket som möjligt, eftersom man då aktiverar bålen. När jag lyfter något tungt tänker jag på att använda hela bålen. När jag kokar pasta, kaffe eller gör något annat som man behöver ”vänta på”, tar jag för vana att göra plankan. Hemmaträning är helt enkelt underskattat, svårare än så är det inte.
Plankan är, i mitt tycke, den bästa magövningen. Mitt tips är att undvika sådana där utmaningar som innebär att man ska utöka tiden man står i plankan varje dag. Sikta istället på att komma upp i en minut, variera sedan denna minut genom att exempelvis köra sidoplankan, plankan på en pilatesboll eller gungplankan. Den sistnämnda gör du genom att ställa dig i plankposition med armbågarna under axlarna och med fötterna i axelbrett avstånd. Gunga sedan kroppen fram och tillbaka i en långsam takt. Självklart är även situps/crunches på en träningsmatta i hemmet en bra klassiker också.
När jag är ute och går eller springer aktiverar jag magmusklerna genom att suga in naveln. Då får de inre magmusklerna jobba. Det kanske inte låter som att dessa tips kommer att göra någon större skillnad, men det har de faktiskt gjort för mig. Nyckeln är att vara tålmodig och att tänka långsiktigt. Gör du detta under ett halvår kommer det dels att bli en rutin som du knappast behöver anstränga dig för att göra. Dels kommer du att få en betydligt starkare bål som gör att din kropp håller betydligt längre.