Proteinet är kungen av näringsämnen. Det är en oerhört viktig beståndsdel i våra kroppar och förekommer i väldigt många olika varianter. Dessa fungerar som enzymer, hormoner, strukturell vävnad och transportmolekyler. Eftersom proteinerna slits ut med tiden behöver vi få i oss nya via vår kost.
Det har blivit allt mer populärt att äta vegetariskt och veganskt. Något som är bra för miljön och folkhälsan. Frågan är bara hur man får i sig tillräckligt med protein när man äter växtbaserat. Människokroppen kan, tack vare sitt komplexa metabola system, utvinna de essentiella aminosyrorna från en naturlig variation av växtproteiner.
Därför behöver varken vegetarianer eller veganer planera måltiderna på ett sådant sätt som många hävdar. Det kan dock vara bra att känna till att vissa grönsaker, så som gurka och rädisor innehåller ganska lite protein medan andra så som böngroddar, vattenkrasse, broccoli och sockerärtor innehåller mer.
En riktigt fin proteinkälla från växtriket är spenat. Det är en av de mest proteinrika grönsakerna. Det innehåller 1,9 gram protein per 100 g. Dessutom innehåller grönsaken mängder av folat (folsyra), mangan, magnesium, järn, kalium, kalcium samt vitamin A och C.
Baljväxter är kanske inte grönsaker i ordets rätta bemärkelse. Det är dock en riktigt bra källa till protein, som dessutom kommer från växtriket. Bönor, ärter och linser ska du äta eftersom de innehåller bra med protein, mycket fibrer, samt vitaminer och mineraler så som järn, zink, magnesium och kalium. Ett exempel på proteininnehåll är kikärtor som innehåller 19 gram protein per 100 g. Röda linser innehåller 9 gram protein per 100 gram.