The Insider

Om du har kommit in på denna sida och inte har den minsta aning om vem ”The Insider” egentligen är kommer här en beskrivning.

Jag som bloggar under pseudonymen ”The Insider” heter Erik Lidén och är bl.a. tidigare forskare inom finansiell ekonomi.

2008 grundade jag fondbolaget Insiderfonder efter en förvaltningsmodell som tar rygg på särskilda mönster i insynshandeln i enskilda bolag (Insidermodellen). Före fondbolagets bildande hade jag och en forskarkollega genomfört omfattande vetenskaplig forskning kring insynshandeln vilken mynnade ut i Insidermodellen.

Hösten 2018 sålde Insiderfonder samtliga fonder till East Capital då det inte var möjligt att driva fondbolaget vidare med de nya PPM-kraven. Affären genomfördes i april 2019 och i juli 2019 lämnade Insiderfonder tillbaka fondtillståndet till Finansinspektionen.  

Sedan april 2011 skriver jag gärna på Twitter under Erik_Liden för att berätta om finansbranschen från insidan och om insynshandel.

På bloggen skriver jag längre texter som rör bl.a. intressekonflikter i aktierekommendationer, insiders agerande och om placeringar och finansiella marknaderna i allmänhet.

Jag hoppas att du kommer att trivas här. Om du inte gör det – berätta för mig. Om du trivs – berätta det för andra.

Fakta om The Insider:

Född: 1974
Arbete: i väntans tider…

Utbildning: Maskiningenjör (Chalmers), Civilekonom (Handelshögskolan i Göteborg), Ekonomie doktor (Handelshögskolan i Göteborg) och lite till.

Gift
: med Karin sedan 2006 (sambo sedan 1995)

Musiksmak
: allätare, men uppskattar lyrisk excellens.

Dolda talanger
: älskar att klippa gräset hemma med min ”self-propeled” Suffolk punch från 1958. Vadå? frågar du, den skönaste cylindergräsklipparen med inbyggd vält säger jag.

Jag kan slå rätt bra i underläge – utmana mig och du får en utmanare du helst slipper.

Spara / dela med dig
 • Facebook
 • Pusha
 • Bloggy
 • TwitThis
 • Google
 • LinkedIn
 • Maila artikeln!
 • Skriv ut artikeln!

12 thoughts on “The Insider

 1. Hej,
  Jag har just upptäckt din intressanta blogg.
  Genomför nu på min blogg bl.a. en serie bloggintervjuer med intressanta ekonomibloggare.
  Hör gärna av dig om du vill bli intervjuad av mig!
  Blogghälsningar
  Classier Corn

 2. Hej, hittade dig just på DI och din insiderkrönika.
  Har nu läst lite av dina bloggar och även kollat in på ditt Twitterkonto.
  Tror på en givande läsning framöver.
  Tack på förhand för intressant läsning.

 3. Hej Erik!

  Finns det anledning att börja sitt aktiesparande redan idag eller kan man spara ihop ett kapital tills årsskiftet och börja då? Stat pekar på att man borde kunna få en bättre ingång i priset om man avvaktar. Vad är din personliga åsikt?

  Med vänlig hälsning,
  Alexander

  • Hej Alexander,

   Jag tror på en fortsatt stark börs under inledningen av 2017. Men riskerna är höga och negativa händelser kan dra ned börsen kraftigt och snabbt. Men det mesta nu är positivt så vi kan nog vänta oss en bra start på året. Hur och när det är dags att gå in på börsen – om du inte har några placeringar där idag – är en fråga om din riskvilja och kunskap/intresse om marknaden.

   Bästa hälsningar,
   Erik

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *