Så blir börsåret 2019!

Investerarkollektivet är delat i två läger – det står klart när Börsgissningen 2019 summeras.

Den åttonde (!) upplagan av Börsgissningen har genomförts och det är dags att summera bidragen. Sammanfattningsvis är investerarkollektivet i år uppdelat i två läger. Häng med så får du se hur bidragen i Börsgissningen 2019 fördelar sig.

Som vanligt vill jag rikta ett ödmjukt tack till er alla som har bidragit till denna upplaga av Börsgissningen. Utan er hade det inte funnits några resultat att redovisa. Ett särskilt tack också till alla de som har deltagit lite extra med en hjälpande hand på Twitter!

crowd

Deltagandet i Börsgissningen 2019 har varit bra och hela 877 bidrag har inkommit. Även om det är betydligt lägre än förra året då deltagandet var rekordstort så ger bidragen sammantaget en mycket bra bild av ”investerarkollektivets” syn på Stockholmsbörsens utveckling under 2019.

En sammanställning av bidragen återfinns i figurerna längst ned!

Inget är en tradition förrän man gör något flera år i följd och därför gör vi med årets upplaga tradition i möjligheten att gissa vinnaren bland large cap och mid/small cap-bolagen, något jag började med förra året. 545 (62%) deltagare har valt att gissa en vinnare bland large cap-bolagen och 435 (50%) har gissat vinnaren bland mid/small cap-bolagen.

Som vanligt kommer bidragen i Börsgissningen ifrån en salig blandning av personer. Men jag kan berätta att bakom svaren återfinns många professionella investerare, analytiker, fondförvaltare, daytraders, swingtraders, ekonomijournalister och sparekonomer. Men de allra flesta bidragen kommer från helt vanliga människor som råkar spara i aktier och fonder och är intresserade av börsen generellt.

Så hur säger ni då att börsåret 2019 ska bli?

I snitt, säger ni att utvecklingen på Stockholmsbörsen 2019, inklusive utdelningar, kommer att bli: -0,13% procent.

Med tanke på att utdelningarna under ett normalt börsår uppgår till mellan 3 och 4 procent så säger ni alltså att Stockholmsbörsen rensat för utdelningar ska sjunka med motsvarande 3-4 procent under det kommande året. Mediangissningen är dock en uppgång på 3 procent.

När jag tittar på årets bidrag förvånas jag över det ”delade” kollektivet. Drygt hälften av bidragen tror på en uppgång och knappt hälften tror på en fortsatt nedgång. Att det inte är en tydlig majoritet för upp- eller ner tolkar jag som att det finns en utbredd osäkerhet om börsutvecklingen vilket också får stöd av de ovanligt ”tunna” argumenten som generellt har angetts som stöd för gissningarna.

Vanliga argument till fortsatt börsuppgång

 • ”Utdelningarna håller i sig – företagens resultat visar inte på avmattning”
 • ”Mycket nedsida från dagens nivå är redan inprisat”
 • ”Oroligheterna vi upplever just nu i december/januari 2019 är politiska och det brukar lösa sig”
 • ”Statistiskt är det sällan vi får två negativa börsår i följd”
 • ”Trump har satt sin prestige i att börsen går upp”

Vanliga argument till en börsnedgång

 • ”Negativ utveckling för företagsklimatet i Europa”
 • ”Hög skuldsättningar”
 • ”Höga värderingar, särskilt i tech-bolagen”
 • ”Handelskrig och nya tullar”
 • ”Stigande räntor vilket kommer påverka en högt prissatt bostadsmarknad”
 • ”Brexit och Trump!”
 • ”Vi är i en negativ trend på börsen – den bryts inte i första taget!”

En kul del i årets Börsgissning är vilka bolag som ni tror blir vinnare på large cap och mid/small-cap.

Bolag med flest röster som vinnare på large cap:

 • Ericsson (62 bidrag; 12% av alla gissningar bland large cap)
 • Hennes & Mauritz (44/8%)
 • Nordea (31/6%)
 • Volvo (25/5%)
 • Kindred (23/4%)
 • ABB (20/4%)
 • MTG (16/3%)
 • Swedish Match (16/3%)
 • Astra Zeneca (15/3%)
 • SCA (15/3%)
 • + 70 andra bolag med totalt 278 röster

Bolag med flest röster som vinnare bland mid/small cap:

 • Catena Media (23 bidrag, 5% av alla gissningar i mid/small cap)
 • Fingerprint Cards (17/4%)
 • G5 Entertainment (15/4%)
 • Starbreeze (12/3%)
 • LeoVegas (11/3%)
 • Tobii (11/3%)
 • Mycronic (10/2%)
 • Mekonomen (9/2%)
 • THQ (8/2%)
 • Nilörn (7/2%)
 • + 157 andra bolag med totalt 312röster

Det finns en naturlig övervikt mot mer populära bolag men listorna är intressanta för de har alla ett stort antal röster från helt oberoende personer. Jag noterar att några hårt straffade aktier under 2018 finns med på listorna, exempelvis Hennes & Mauritz, Nordea, Volvo, Kindred och ABB i Large Cap och exempelvis Starbreeze och Fingerprint i Mid/small. Det ska bli mycket intressant att se hur väl ovanstående bolag står sig på börsen när vi blickar tillbaka om ett år!

Det är med stor spänning jag själv ser fram emot börsåret 2019. Min syn är dock fortsatt negativ. Insidersentimentet, alltså köpandelen i insynshandeln de senaste 18 månaderna, har sedan i april/maj 2017 varit i en stigande trend. Så länge som köpandelen på ”rullande” 18 månader stiger brukar det vara vettigt att stå utanför börsen. När sentimentet faller är det i regel bra att äga aktier.

Jag gillar att titta på utvecklingen på inköpschefsindex. När detta index på rullande 12 månader befinner sig i en fallande trend brukar det vara negativt att äga aktier och faktum är att det har varit i en fallande trend sedan i december 2017. Det är alltså negativt för börsen även framåt.

Den nu rådande negativa börstrenden, ett stigande insidersentiment och mer skeptiska inköpschefer är en kombination som får mig att vara försiktig framöver. Även om det alltid är viktigt att vara selektiv i sina aktieval så betyder ovan att selektivitet är viktigare än på mycket länge. Att försöka skapa värdetillväxt det kommande året genom att ta rygg på index tror jag är en dålig strategi.

Om jag ska sätta en siffra på min gissning för 2019 så är det en nedgång på 16,3 procent.

Om vi får se ett kallare börsklimat i år så tycker jag att du ska snegla på insynspersonernas agerande. Särskilt de som köper och sedan tidigare har ett litet tidigare ägande och som inte har köpt på många år. För oavsett hur börsen utvecklar sig under året så kommer det finnas mycket bra köpmöjligheter och där kan insiders vara med och peka ut en del av dessa genom sitt agerande.

En sak är jag säker på – det blir ett mycket spännande börsår 2019!

Om ett år vet vi vem som kom närmast det verkliga utfallet i Börsgissningen 2019. Tills dess kan ni följa utvecklingen i ”tävlingen” antingen här på bloggen eller, om ni har tillgång till ett konto på mikrobloggen Twitter, via #börsgissningen2019.

En komplett sammanställning av samtliga gissningar i Börsgissningen 2019 finner du i nedanstående figur.

Antalet bidrag uppdelat i femprocentsintervall ser ut så här:

Nedan följer en flerårsjämförelse av bidragen i Börsgissningen 2014-2019:

Spara / dela med dig
 • Facebook
 • Pusha
 • Bloggy
 • TwitThis
 • Google
 • LinkedIn
 • Maila artikeln!
 • Skriv ut artikeln!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *