Vinnarna i Börsgissningen 2017

Stockholmsbörsen anno 2017 är över och uppgången stannade på 9,75 procent för generalindex (OMXSGI) med återinvesterade utdelningar. Det är därför dags att även göra bokslut för Börsgissningen 2017 och för mig att kora vinnarna.

Börsgissningen 2017 var sjätte upplagan och antalet bidrag summerades till 832 stycken. Det kan konstateras att kollektivet i 2017 års upplaga var relativt nära utfallet som alltså hamnade på 9,75 procent – den vanligaste gissningen var +7 procent.

Ett ödmjukt tack till alla er som bidrog med sina gissningar till Börsgissningen 2017. Det är ju ni som utgör den kollektiva investerarkunskapen – ju fler som bidrar desto bättre blir relevansen av snitt- och mediangissningen. Och ofta slår snittgissningen många börsexperter på fingrarna!

Några som spöade börsexperterna är årets vinnare – en kvartett bestående av Fredrik, Christoffer, Johan och Niklas!

Den vinnande gissningen var +9,76 procent vilken alltså bara var 0,01 procent ifrån det slutgiltiga utfallet.

Vinnare är Fredrik Salheden från Hishult. Med den precisionen som Fredrik hade i år finns det anledning att lyssna till vad han tror om det kommande året. Hans gissning för Stockholmsbörsen 2018 är en värdeutveckling på +8,46 procent.

Vinnarna i Börsgissningen 2017 kommer att få böcker och presentkort till landets största bokhandel i brevlådan.

Fördelningen på bidragen i Börsgissningen 2017 och det verkliga utfallet ser du i figuren nedan.2017 utfallNär vi nu har stängt böckerna för 2017 kan vi se fram emot ett nytt spännande börsår 2018.

Sedan Stockholmsbörsen vände den 21 november i samband med finanskrisen 2008 är uppgången per årsskiftet hela 340 procent. Men med tanke på den historiska lågräntemiljön som effektivt har styrt stora kapitalflöden från bankboken till börsen är det inte alltför uppseendeväckande. Hur länge räntan ligger kvar på nuvarande nivåer är naturligtvis högst oklart. Men en sak som är säker är att räntenivån kommer att påverka investerarnas riskvilja och därmed även utfallet på Stockholmsbörsen under det kommande året.

Mycket kan sägas om det kommande börsåret men min egen syn får vänta. Jag tar den istället i samband med sammanställningen av bidragen till Börsgissningen 2018.

Prislistan i Börsgissningen 2017:

 1. Fredrik Salheden (Hishult) som gissade 9,76% – presentkort på 2000 kronor
 2. Christoffer som gissade 9,72% – presentkort på 1000 kronor
 3. Johan Gusén (Enköping) och Niklas Krantz (Hisings Kärra) som båda gissade 9,70% – presentkort på 500 kronor
Spara / dela med dig
 • Facebook
 • Pusha
 • Bloggy
 • TwitThis
 • Google
 • LinkedIn
 • Maila artikeln!
 • Skriv ut artikeln!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *