Vinnarna i Börgissningen 2016

Stockholmsbörsen anno 2016 är över och uppgången räknades till 9,82 procent för generalindex (OMXSGI) med återinvesterade utdelningar. Det är därför dags att även göra bokslut för Börsgissningen 2016 och för mig att kora vinnarna.

Börsgissningen 2016 var femte upplagan och antalet bidrag summerades till 1184 stycken, eller mer än dubbelt så många som 2015 års upplaga. Snittgissningen uppgick till -1,46 procent medan den vanligaste gissningen var en nedgång på 1 procent. Det var också första gången hittills som majoriteten av bidragen i Börsgissningen hamnade på en negativ notering. Till skillnad från 2014 och 2015 års upplagor så lyckades inte 2016 års version pricka in börsens riktning.

Tack till er alla som hjälpte mig göra Börsgissningen 2016 till den fantastiska framgång som det blev. Det är så lätt att man glömmer den hjälp man får men ni ska veta att jag är enormt tacksam för era rekommendationer via Twitter, Facebook. Utan dem hade denna upplaga aldrig blivit vad den blev. Och naturligtvis – tack till alla er som bidrog med en gissning! Det är ni som utgör den kollektiva investerarkunskapen – ju fler som bidrar till Börsgissningen desto bättre blir relevansen av snitt- och mediangissningen. Och ofta slår snittgissningen många börsexperter på fingrarna.

Några som sopade banan med just börsexperterna är årets vinnare – en kvartett bestående av Jörgen, Per, Tomas och Andreas!

Den vinnande gissningen var +9,90 procent vilket alltså hamnade 0,08 procent ifrån det slutgiltiga utfallet. på en hedrande femteplats kommer Thomas som gissade 9,91 procent.

Så vad tror då vinnarna av 2016 års upplaga om börsen 2017? De fem vinnarna tror i genomsnitt att börsen 2017 kommer att sluta 6,9 procent högre än den står idag. Om det infrias så skulle rekordet från den 15 december 2016 överträffas med 5,9 procent.

Vinnarna i Börsgissningen 2016 kommer att få ett presentkort i brevlådan till ett värde av 1000 kronor till landets största bokhandel.

Fördelningen på bidragen i Börsgissningen 2016 och det verkliga utfallet ser du i figuren nedan.

Börsgissningen 2016 - bidrag (1184 st) och utfall

Börsgissningen 2016 – bidrag (1184 st) och utfall

När vi nu har stängt böckerna för 2016 kan vi se fram emot ett nytt spännande börsår 2017.

Sedan Stockholmsbörsen vände den 21 november i samband med finanskrisen 2008 så är uppgången på börsen 301 procent. Den extrema lågräntemiljön har lyckats flytta stora kapitalflöden från bankboken till börsen. Och det ser ut som att reporäntan kommer att fortsätta ligga på en historiskt låg nivå ytterligare ett tag framöver.

Men det är inte bara lågräntemiljön som talar för att börsen kan väntas vara stark i det kortare perspektivet. Inköpschefsindex är i en stigande trend – normalt en bra indikator för fortsatt börsuppgång – och värderingarna är bara något högre än snittet under de senaste 10 åren. I skrivande stund är värderingarna 9 procent högre än snittet under de senaste 10 åren och det är en bra bit kvar, allt annat lika, innan värderingarna i sig är en varningssignal. Dessutom är insidersentimentet, dvs. köpandelen hos insynspersonerna under de senaste 18 månaderna, i en fallande trend. Ett fallande insidersentiment är normalt ett läge där det har varit rätt att äga aktier – historiskt har det varit vinstgivande att göra det.

Men allt ovan kan snabbt ändras och det innebär att börsåret 2017 är högst osäkert.

Med detta sagt så samlar jag nu in gissningar på vad ni tror om Stockholmsbörsen 2017. Gissningen ska alltså bestå av Stockholmsbörsen inklusive utdelningar (normalt 3-4 procent utöver prisuppgången) i procent och din gissning vill jag ha senas kl 9 den 2 januari 2017. Du lämnar den via formuläret i denna LÄNK.

Och du, glöm inte, det ska vara roligt att gissa börsutvecklingen och en gissning är just bara en gissning!

Förutom att jag kommer att uppdatera kring börsen här på bloggen kan du också följa utvecklingen i Börsgissningen 2017 på Twitter via #borsgissningen2017

Prislistan i Börsgissningen 2016:

  1. Jörgen Ågren (-), Per Andersson (Karlstad), Tomas Berntsson (Varekil) och Andreas (-) som alla gissade 9,90% – presentkort 1000 kronor
  2. Thomas Hellberg (Järfälla) som gissade 9,91% – presentkort 500 kronor
Spara / dela med dig
  • Facebook
  • Pusha
  • Bloggy
  • TwitThis
  • Google
  • LinkedIn
  • Maila artikeln!
  • Skriv ut artikeln!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *