Vinnaren i börsgissningen 2015

Stockholmsbörsen anno 2015 är till ända och det med en uppgång på fina 10,19 procent för generalindex (OMXSGI) med återinvesterade utdelningar. Det är därför dags att även göra bokslut för Börsgissningen 2015 och för mig att kora en vinnare.

Börsgissningen 2015 var en stor framgång med hela 519 bidrag – drygt tre gånger så många deltagare som i 2014 års upplaga. Snittgissningen uppgick till +3,33 procent, mediangissningen till +5,60 procent och två av tre bidrag trodde på en uppgång. Likt för börsgissningen 2014 prickade alltså majoriteten in börsens riktning!

Jag vill tacka alla de som hjälpte till att göra Börsgissningen 2015 till en framgång. Utan era rekommendationer via Twitter, Facebook och i andra forum hade antalet som bidrog inte varit vad det blev. Jag vill också tacka alla er som bidrog – det är ni som utgör den kollektiva investerarkunskapen, en kunskap som 2015 lyckades mycket väl med att förutspå utfallet. Ju fler som bidrar till Börsgissningen desto bättre blir relevansen av snitt- och mediangissningen.

När investerarkollektivet säger sitt slår mediangissningen många finansexperter på fingrarna – och det är just det som är så häftigt. Med kollektivets vitt skilda bakgrunder och kunskaper, men med det gemensamma målet att ge sitt bästa bidrag, tenderar dessutom kollektivets samlade gissning att hamna någorlunda nära utfallet. Det är just det som är syftet med Börsgissningen – att ge dig en bild över vad ”kollektivets” samlade bedömning är om det kommande börsåret.

En deltagare som just sopade banan med börsexperterna är årets vinnare – Eva Hermansson.

Eva gissade en börsutveckling på +10,2 procent och hamnade alltså bara 0,01 procentenheter ifrån det slutgiltiga utfallet.

Vem är då denna precisionsgissare? Eva är en 33-åring som är verksam i läkemedelsindustrin och bosatt i Mellansverige. Hon har varit intresserad av aktier och fonder ett antal år och följer olika aktie- och fondexperter på bloggar och i sociala medier. Idag sparar hon främst i fonder.

Hur känns det att stå som segrare i Börsgissningen 2015?

– Det känns riktigt rolig att ha vunnit Börsgissningen 2015. Jag blev särskilt glad eftersom konkurrensen var hård och jag har förstått att många som lämnade in gissningar är experter på området.

 Hur kom du fram till din gissning på 10,2 procent?

– Anledningen till att jag inte tippade på bättre utveckling än 10,2 procent är på grund av lågkonjunktur i Europa och anledningen till att jag inte tippade lägre var på grund av låg ränta och lågt oljepris. Dessutom vägde jag in att snittutvecklingen på Stockholmsbörsen de senaste 100 åren varit cirka 10 procent.

Inför 2016 tror Eva på ytterligare ett år av uppgångar, dock något lägre än hennes gissning för 2015. Hennes bidrag till Börsgissningen 2016 hamnar därför på +7,8 procent.

För sin smått imponerande precision i Börsgissningen 2015 kommer Eva att få ett bokpaket innehållande spännande finanslektyr i brevlådan till ett värde av (minst) 1500 kronor.

Pris i Börsgissningen 2015 utgår också för bidrag på platserna 2 och 3 som går till Gustav Karner och Thomas Gradin som gissade på 10,29 respektive 10,30 procent. Grattis även till fina insatser ifrån er båda!

Hur nära du var med din egen börsgissning 2015 (om du gissade) kan du se i figuren nedan.

Börsgissningen 2015 - utfallet! v2

När vi nu har stängt böckerna för 2015 kan vi se fram emot ett nytt spännande börsår 2016.

Sedan Stockholmsbörsen vände den 21 november i samband med finanskrisen så är uppgången på börsen hela 269 procent. Extrema stimulanser ifrån världens centralbanker, nyintroducerade bolag vars aktie rusar sin första handelsdag och aktier som skördar uppgångar på 1000 procent under ett enskilt år har blivit vardagsmat för såväl gamla aktierävar som nya aktieklippare. Marknaderna har också fått en hjälpande hand av sjunkande råvarupriser (särskilt oljepriset) och en lågräntemiljö som gör aktier betydligt attraktivare. Dessutom har många nya sparare kommit till marknaden vilket demonstreras av en tillströmning av medlemmar till intresseorganisationen Aktiespararna samt många nya depåer hos nätmäklarna.

Allt detta gör att osäkerheten inför det kommande året är hög.

Med detta sagt så samlar jag nu in gissningar på vad ni tror om Stockholmsbörsen 2016. Gissningen ska alltså bestå av Stockholmsbörsen inklusive utdelningar (normalt 3-4 procent utöver prisuppgången) i procent och din gissning vill jag ha senas kl 9 den 4 januari 2016. Du lämnar den via formuläret i denna LÄNK.

Och du, glöm inte, det ska vara roligt att gissa börsutvecklingen och en gissning är just bara en gissning!

Förutom att jag kommer att uppdatera kring börsen här på bloggen kan du också följa utvecklingen i Börsgissningen 2016 på Twitter via #börsgissningen2016

Prislistan i Börsgissningen 2015:

 1. Eva Hermansson, 10,20% – bokpaket på 1500 kronor
 2. Gustav Karner, 10,29% – 900 kronor
 3. Thomas Gradin, 10,30% – 600 kronor
Spara / dela med dig
 • Facebook
 • Pusha
 • Bloggy
 • TwitThis
 • Google
 • LinkedIn
 • Maila artikeln!
 • Skriv ut artikeln!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *