Insiderläget och köpvärda marknader

Krig, oroshärdar och massvält, högvärderade aktiemarknader, låga räntor och ett riksdagsval den 14 september. Det är några av ingredienserna du har att ta hänsyn till som svensk aktiesparare just nu. Jag har tittat närmare på hur insynspersoner agerar runtom i världen och har förslag på var du bör köpa och sälja.

Allokeringsproffsen verkar rörande överens om att alternativen är få till en placering i aktier för den som vill ha hög avkastning framöver. Argumentationen tenderar – likt flugorna runt sockerbiten – att kretsa kring den nu rådande lågräntemiljön även om injektioner från centralbanker dopar marknaderna. Att de låga räntorna är här för att stanna verkar allokerarna ense om.

I ett inlägg den 27 januari i år gjorde jag en genomgång av ”insiderläget” runtom i världen och baserat på hur insynspersoner hade agerat där nyligen – i relation till historiskt – valde jag ut fyra aktiemarknader att köpa och fyra att sälja. Köpmarknaderna var: Indien, Malaysia, Sydkorea och Turkiet. Säljmarknaderna var: Schweiz, Sverige, Tyskland och USA.

Utfallet sedan dess – i svenska kronor, men exklusive utdelningar, är:

Köpmarknader: Turkiet (+40%), Indien (+39%), Malaysia (+18%) och Sydkorea (+21%). Genomsnitt för mina köpmarknader: +29%.

Säljmarknader: USA (+19%), Schweiz (+10%), Tyskland (+1%) och Sverige (+4%). Genomsnitt för mina säljmarknader:+9%.

Det bör också påpekas att eftersom den svenska kronan har försvagats mot de flesta valutor så har placeringar i andra valutor fått lite ”gratisskjuts”.

Köpmarknaderna har utvecklats fantastiskt bra, men ovanstående hör redan till historien så vilka marknader gäller framöver?

Ur ett insiderperspektiv så gäller faktiskt köpmarknaderna fortfarande. Min enda reservation gäller Sydkorea där insynspersonerna har minskat andelen köp trots att vi inte har sett större uppgångar på dessa marknader (mätt i den lokala valutan, wonen). Generellt köper insynspersoner relativt mycket mer på en marknad när den är ”billig” och säljer i större utsträckning än normalt när den är relativt ”dyr”. Men här säljer de relativt mer än normalt trots att marknaderna inte har stigit i den lokala valutan. Det som dock talar för en placering i Sydkorea är att värderingarna mätt som price-to-book, P/B, befinner sig på ett sluttande plan och är på en historiskt låg nivå.

När det gäller marknader att vara försiktig med så står jag fast vid att detta gäller för Sverige, Schweiz, Tyskland och USA. Du kanske invänder med att det rör sig om kvalitetsmarknader, och det är förvisso sant. Exempelvis är tillväxten i USA hög och hjulen snurrar nu på fint. Men värderingarna i just USA är uppe på pre-finanskrisnivå och det känns inte alls bra.

Jag noterar också att insidersentimentet i Kina är på uppåtgående. Tillsammans med historiskt låga värderingar innebär det att Kina snart är en köpmarknad. Den politiska risken i landet är hög och det avspeglas också i aktiekurserna. Men låga värderingar varar inte för evigt. Oavsett är Kina en marknad för investerare med tålamod och hög stresströskel.

Viktigt att tänka på när du placerar i aktier eller fonder på andra marknader än den svenska är att du tar en valutarisk. Det är en risk som avtar om du placerar i flera olika valutor. Vidare har den svenska kronan tappat i värde i år mot de flesta valutor. Om kronan stärks så kommer placeringar i andra valutor straffas.

I figurerna i galleriet nedan kan du botanisera i insidersentimentet på respektive marknad, i relation till börsutvecklingen på marknaden ex utdelningar (i lokal valuta) samt värderingen mätt som price-to-book.

Jag tror alltså fortsatt på Indien, Malysia, Sydkorea och Turkiet,

Lycka till i dina placeringar!

 

Spara / dela med dig
  • Facebook
  • Pusha
  • Bloggy
  • TwitThis
  • Google
  • LinkedIn
  • Maila artikeln!
  • Skriv ut artikeln!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *