Så går det i #börsgissningen2014

Paretoprincipen – ofta kallad för 20/80-regeln eftersom den stipulerar att 20 procent av orsakerna står för 80 procent av verkan. Jag kommer att tänka på Vilfredo Pareto när jag gör en tillbakablick på Börsgissningen 2014 i början av året eftersom 20 procent gissade på en börsnedgång och 80 procent på en uppgång. 

Mer än halva börsåret har förbrukats och hur har det spenderats av marknadens aktörer? Tja, om bolagens utdelningar vore återinvesterade så skulle uppgången för Stockholmsbörsen uppgå till 6,6 procent i år. Hittills.

När jag bad er gissa hur börsen utvecklas i år blev det kollektiva svaret: +6,89 procent. 

Om ni har rätt så ska alltså börsen handlas sidledes under den resterande delen av året. Om man tror på den analysen är det alltså läge att minska investeringen på börsen eftersom en avkastning på noll är ganska dålig utveckling för den risk som det innebär att investera i svenska aktier.

Och faktum är att det finns saker som talar för att börsen är övermogen nu. Värderingarna på börsbolagen börjar – även i ett historiskt perspektiv – se ganska höga ut. Trenden bland svenska inköpschefer i ett kortsiktigt perspektiv – tre månader – är mer negativt än i ett perspektiv på upp emot ett år – en indikation på att börsen står inför en nedgångsfas.

En annan faktor som är en smula negativ i dagsläget är att ”Economic Surprise Index” för Sverige är i en fallande trend. Surprise Index mäter olika ekonomiska faktorers faktiska utfall i jämförelse med verkligt utfall. Index varierar mellan -100 och +100. Positiva värde innebär att faktorerna faller ut bättre än marknaden förväntade sig och negativa värde att de är sämre än väntat. Logiken är helt enkelt att perioder av negativa överraskningar tenderar att innebära fallande aktiekurser.

Men även svenska insiders är negativa. Insynspersoner har det senaste året köpt aktier i det egna bolaget i en betydligt mindre utsträckning än tidigare. Långsiktiga förändringar i andelen köpande insynspersoner brukar ge tidiga indikationer om framtida börsrörelser.

Insynspersoner är ”contrarian investors”, eller motvallsinvesterare, vilket innebär att de köper i stor utsträckning när massan av investerare säljer. Det gör att de i långsiktiga perspektiv köper när aktier är omotiverat nedtryckta. De säljer sedan i relativt stor utsträckning när massan köper, dvs. när aktier är omotiverat högt värderade. Det ger inga perfekta kortsiktiga timing-signaler, men desto bättre i börsens långsiktiga trender.

Andelen köp i svenska insynspersoners aktieaffärer har minskat sedan 2011 då 7 av 10 affärer av insiders var köp. Under 2014 är andelen nere på 59 procent, en liten minskning kan tyckas, men i världen av insiders är detta stora förändringar. Det här får bli föremål för ett annat inlägg, men den minskade andelen indikerar tydligt att vi står inför en relativt nära förestående börsnedgång.

Men hur går det då i börsgissningen 2014?

Jo, snittet har alltså gissat på en utveckling som ligger mycket nära där vi är idag och den som leder gissningen är en kille som ligger 0,09 procent ifrån börsutvecklingen hittills i år. Förra årets vinnare ligger dock långt ifrån – för att hans profetia ska infrias ska börsen stiga ordentligt härifrån och sluta på +25 procent.

Det kommer bli en spännande börshöst. Kanske kommer riksdagsvalet att påverka börsens utveckling framöver. Om man får tro historiken ser börsen gärna en socialdemokratisk regering efter valet. 

Hur börsen 2014 går vet vi först om ett antal månader, men visst vore det kul om 20 procent av de som har gissat förklarar 80 procent av utfallet och 80 procent av de som gissat förklarar 20 procent av utfallet? I så fall gissar kollektivet – alltså de som har medverkat i börsgissningen – att börsutvecklingen 2014 hamnar på -4,71 procent…

Hur går Stockholmsbörsen resten av året (från 17 augusti 2014)?

Visa resultat

Spara / dela med dig
  • Facebook
  • Pusha
  • Bloggy
  • TwitThis
  • Google
  • LinkedIn
  • Maila artikeln!
  • Skriv ut artikeln!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *