Så startar du fondbolag

Att starta ett fondbolag kräver kunskap, kapital, en förvaltningsstrategi och en enorm uthållighet. Här beskriver jag processen och vad man behöver tänka på.

Det är inte ovanligt att jag blir kontaktad med frågan ”hur gör man för att starta ett fondbolag?”. Det är inte särskilt konstigt eftersom jag driver ett fondbolag. Idag fick jag återigen frågan via e-post.

Många är de som har en dröm att någon gång starta och driva ett eget fondbolag. Frågan är intressant – och kanske tycker ni det också. Här kommer mitt svar på hur du går till väga och vad som krävs,

Det som krävs för att starta – och sedan driva – ett fondbolag kan enkelt sammanfattas i: kunskap, kapital, en förvaltningsstrategi och uthållighet. Enkelt att sammanfatta. Svårare att genomföra i praktiken.

När jag själv 2008 bestämde mig för att starta processen träffade jag en person som mött nästan alla nystartade fondbolag under tre års tid. Han frågade mig ”vad är det i din förvaltningsmodell och i dina förutsättningar som gör att du kommer lyckas som maximalt 1 av 10 nystartade fondbolag gör?”. Den frågan bör man fundera över många gånger innan man ger sig in att på allvar börja med de första stegen mot att starta fondbolaget.

Processen med att starta ett fondbolag ser i princip ut som följer:

1. Säkerställ följande förutsättningar:

 • Kapital: du kommer åtminstone behöva 1 miljon för ansökan inklusive ansökningskostnaden till Finansinspektionen (bara den kostar idag 295 000 kr). Tar du inte själv ut någon lön under processen så kan du naturligtvis hålla nere kostnaden ytterligare.
 • Sätt ihop en kompetens styrelse. Den behöver tillsammans uppfylla tre kompetenser: 1) erfarenhet av fondverksamhet, 2) erfarenhet av att driva tillståndspliktig verksamhet samt 3) utbildning inom det finansiella området. Särskilt punkten 1) är något som FI tittar mycket noga på idag.
 • Du måste ha en duktig jurist. Du bör inte snåla på utgifter för jurister inledningsvis – du kommer lära dig mycket av dem, en kunskap som du inte har råd att vara utan senare. Välj jurist med stor omsorg. När jag startade min verksamhet blev jag rekommenderad en advokat som jag sedan arbetade med i fem år tills han blev bolagsjurist.

2. Kontakta Finansinspektionen för en inledande diskussion om ansökan. Kontakten bör du ta med dem för att berätta om dina intentioner, sedan ska du gå till steg 3.

3. Skriva ansökan. Det är ett digert arbete och vägledningen om vad som behövs finns detaljerat i FI:s föreskrifter. Innehållet i ansökan och hur ansökan handläggs hittar du här.

 • Du behöver fundera över vem som ska vara vd, hur styrelsen ska se ut, vem som ska ansvara för bolagets riskhantering, vem som ska vara regelansvarig och vem som sköter fondadministrationen. Du ska också ha en depåbank som tar sig an att förvara fondens tillgångar och en extern revisor. Internrevisor behövs också. Allt detta kommer att kräva många möten och mycket fotarbete inledningsvis.
 • Ta fram en verksamhetsplan. Verksamhetsplanen ska innehålla en samling regelverk som just ditt fondbolag ska följa. Det kommer att fungera som bolagets ”uppslagsverk” när det uppstår svåra situationer som jäv, klagomål eller hur fonderna får placera.
 • Många jurister kommer säkert föreslå att de skriver hela ansökan åt dig. Det är bland det dummaste rådet du kan få i detta läge. Den advokatbyrån som jag jobbade med i början hade flera erfarenheter av ansökningsprocessen. Deras rekommendation var att jag skulle skriva den själv. Bara då kan man riktigt förstå de regelverk som bolaget behöver och hur de praktiskt ska användas – var deras argument. Ett smart och värdefullt råd.

4. Klar med ansökan? Skicka in den! Handläggningstiden hos Finansinspektionen är fem månader. Men handläggningstiden börjar först ticka från det att ansökan är komplett. Räkna med att det tar dig en månad innan den är det.

5. Nu kommer en process med FI för att få bolaget ”verksamhetsfähigt”. FI gör ett kalasjobb när det gäller att få dig att förstå hur bolaget måste verka, vilken bemanning som krävs osv. Räkna med att det tar 6 månader att få ett fondtillstånd så var noggrann i de kompletteringar du gör och lyssna till vad FI säger. Men framförallt – var uthållig. Den valutan kommer du ändå behöva rikligt av framöver så lika bra att du lär dig redan nu.

6. Du får ditt tillstånd!

Om du lyckas genom hela processen så får du kanske det där faxet och telefonsamtalet som jag fick den 24 mars 2009. En magisk kväll som jag aldrig glömmer!

När du väl har ditt tillstånd så krävs mer kapital.

Fondbolag har ett kapitalkrav som minst motsvarar 125 000 euro. Men i praktiken krävs betydligt mer än så. Jag skulle säga att det inte är realistiskt att starta bolaget med mindre uppbackning än 10 miljoner kronor för drift men egentligen är min rekommendation 20 miljoner. Jag menar inte kapital i fonden utan i fondbolagets kassa.

Men varför behöver man ha så mycket kapital i fondbolaget? – tänker du kanske. Jo, att driva ett fondbolag är inte gratis och under förutsättning att du inte redan har ett stort kapital att förvalta – och följaktligen erhålla intäkter ifrån – behövs mycket kapital för de första åren då du gör förluster i verksamheten.

De flesta bolag som lägger ner sin verksamhet gör det eftersom de saknar kapital att driva bolaget vidare med eftersom de inte kunnat bygga upp ett förvaltat kapital som de kan få intäkter på. De flesta som startar fondbolag hinner inte vara ute och marknadsföra sin/sina fonder. Tiden behövs till att driva fondverksamheten och framförallt förvalta. Att bygga ett varumärke på fondmarknaden tar tid och kostar enormt mycket pengar. Annonsering, och events ihop med distributörer är resurskrävande i tid och kapital.

Detta moment 22 innebär att formeln för framgång stavas tid och pengar.

En vanlig fråga är hur mycket kapital som krävs för att ett fondbolag ska gå runt.

Svaret beror såklart på vilka avgifter du tar, hur dyr din organisation är och vilka rabatter du ger till återförsäljarna. Men någonstans i spannet 600 miljoner – 1 miljard är mitt svar.

De största kostnaderna består av följande – med de dyraste först (har utgått från en fond):

 • Anställda: lagen kräver att vissa moment inte kan utföras av samma individ. Ett fondbolag kan inte ha färre än 2 anställda. Mitt fondbolag har 4. En ägare kan arbeta billigare, en vanlig anställd blir dyrare.
 • Fondadministration/back-office: de flesta nystartade fondbolag lägger ut denna del. En fond kostar runt 400 tkr/år och uppåt.
 • Regelefterlevnad/compliance: läggs också vanligtvis ut på extern part. Räkna med att det kostar 300 tkr/år eller mer.
 • Extern och intern revision: räkna med 300 tkr/år eller mer
 • Jurister: behövs för avtal med externa parter mm – räkna med 200 tkr/år eller mer
 • Utöver detta kommer lokalhyra, marknadsföring, utrustning, avgifter till myndigheter och till depåbanken, IT-support och andra konsultutgifter. Kostnad: mycket pengar.

Om du är intresserad av att starta ditt eget fondbolag så hoppas jag att ovanstående har inspirerat snarare än nedslå dig. Att starta, och driva fondbolag är en spännande utmaning och om du antar den är jag den förste att önska dig all framgång!

Är du sugen att starta eget fondbolag och undrar över något? – ställ dina frågor så svarar jag.

Spara / dela med dig
 • Facebook
 • Pusha
 • Bloggy
 • TwitThis
 • Google
 • LinkedIn
 • Maila artikeln!
 • Skriv ut artikeln!

19 thoughts on “Så startar du fondbolag

 1. Pingback: Hur startar man fondbolag? -

   • Hejsan! Tack så mycket för det lärorika inlägget! Om du inte har något imot att jag frågar, hur tjänade du ihop pengarna till att starta fondbolaget? Följde du någon viss strategi om du handlade med aktier?
    Vänliga hälsningar Alexander

    • Hej Alexander,

     Tack för komplimangen. Självklart svarar jag på din fråga: pengarna till fondbolaget består till 1) av externa finansiärer och 2) av mina pengar. Mitt bidrag finansierades med dels egna pengar, dels med lånade. De sista åren före jag startade fondbolaget handlade jag inte med aktier – jag hade däremot en hel del innehav i fonder. Sedan fondbolaget drog igång har jag haft ett totalt handelsförbud i aktier, vilket innebär att jag inte får köpa eller sälja aktier.

     Hoppas du fick någorlunda svar på dina frågor.

     Bästa hälsningar,
     Erik

     • Är handelsförbudet en regel från FI eller något du satt för dig själv? Får du investera i din egen fond eller andra fonder?

     • Hej Kjell,

      handelsförbudet som vi har infört är något som går långt utöver lagkraven. Anledningen till att vi gjort det är för att vårt jobb är att förmera andras pengar och också ska fokusera på det. Vi får dock placera i egna och andras fonder. Men i alla lägen gäller för oss, såväl som alla andra som kan ha tillgång till insynsinformation, att inte handla på sådan information som kan vara ”hemlig”, alltså sk. insiderinformation.

      Bästa hälsningar,
      Erik

 2. Hej jag är en mång miljonär som har skaffat min rikedom med hjälp av aktie spikulationer och utdelningar jag tjänar pengar i stora lass men jag vet att det finns enorma pengar ett tjäna på att dra i gång ett eget fond bolag men det kostar tydligen mycket mera att dra i gång ett fond bolag än vad jag hade räknat med jag har en total förmögen het på 2,1 miljoner jag har alltid gillat ekonomi och finans jag tjänar enorma summor med pengar för att jag är vågar att ta stora risker jag tjänade allra mest pengar i januari då sålde jag mina aktie som jag hade köpt i Apple jag köpte för totalt 15000 och jag hade aktierna i 4,5 år och då sålde jag alla aktie som jag hade köpt i det bolaget jag gjorde en vinst på 140000 kronor efter cortage men före skatt så det är väl 98000 som jag får behålla av vinsten när skatten är betalat om man skall bli rik så måste man våga att ta mycket stora risker vara mycket intresserad av ekonomi och finans och sedan så behöver man även lite tur jag brukar inte ha mycket tur men när det handlar om ekonomi så brukar jag ha tur

 3. Pingback: Vad krävs för att starta en fond eller fondbolag? | PageZone

 4. Hej verkligen grym sida, otroligt bra info Erik!

  Vet du en bok som du hade kunnat rekommendera, där det faktiskt står hur en fond får förvaltas!

  Tack på förhand Erik

  • Hej!

   Tack! Nej, vet ingen ”bok” men däremot mycket lagtext 🙂 Tyvärr finns det inga enkla vägar utan det mesta innebär mycket jobb, krångliga regler och stora utmaningar. Men det är vansinnigt kul att driva sitt eget fondbolag även om utmaningarna ibland är snudd på för stora. /Erik

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *