Så blir börsåret 2014

Ett nytt börsår har inletts och det känns lika ovisst som det brukar göra vid den här tiden på året. Jag frågade er hur ni tror att börsåret 2014 blir och ni har svarat. Nyfiken på gissningarna? Häng med så får du se resultatet.

Först och främst vill jag tacka för den fina uppslutningen till Börsgissningen anno 2014. Svaren strömmade in och under den vecka som ni har kunnat svara fick jag in 162 bidrag. Fler bidrag gör att snittet på gissningarna blir mer intressant att använda som någon form av ”kollektivets syn” på börsutvecklingen.

Spännvidden i bidragen var mycket stor och mellan högsta och lägsta gissning skiljer det hela 68 procentenheter. Möjligen är vidden en spegling av det osäkra läge som nu råder på Stockholmsbörsen och på aktiemarknaderna i allmänhet. Så utan vidare krusiduller så kastar jag mig över era gissningar.

Ni gissar i snitt att börsutvecklingen, inklusive utdelningar, kommer att bli 6,89 procent.

Snittgissningen är ungefär 0,5 procentenheter lägre än vad ni gissade förra året och utfallet då blev som bekant drygt 20 procentenheter högre än snittgissningen.

En sammanställning av samtliga gissningar ser du i nedanstående figur.

Nedan följer en nedbrytning av bidragen till Börsgissningen 2014:

 • # bidrag: 162
 • # bidrag män: 143
 • # bidrag kvinnor: 19
 • # via Twitter: 120
 • # via Blogg: 10
 • # övrigt (Facebook, e-post, SMS): 31
 • Gissning, medel: 6,89%
 • Gissning, median: 8,00%
 • Gissning, medel män: 6,11%
 • Gissning, medel kvinnor: 12,77%
 • Gissning, standardavvikelse: 9,80%
 • Gissning, max: +32%
 • Gissning, min: -36%
 • Gissning, # positiva: 130
 • Gissning, # negativa: 32

Ni har berättat för mig vad ni tror om börsen 2014 och det är således inte mer än rätt att jag berättar för er vad jag tror. Så utan vidare omsvep kommer min syn här.

Rent tekniskt så befinner sig börsen just nu i en starkt positiv trend. Börsen har en märklig förmåga att fortsätta i den fastslagna riktningen och just nu är det uppåt för hela slanten. Många bedömare har de två senaste åren argumenterat för stigande aktiekurser eftersom det inte finns så många alternativ till aktier och att stora belopp har parkerats i räntepapper och andra säkrare tillgångar i väntan på att aktiemarknaderna ska stabilisera sig. Sedan dess har också diverse stimulanspaket från diverse stater och låga räntor hjälpt till att förflytta delar av detta kapital till börsen.

Sedan botten i samband med finanskrisen som uppnåddes i november 2008 har börsen stigit med hela etthundraåttiosex (186) procent när vi inkluderar återinvesterade utdelningar. En stor del av de pengar som placerades i aktier vid denna tidpunkt är ”smarta” pengar från bland andra insiders. Det som kännetecknar dessa investerare är att de ser till att ta hem sina vinster när majoriteten av investerarna hoppar på börståget.

Jag har redan sett sådana vinsthemtagar-tendenser bland insiders som utan vidare förklaringar till marknaden i många fall har halverat sina innehav eller till och med sålt av hela sina innehav. När detta sker efter stora uppgångar är det inte långt kvar förrän börsens starka trend vänds till en negativ.

Stockholmsbörsen värderas i dagsläget 7 procent högre än genomsnittet under de senaste tio åren.

I mitt huvudscenario så kommer bolagen med fina kvartalsrapporter för första kvartalet. Effekten blir fortsatta kursuppgångar på 10 – maximalt 20 procent från nivåerna från årsskiftet. Stockholmsbörsen befinner sig just nu också på rekordhöga nivåer och när gamla rekord slås blir det i sig en teknisk katalysator för ytterligare uppgångar. Jag tror dock att glädjen blir kortvarig och det är dags att kliva av börsen i perioden april-maj. En faktor som jag tror kommer att få börsen att darra till lite extra är riksdagsvalet den 14 september. Jag förväntar mig ett jämnt val men att oppositionen går segrande ur valet. Osäkerhet kring hur ett relativt svagt socialdemokraterna kommer att styra Sverige bidrar då till en nervös aktiemarknad och lägre kurser.

Givet allt ovan blir min gissning: +1%.

Framtiden får utvisa vilka vinster bolagen kommer med, vem som vinner riksdagsvalet och vem som vinner Börsgissningen 2014!

För er som har ett konto på Twitter så kan ni följa utvecklingen i Börsgissningen via #Börsgissningen2014 Ds.

Spara / dela med dig
 • Facebook
 • Pusha
 • Bloggy
 • TwitThis
 • Google
 • LinkedIn
 • Maila artikeln!
 • Skriv ut artikeln!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *