Dags att kalibrera börsinstrumenten

Börshumöret är på topp och hittills har Stockholmsbörsen adderat 19 procent till sitt värde i början av året. Det är naturligtvis roligt för de många som har varit med på denna uppgång, men i takt med värdestegringen finns det nu anledning att bli försiktig för när något börjar kännas för bra för att vara sant – då är det ofta så.

Den viktigaste lärdomen jag bär med mig från mitt förflutna som forskare kring finansiella marknader är lika enkel som viktig: marknaderna överreagerar på positiv information och de överreagerar på negativ information.

Innan du fortsätter läsa, läs föregående mening en gång till. Om du förstår innebörden av den meningen och agerar hyggligt efter den när du placerar på börsen, då kan jag lova dig att du blir en bra placerare. Om du inte redan är det alltså. Problemet är nämligen att de allra flesta som placerar sina surt förvärvade slantar på börsen gladeligen köper aktier som just har stigit, eller säljer när aktien just har rasat. Och det är sällan en bra strategi.

Börsen har stigit med 19 procent hittills i år, ett fenomenalt börsår så långt. Och mycket talar faktiskt för att det ska fortsätta uppåt ett tag till. Jag tror nämligen att vi har någonstans runt 10-20 procent till kvar av uppgång, men bara av den anledningen att börsen oftast stiger över realistiska nivåer före en börsnedgång sker.

Tittar man på historiska värderingar så tenderar börsen i en uppgångsfas att stiga över försvarbara nivåer för att i nedgången sjunka under försvarbara nivåer. Marknaderna – och dess aktörer – tenderar alltså att överreagera. Detta är ett av de få mönster jag kan lova er kommer att upprepas igen och igen.

När jag talar om värderingar så syftar jag på price-to-book, alltså priset i förhållande till det bokförda värdet. Jag tittar mest på 10 års rullande historik och när jag skriver ”försvarbara nivåer” så är det större avvikelser från den genomsnittliga värderingen för de senaste 10 åren som är det intressanta värdet. Eftersom vi vet att marknaderna har en tendens att stiga över realistiska nivåer innan det korrigeras så bör man vara observant när man ligger 10-20 procent över det historiska snittet, vid 25 procent bör man överväga att helt gå ut ur marknaden.

Per i fredags värderas Stockholmsbörsen till 2,26 gånger det bokförda värdet vilket är 5 procent över det historiska genomsnittet. Högst var värderingen i juli 2007 då börsen värderades till 3,22 gånger det bokförda värdet. Det var också från denna månad som börsen har sin senaste all-time-high-notering, närmare bestäm den 16 juli 2007. Till denna nivå är det 4,6 procent kvar. Vi ska säkert upp och över denna nivå och förbi emot en ny högstanotering, men jag tror inte på mer än 10 procent högre än så. Men hur stor överreaktionen denna gång blir avgörs i slutänden av bolagens rapporter. Ju bättre rapporter desto större blir den möjliga överreaktionen.

Som investerare på börsen måste man dock fråga sig om det är värt att vara investerad fullt ut när detta ”slag” om börsuppgång/börsnedgång närmar sig. Väl vid börsens vändpunkt ska du hålla koll på volatiliteten, den brukar stiga rejält då. Med detta sagt, det börjar bli dags att kalibrera våra börsinstrument.

MEN det finns andra marknader som just nu ser attraktivt värderade ut. Ett exempel är Australien som trots fina uppgångar hittills i år har mycket kvar att ge med en värdering som ligger 6 procent under tioårssnittet. Krisländerna i Europa finns också med på listan över de marknader som ligger långt under historiska värderingar, men ett land i Europa med stor potential är Polen som ligger 17 procent under sin historiska snittvärdering.

I USA har börserna gått mycket starkt i år och värderingarna där är 5 procent över det historiska snittet. Om man ändå vill ha en exponering i Nordamerika så är grannen, Kanada, betydligt intressantare och ligger hela 11 procent under sitt historiska snitt. Jag tror att de kanadensiska börserna kommer att utvecklas bättre än USA-börserna det kommande året.

Valet är förstås ditt eget – men jag föredrar aktiemarknader med större potential till uppgång.

Så här ser nuvarande värdering ut i förhållande till snittet under de senaste tio åren på ett urval marknader:

Land Avvikelse från historisk (10 år) snittvärdering i %
Tyskland 10%
USA 5%
Sverige 5%
Sydafrika 5%
Världen 2%
Schweiz 2%
Holland -3%
Storbritannien -5%
Sydkorea -5%
Hongkong -6%
Australien -6%
Frankrike -9%
Japan -11%
Kanada -11%
Singapore -12%
Polen -17%
Indien -22%
Ryssland -27%
Spanien -29%
Italien -31%
Kina -32%

Vilken marknad föredrar du?

Spara / dela med dig
 • Facebook
 • Pusha
 • Bloggy
 • TwitThis
 • Google
 • LinkedIn
 • Maila artikeln!
 • Skriv ut artikeln!

6 thoughts on “Dags att kalibrera börsinstrumenten

 1. Vilken usel artikel, skriven av en ännu sämre sk ”analytiker”.
  Att han inte alls berör, elefanten i rummet = FED:s vansinniga politik, visar bara vilken värdelös analytiker han är.
  Företagens vinster krymper och framtidsutsikterna är ännu sämre, men det vill han att vi ska tro är bra. Tillåt mig att småle.

  Det ENDA som drar upp börsen är FED och inget annat. En respektabel analytiker skulle nämna det.

  Läs zerohedge och annan media så kanske du lär dig nåt. Bara kanske.

  Pajas!

  • Hej Yppi!

   Kul att du gillade mitt inlägg! Det gläder mig också att du har bra koll på vad som driver börsen idag, och du känner säkert till att andra – läs: liknande – katalysatorer har drivit upp börserna bortom realistiska nivåer förr. Lycka till i dina placeringar!

   Bästa hälsningar,
   Erik

 2. Intressant artikel.

  Vilka fonder har ni med Europa-exponering? Är det endast GB-fonden? Hur kommer det sig att den underpresterar mot sitt jämförelseindex? Är det valutaeffekter med och spökar?

  • Hej Jens,

   Tack! Det är UK som har Europa-inriktning. Att den har utvecklats betydligt sämre än index under 2013 beror på att ett par stora innehav har utvecklats extremt dåligt. Det är en koncentrerad portfölj och det har dessvärre påverkat utvecklingen kraftigt negativt.

   Vad skulle du vilja se i europa-väg annars?

   Hälsar,
   Erik

    • Kul – Sydeuropa tror jag skulle gå som tåget. Samtliga de marknader du nämner är rejält nedtryckta och nedsidan lär vara kraftigt begränsad. Jag tar med mig ditt tips i minnesbanken och, vem vet, kanske gör jag verklighet av den 😉

     /Erik

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *