7 december – förberedelser

Sista dagen med realtidsbloggande. Idag ska jag bli betydligt bättre på att uppdatera här…jag hoppas att du hänger med! Och ställ gärna frågor !

21.53
Tack för denna vecka. Många har hört av sig med frågor som jag inte har kunnat skriva om här. Jag hoppas att ni har uppskattat mina svar. Till er övriga så hoppas jag att ni har uppskattat att få en inblick i min vardag. Under den kommande veckan kommer jag att skriva inlägg kring saker som ropas på min uppmärksamhet. Det blir nog kring försäkringsbolaget som skapar nya hinder kring flytt av pensionsförsäkring, fondavgifter och det obefintliga oberoendet i finansbranschen.

Vi ses !

21.37
Jag har seglat in i den trygga och lugna hemma-hamnen. Det har varit en speciell dag. En hel del intressanta saker har hänt som jag inte kan skriva om just nu. Men kanske en annan gång. I varje fall kommer säkert någon av händelserna mynna ut i ett inlägg lite längre fram. Det har varit en rätt osaklig diskussion, tyvärr med flera oinitierade skribenter inblandade, på Twitter idag. Diskussionen har fokuserat på avgifter, där man menar att fonder som har en relativt hög avgift bara är av ondo. Jag har svårt att förstå varför – som jag tidigare skrivit om många gånger här. Det är helt enkelt osmart att fokusera på avgifter, särskilt utan att ta hänsyn till vilken avkastning som en fond har givit under en viss period. Om man får en hög avkastning efter avgifter, och förvaltaren tar ut en hög avgift, vad är problemet? Samtidigt är jag tacksam för debatten eftersom det ger mig möjligheten att skriva fler inlägg i ämnet. Och det kommer behövas.

17.25
Svarar på en rad osammanhängande frågor på Twitter. Verkar som att många som skriker högt har förväxlat avgift och avkastning när det gäller fonder. Det måste väl vara vad kunden får i fickan som är det viktiga och inte vad förvaltaren tar betalt för jobbet? Om det inte är avkastning som är det viktiga får jag nog byta bransch…

16.47
Svarar på diverse frågor via mejl och talar på telefon med vår compliance.

16.40
Ha suttit i ett långt, men givande, möte. Just tillbaka på kontoret och arbetar som bäst med att förbereda mig inför helg. Ska dock skissa på affärer i början av nästa vecka.

12.54
Ska på ett snabbt ihopkallat externt möte. Återkommer.

12.26
Skriver till en myndighet kring information som jag vill ha ut och använder mig av den så fiffiga offentlighetsprincipen. Materialet kommer jag använda för ett inlägg här lite längre fram. Återkommer till det. Detta är naturligtvis inte något en fondförvaltare normalt jobbar med 😉 Men så är det inte heller en vanlig förvaltning vi bedriver…

11.40
Får höra om stopp hos en aktör i försäkringsbranschen mot informationsfullmakter. Ska nog skriva ett inlägg om detta märkliga grepp från en aktör som säger att de värnar om kunden. Trams!

11.26
Fortsätter att svara på mejl och begär in uppgifter från Pensionsmyndigheten om storleken på den årliga insättningen som kommer i början på nästa vecka. Hur som helst är det ett stort belopp vi får in. Uppskattningsvis rör det sig om c:a 100 MSEK för oss. Vi har förberett oss under hela veckan kring hur detta kapital ska placeras för bästa möjliga utveckling. Den planen är nu på plats.

11.11
Dagens prel-NAV, alltså preliminära kurser för fonderna kommer från back-office. Jag scannar igenom och noterar att två av våra fonder nu ligger på ”high water mark”, alltså en nivå där vi får betalt när vi slår index. Fem av fonderna ligger mycket nära. Det går bra med andra ord. Noterar också att stora omallokeringar vi har gjort de senaste dagarna har fungerat utmärkt. Det är vårt jobb, men naturligtvis bra när det funkar i praktiken också.

10.58
Noterar att vår Asienportfölj fortsätter starkt med en uppgång idag på knappa procenten. Som många asienfonder äger vi en hel del i det koreanska elektronikbolaget Samsung Electronics som steg inatt igen. Aktien handlades återigen på nytt all-time high. Att våra fonder äger aktier i Samsung beror naturligtvis på att insiders äger en hel del i bolaget – mest äger ordföranden Lee Kun-Hee som äger drygt 3% av aktierna. Inte illa med tanke på bolagets storlek…

10.56
Svarar på mail, Twitter och delegerar. Men nu är det dags att kavla upp ärmarna ordentligt. Går igenom nyhetsflödet.

10.33
Efter en långfrukost med teamet här på kontoret är vi åter laddade bakom spakarna. Det blev en tidig morgon i sängs efter arbete med allokering i en av våra portföljer. Jag kommer sannolikt avsluta det arbetet under dagen.

Spara / dela med dig
  • Facebook
  • Pusha
  • Bloggy
  • TwitThis
  • Google
  • LinkedIn
  • Maila artikeln!
  • Skriv ut artikeln!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *