Tisdag 4 december – styrelsemöte

02.19
Dags för sömn. Har just gått igenom vissa beräkningar för ett par av våra fonder.

00.05
Det blir en lång natt. Kul, men helt utanför förvaltarnas vanliga arbetsuppgifter. Om jag känner för det kanske det blir ett blogginlägg när jag är klar med det jag gör nu – ett inlägg som jag funderade över nedan.

23.45
Efter en smula avkoppling avslutar jag med att läsa igenom ett avtal ett par gånger.

21.01
Skissar på ett inlägg. Kanske borde kalla inlägget för ”Det beroende oberoendet…”. Inser dock att en sådan titel kan bli beroendeframkallande.

17.50
Räknar ut det totala kapitalet vi förvaltar i skrivande stund. Ett tusen sexhundratrettiofem miljoner kronor.

16.38
Tittar på dagens rapporterade insiderhandel från Finansinspektionen och noterar att det har skett en hel del köp i Bilia av Mats Qviberg under förra veckan. Han brukar vara en bra insider att ta rygg på. Men också styrelseledamoten Fredrik Grevelius har ökat sitt innehav. De köp som gjordes av Qviberg eller till honom närstående uppgår till 65 000 aktier och Grevelius 10 000 aktier. Affärerna motsvarar knappt 6 MSEK respektive 900 000 kr.

16.14
Dags att skriva aktieägarbrev. Det blir ett trevligt julbrev med gott om julklappar.

15.44
Styrelsemötet är avklarat, budgeten godkänd och kommersiella bitar avklarade. Var ett riktigt bra möte. Vi diskuterade framförallt mycket kring försäljning mot institutionella kunder. Det är ett spännande segment med lite annorlunda krav och önskemål än merparten av de kunder vi har idag. Nu gör jag en del efterarbete och talar med compliance och var nyss på telefonen med Pensionsmyndigheten.

13.43
Efter en bra jul-lunch kör vi vidare. Nu med marknads-sidan.

12.56
Det hettar till ordentligt – i positiv bemärkelse – när vi diskuterar en stor kommersiell frågeställning. Kan bli roligt det här…

12.36
Vi diskuterar vidare hur vi ser kommersiellt på våra fonder. Vi bockar av, en efter en.

12.00
VI diskuterar att utöka rapporteringen kring riskaspekter som ett led i att accelerera försäljningen mot institutionella kunder som kräver andra riskmått.

11.47
Styrelsemötet nu igång. Markus, ansvarig för riskhantering, informerar om risknivåerna i våra fonder. I linje med eller lägre än marknaderna fonderna verkar på.

10.41
Styrelsen börjar ”trilla” in. Vi konstaterar att det är bra att lämna bilen hemma om man kan. Göran, en av våra ledamöter åkte tåg. Och SJ tog honom till Göteborg redan igår.

10.19
Nu på plats igen. Snart dags för styrelsemöte. Ska först se till att alla farbröderna får underlag inför mötet. Och dra ut mina anteckningar.

07.49
Om ni vill ställa frågor relaterade till jobbet som fondförvaltare eller om Scientia och vår förvaltningsmodell så kan du göra det som kommentar till detta inlägg, via Twitter eller genom ett mejl till erik.liden@scientia.se. Jag svarar löpande. 

07.40
Svarar på e-post och skriver anteckningar inför dagens styrelsemöte. Blir en del budgetdiskussioner på dagens möte, men också framåtblickande diskussioner. Som vilka möjligheter som finns i fondbranschen. På grund av kraftigt stigande kostnader så kommer sannolikt ett flertal fondbolag lägga ner de kommande åren vilket ger intressanta möjligheter. Scientia får också löpande förfrågningar från andra bolag och investerare som vill förknippas med vårt bolag på olika sätt. Det ska också upp till diskussion. Kommer att rapportera från styrelsemötet, om jag kan och får.

07.20
Den stora nedgången i ett innehav i Hongkong berodde på hot om inskränkningar kring casinonäringen på Macao. Eftersom bolaget är verksamt i denna sektor påverkas det kraftigt om det skulle bli verklighet. På bara en halvtimme har det dock återhämtat halva nedgången som initialt var på drygt 8 procent. Men som alltid finns det andra aktier som väger upp för det – i det här fallet ett Singapore-bolag som stiger med ungefär lika mycket. Det är ”ge och ta”.

07.07
Idag är det styrelsemöte. Har vaknat ett antal gånger under natten/morgonen för att se hur statusen är på de asiatiska marknaderna. Det ser helt okej ut, men ett av våra större innehav har blivit rejält tilltygat. Det första jag gör nu är att se efter vad den kraftiga nedgången beror på.

Spara / dela med dig
  • Facebook
  • Pusha
  • Bloggy
  • TwitThis
  • Google
  • LinkedIn
  • Maila artikeln!
  • Skriv ut artikeln!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *