Häng med på mitt jobb under en vecka!

Ny vecka, nya möjligheter, nya utmaningar. Förra veckan skrev jag om vad som hände under en hel arbetsdag – när det hände – ett grepp som tydligen var uppskattat. Därför bestämde jag mig för att skriva på samma sätt under en hel vecka. Mest för att visa bredden av arbetsuppgifter som en fondförvaltare har, men också för att avdramatisera det ytterligare, att demystifiera.

Det kommer att bli en intressant vecka eftersom en månad just har passerat vilket innebär en del månadsarbete, med bl.a. månadsrapporter och rapportering till diverse motparter. Dessutom har vi styrelsemöte i bolaget. Jag kommer naturligtvis inte låta bloggandet påverka mitt arbete.

Ps. Den senaste uppdateringen är alltid den som är längst upp. Ds.

00.44
Avslutar dagen med konkurrentbevakning samt med att läsa något blogginlägg. Over and out.

00.04
Stämmer av riskrapporter med en anställd som jobbar efter att ha nattat barnen. En tillfällighet? Absolut. Ovanligt? Inte alls.

23.25
Gör en Twitter-Gallup där jag frågar om Avanza och Placera.Nu är oberoende från varandra. Hittills har 4 svarat ”Nej” och 0 svarat ”Ja”.

23.01
Går över från att dokumentera investeringsprocess till att förbereda mig inför morgondagens styrelsemöte. Känns vettigt.

22.18
I det här läget kommer det in en special-te-lösning från min äkta hälft. Nån form av super-te innehållandes färsk ingefära, gurkmeja, kanel, citron….Hälso-shot. Ok, preppad för kvälls-tjänst i bolagets namn med andra ord.

22.10
Ni vet väl att ni kan ställa frågor till mig här direkt som kommentarer till inlägget, via Twitter eller till erik.liden@scientia.se. Vad vill du veta!?

22.07
Kollar in vår USA-fonds performance idag. Känns ju hyggligt att slå index med 0,7% en enskild dag. Tack tre bolag för den prestationen. Givet vad jag har fått se idag så känns det lovande inför resten av veckan. Och månaden. Men som förvaltare vet man iofs att det kan slå tillbaka när som helst. Ödmjukhet är således ett verktyg som bör användas frekvent.

21.54
Yes, efter ett par telefonsamtal om morgondagens styrelsemöte och organisatoriska aspekter av bolaget ”går jag på igen”. Nu ska jag jobba med att dokumentera vår investeringsprocess för en av de nya fonderna – den vi placerar mest pengar i.

18.07
Efter att ha uppdaterat www.scientia.se med en kort text om november och fondernas utveckling är det dags att transportera sig hemåt och till hemkontoret.

17.22
Meckar med hemsidan för att lägga upp månadsrapporter och ”förvaltarkommentar”. Ska också göras.

17.00
Klar med månadsrapport. Nu ska vi köra en avstämning här på kontoret och se efter hur vi ligger till i planeringen.

16.16
Fick just Placeringsguiden från Privata Affärer i brevlådan. Läser där om hur småbolagsfonderna har investerat. När tidningen listar de fem största innehaven per fond kan man inte direkt påstå att det är små bolag. Känns tveksamt att kalla fonden för en småbolagsfond om man har Trelleborg, Getinge, Nordea, Securitas och Meda med som största innehav.

15.36
Skriver månadsrapport ackompanjerad av bra musik. Budskapet i rapporten är i) attraktiva värderingar på aktier globalt, ii) låsning mellan demokrater/republikaner kring skatter, och iii) ”positiva” tongångar i Grekland. Kombinerat med att många större investerare avvaktar med pengarna på ”sidlinjen” ser vi mycket positivt på aktier det kommande året.

15.06
Vi fyller på med espresso och förvaltarens h-e-m-l-a-g-a-d-e lussebullar. Bara en sån sak.

14.55
Vi räknar för fullt kring utfallet för våra fonder i november. Det har gått riktigt bra för ett par av våra fonder. Asienfonden slutade månaden på +5,7% och vår ”stora” fond PPAG +1,9%. Båda dessa fonder slog sina jämförelseindex under månaden.

13.36
Tvingas jobba manuellt med en rapport när det automatiska strejkar. Sånt är livet. När man arbetar under tidspress så gäller det att vara kreativ.

13.17
Tittar på dagens ordrar till våra fonder, och det är nog några fler än normalt idag. Och hyggligt med pengar in också. Totalt är det 17 ordrar; 12 köp och 5 sälj.

13.06
Blev en snabblunch på kontoret. Nu blir det rapportering till Morningstar och månadsrapport under eftermiddagen. Varje månad skickar vi uppgifter till Morningstar som de sedan använder för månadsrapporter för våra fonder. Jag ska också skriva text för fonden Positiv Pension Aktiv Global samt för vår hemsida.

12.28
Pratar med en person från den institutionella världen. Vårt samtal går bla. ut på försäljning mot just den typen av kunder, vikten av ordning och reda i ett fondbolag och att arbeta med kund i fokus. Spännande samtal.

12.15
Pratar på telefon med en av våra kunder som gläds åt att hans innehav stiger. Feedback är viktigt, håller förvaltaren på tårna. Positiv sådan är alltid roligare men negativ sådan är kanske ännu viktigare.

11.59
Vi kollar upp vad som händer med ett av våra indiska innehav. Aktien är +8%. Innehavet utgör lite drygt 2% av Asienfonden, en bra start på månaden med andra ord.

11.11
Fråga från Jimmy Renlund:
Hej Erik!

Har följt din blogg och ditt twitter-flöde med stort intresse och ser framemot att få ”följa med” i ditt jobb en hel vecka, det ska blir intressant! I ditt senaste blogginlägg skrev du att man kan maila dig om man undrar över något. Jag har funderat en del i hur det fungerar att starta upp ett fondbolag, hur processen går till och vilket kapital som krävs? Mycket tacksam för svar antingen här via mailen eller via bloggen. Tack för en massa intressant läsning!

Svar:
Hej Jimmy och tack för din fråga. Processen ser i princip ut som följer:

 1. Se till att ha följande förutsättningar:
  i. Skaffa kapital: du kommer åtminstone behöva 1 miljon för ansökan inklusive ansökningskostnaden till Finansinspektionen (bara den kostar idag 295 000 kr idag). Det som kommer att bli dyrast är kostnader för en riktigt bra jurist. Tar du inte själv ut någon lön under processen så kan du naturligtvis hålla nere kostnaden ytterligare.
  ii. Sätt ihop en kompetens styrelse. Den behöver tillsammans uppfylla tre kompetenser: 1) erfarenhet av fondverksamhet, 2) erfarenhet av att driva tillståndspliktig verksamhet samt 3) utbildning inom det finansiella området. Särskilt punkten 1) är något som FI tittar mycket noga på idag.
  iii. Du måste ha en duktig jurist. Det finns några men tyvärr är flera av de mest anlitade ganska dyra och gör inte ett särskilt bra jobb.
 2. Nästa steg blir att ta kontakt med Finansinspektionen. De finns där för din skull och gör ett riktigt bra jobb när det gäller att guida dig i vad som behövs. Kontakten bör du ta med dem för att berätta om dina intentioner, sedan ska du gå till steg 3.
 3. Skriva ansökan. Det är ett digert arbete och vägledningen om vad som behövs finns detaljerat i FI:s föreskrifter. För ansökan behöver du exempelvis ta fram en verksamhetsplan som ska ha ett visst innehåll. Den ska innehålla en samling regelverk som just ditt fondbolag måste följa. Verksamhetsplanen för vårt fondbolag ligger på c:a 150 sidor så det är en rätt omfattande ”bok”. Det kommer att fungera som bolagets ”uppslagsverk” när det uppstår svåra situationer som jäv, klagomål eller hur fonderna får placera. Många jurister skulle säkert säga att de skriver den åt dig vilket är bland det dummaste man kan låta dem göra. Jag fick rekommendationen av min advokat att skriva den själv dels för att spara pengar men viktigast för att jag då ”tvingades” känna till min egen verksamhet.
 4. Skicka in ansökan!
 5. Nu kommer en process med FI för att få bolaget verksamhetsfähigt. FI för ett kalasjobb när det gäller att få dig att förstå hur bolaget måste verka, vilken bemanning som krävs osv. Glöm inte – det tar minst 6 månader att få ett fondtillstånd så det gäller att vara noggrann, lyssna till vad FI säger, och vara uthållig.
 6. Du får ditt tillstånd!

Om du lyckas genom hela processen så får du kanske det där faxet och telefonsamtalet som jag fick den 24 mars 2009. Det var en fantastisk kväll som firades med champagne…

När du väl har ditt tillstånd så krävs mer kapital. Fondbolag har ett kapitalkrav som minst motsvarar 125 000 euro. I praktiken krävs betydligt mer än så. Jag skulle säga att det inte är realistiskt att starta bolaget med mindre uppbackning än 10 MSEK för drift. Har man större investerare som investerar från början kanske den summan kan hållas nere, men under 5 MSEK är en ren omöjlighet. De flesta bolag som lägger ner gör det eftersom de saknar kapital att driva bolaget vidare med eftersom de inte kunnat bygga upp ett förvaltat kapital som de kan få intäkter på. Att de inte lyckas med detta beror ofta på att de som startar bolaget själva är de som förvaltar och hinner inte träffa så mycket kunder som man skulle vilja. En annan sak som fäller många bolag är att det tar ett bra tag att skapa ett varumärke. Det kostar mycket tid och dessvärre otroligt mycket pengar. Annonsering, och events ihop med distributörer är enormt resurskrävande.

Nu till hur mycket kapital att förvalta som krävs. Jag skulle säga att du minst behöver ha 6-800 MSEK. Men allt beror på din bemanning och hur stora rabatter som lämnas på det förvaltade kapitalet. Det tråkiga är också att alla som du träffar i början av fondbolagets livstid kommer att utnyttja dig kraftigt. Du behöver dem, men inte tvärtom. Det läckra är dock när du kan vända det åt andra hållet…

Hoppas att detta täcker din ganska omfattande fråga 🙂

10.32
Genomgång av veckan med de andra i fondbolaget. Vi har en tavla som vi kallar för ”Jobba smartare” där vi på ett kreativt och överskådligt sätt noterar arbetsuppgifterna för veckan och bockar sedan av när de är lösta. Alla kan se vad de andra har på G, så att säga. Veckan börjar med mycket admin och avslutas med strategin om vad som ska göra med inflödet från PPM. Vi får in mycket kapital som ska placeras på rätt sätt och i rätt tid.

10.16
Noterar inköpschefsindex som kom in på morgonen. Stannade i stort sett oförändrat under november i jmf. med oktober. Jag och min förvaltarkollega gör en genomgång hur fonderna har presterat mot konkurrenterna under november. Konkurrent-bevakning helt enkelt. Lika viktig som den är kul att göra.

Själv ska jag ägna en stund åt att samla in indikatorer under november för att bedöma hur i ser på marknaden för tillfället. Det jag redan vet är att det inte finns några större överraskningar som skulle få oss att ändra på vår nuvarande positiva marknadssyn.

08.53
Ser ut att bli en positiv öppning på Stockholmsbörsen. En vinstvarning för MQ kan säkert pressa sektorn. Men det lär inte påverka det i övrigt positivt rådande börsklimatet.

07.55
Planerar dagen och noterar det ymniga snöandet utanför.

07.15
Svarar på mail, och skummar igenom morgonens nyhetsflöde. Ser att MQ vinstvarnar. Alltid tråkigt med vinstvarningar men bra att bolagen rapporterar avvikelser.

Tidigt på morgonen:
Tittar på kursutvecklingarna i Asien. Noterar att vårt största innehav i Asien och i vår globala portfölj är +1,8%. Det ser generellt sett positivt ut på asienbörserna. Lätt att sova om med andra ord.

Spara / dela med dig
 • Facebook
 • Pusha
 • Bloggy
 • TwitThis
 • Google
 • LinkedIn
 • Maila artikeln!
 • Skriv ut artikeln!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *