En arbetsdag som fondförvaltare…

Jag får ofta frågor om hur det är att arbeta som fondförvaltare och hur en vanlig arbetsdag ser ut. Idag kommer jag skriva under dagen när det händer saker för att ni ska få en lite bättre bild över hur en typisk arbetsdag ser ut – möjligen lite mindre glamorös än man kan tro…

Ps. Om ni vill ställa frågor om insiders, hur det är att jobba som fondförvaltare eller hur vi jobbar specifikt på Scientia – skriv ett e-postmeddelande till erik ”snabel-A” scientia.se eller genom en kommentar till detta inlägg så svarar jag under dagen. Ds.

23.46
Tack för idag! Hoppas att ni har tyckt att det har varit intressant läsning. Det här har varit en vanlig dag som fondförvaltare på Scientia och kanske återkommer jag med ett nedslag en annan dag i samma ämne…

23.34
Fråga från Joacim Eriksson via Twitter:
Tittar ni alls på fundamenta i er modell eller är det insiderrelaterat rakt av?

Svar:
Joacim, tack för din fråga. InsiderModellen innehåller en rad faktorer och dess fundament är ett omfattande regelverk efter vilket investeringsbesluten tas. Vad den gör är att söka efter mönster i insiderhandeln som vår forskning har visat sig vara vinstgivande att följa. Modellen är ett resultat av vetenskaplig forskning under fyra år och vi har vänt på de flesta stenar. Bland annat har vi lagt på filter som i sig slår index över tid. Det gäller exmpelvis filter som lågvärderade bolag. Det intressanta är dock att sådana filter försämrar avkastningen om de tillförs modellen. Anledning är att insiders redan från början placerar i bolag med en relativt låg värdering, hög direktavkastning och så vidare.

20.40
Läser om denna undersökning som Aftonbladet gjort om hur bra pensionsrådgivarna på Säkra och Max Mathiessen själva lyckades i sitt sparande i Premiepensionssystemet. Som forskare tycker jag den är lika spännande som den förvånar mig.

Att de lyckas sämre är intressant med tanke på vilket jobb de har men det är inte heller särskilt konstigt ändå. De har sannolikt en mycket hög risknivå i sitt PPM-sparande och under föregående år när börsen föll så föll deras placeringar mer av detta skäl. Antar jag alltså. Undersökningen känns riktigt spännande och har ett bra nyhetsvärde.

Men får verkligen Pensionsmyndigheten lämna ut dessa uppgifter för en så snäv grupp? Jag ställer mig frågande till det och det ska bli intressant att se hur de båda utvalda bolagens företrädare bemöter saken. Att Finansinspektionen lämnar ut uppgifter om vilka som är förmedlare än inget konstigt för det är information som vem som helst kan få ta gå, men att Pensionsmyndigheten gör en körning av dessa c:a 300 individers placeringar gått är ytterst tveksamt….

20.21
Kollar avsluten från dagens handel i Storbritannien. Mäklaren lyckades genomföra alla köp utom två som blir över till morgondagens inledande handel.

Kollar också hur det går på de amerikanska börserna och noterar att ett av våra största innehav – en stor hotellkedja – utvecklas mycket bra. Aktien är +5% just nu. Tack vare den aktien och några andra som också går fint idag så kommer vi troligen slå index ordentligt idag.

20.14
Fråga från ”Mikael”:
Har du ändrat, strategin i eran handelsstrategin över tid eller är den oförändrad sedan start?

Svar:
Mikael, tack för din fråga. Modellen är i princip oförändrad. Jag skriver ”i princip” av anledningen att vi regelbundet ser över hur modellen fungerar och om vi efter längre genomlysningar hittar regler som kan ge våra andelsägare en högre avkastning så kan vi göra tillägg för det.

17.36
Och där går affärerna i Australien för genomförande imorgon bitti iväg till mäklaren.

17.09
Ögnar igenom en intern rapport vi dagligen tar fram kring hur insiders har investerat i Sverige under november. Kan konstatera följande:

 • 70% av affärerna är ”köp”
 • 2,8% av alla registrerade insiders har varit aktiva under den senaste månaden
 • 16 av 20 aktiva VD:ar köper, de flesta mycket små belopp
 • De mest intressanta VD-transaktionerna är i Byggmax och Klövern där båda säljer relativt mycket
 •  Skillnaden i agerande i olika branscher förvånar: i sällanköp, IT och Finans- och fastighet är insiders rätt negativa faktiskt och andelen köp ligger mellan 46-59%; i sektorerna Industrivaror och Hälsovård är det betydligt positivare tongångar: 86-88% av affärerna där är köp…

17.01
Har kontakt med en samarbetspartner om hur deras kunder har investerat i våra fonder under den senaste tiden. Det är viktigt att förvaltare/fondbolag har kontakt med sina samarbetspartners/kunder regelbundet.

16.48
Jag för en diskussion kring courtage med mäklare. Ganska kul att se vad volymer kan göra för vad man betalar. Det finns en exponentiell förhandlingsmån med stora volymer. Det är något jag gillar.

16.31
Skickar affärer för genomförande till vår mäklare. Det blir en kort avstämning också för att förmedla strategin som vi vill använda för genomförandet. Tanken är att handla aktierna som vi avser att köpa över dagen till snittpriset. De kommer att använda en algoritm för att åstadkomma detta. Utöver ett knippe med affärer i brittiska aktier köper vi också en hel del i USA.

15.47
Fråga från ”Erik”:

Hur mycket sover du i genomsnitt?

Svar:
Erik, det där var en bra fråga 🙂 Allt är relativt, men har man ett av de roligaste jobben så kan man jobba ganska mycket. Jag ligger nog på 6-7 timmar just nu så jag får relativt bra sömn, men när vi startade de nya fonderna i slutet av augusti blev det desto mindre. Eftersom ”våra” marknader är öppna mellan 01 på natten och 22 på kvällen svensk tid så krävs att man har ett öga på marknaderna oavsett. Det hör till, men kommer också fullt naturligt för mig.

15.41
Samtidigt som jag kan konstatera att vi just beslutat att placera merparten av kapitalet som jag nämnde nedan i brittiska aktier så ser jag NY Rangers ”målis” Henrik Lundqvist med familj strosa på gatan utanför. Vi har nöjet att se honom när han är i stan eftersom han bor tvärsöver gatan.

Beslutet att placera i brittiska aktier som följer. Värderingen i bolagen på denna marknad är  intressant för närvarande och även om vi redan fått en viss uppjustering av kurserna den senaste tiden så finns det betydligt mer att ge. Dessutom finns en intressant uppsida med tanke på pundets nuvarande kurs. Visst har britterna sina ekonomiska problem, men om något så kommer växelkursen stärkas framöver och det kan ge en extra knuff till utvecklingen om man placerar där.

15.12
Har talat med ordförande på telefon om hur vi ska förhålla oss till en propå. Inte en förvaltares uppgift, men nu råkar jag ju även ha vissa andra uppgifter i fondbolaget.

14.17
Fick ett samtal från en mäklarfirma som vill att vi gör affärer med dem. Sådana samtal och de som vill att vi deltar på konferenser över halva jordklotet för att träffa investerare och b-a-r-a behöver betala 35 000 pund för kalaset är sådana som gäller att avvisa – artigt men snabbt. Mitt standardsvar är ”I’ll let you be the first one to know once I’m interested in your services….”. Vanligtvis förstår dem budskapet.

Firman som just ringde från London gjorde det för minst tionde gången sedan sommaren. De ger inte upp i första taget…

14.13

Mitt fondbolag förvaltar 9 fonder, 7 aktiefonder, 1 hedgefond och 1 blandfond. Vi placerar på en rad Asiatiska aktiemarknader (Filippinerna, Indien, Hongkong, Malaysia, Singapore och Sydkorea), Australien, Kanada, Storbritannien, Sverige och USA där vi har både en large- och small cap fond. Placeringarna sker ju helt efter InsiderModellen och de placeringar som insiders gör. Tillsammans med hedgefonden, som placerar efter modellen i Sverige och i tillgångsslag som är negativt korrelerade med börsen, så sker alla placeringarna efter en helt mekanisk modell. Det innebär att förvaltningen är underställd ett strikt regelverk med ingen möjlighet för mig som förvaltare att göra på ett annat sätt.

Den sista fonden, blandfonden, är den enda fonden som har ett kvalitativt inslag. Där har jag som ansvarig förvaltare ett stort utrymme att placera på de marknader som mest intressant värderade ut för tillfället. När marknaden väl är vald sker placeringarna återigen efter InsiderModellen, antingen via placeringar i våra egna fonder på dessa marknader eller som direktplaceringar i aktier. När det sker större insättningar i denna fond – som exempelvis idag – så sker en omfattande genomgång av portföljen för att se efter vilken marknad pengarna ska allokeras till.

13.58
Jag ser över portföljerna och har 8 MSEK att placera i Australien-portföljen och 47 MSEK i vår globala PPM-portfölj. Placeringen i Australien blir ganska enkel, men den andra får vi arbeta med ett tag. Hur vi då gör är att gå igenom investeringsprocessen för att först besluta på vilka marknader kapitalet ska placeras, och därefter placerar vi efter InsiderModellen på dessa marknader.

13.43
Varje dag får jag e-post med ”flöden” på affärer skickade till mig av ett par mäklarhus. i dessa flöden framgår större affärer som någon vill göra utanför börsen. Det innebär alltså att om vi är intresserade av att göra omvänd affär så hjälper mäklaren oss att genomföra den. Mängden av affärer som sker utanför har sannolikt ökat en hel del under senare år. Vi gör mycket sällan affärer utanför börsen, men det har skett vid ett fåtal tillfällen då vi vill köpa eller sälja betydligt mer i ett papper än vad som normalt går att köpa över börsen under en enskild aktiedag.

Just nu tittar jag på ett par sådana flöden i svenska aktier men ingen av aktierna är intressanta för oss.

13.33
Blir mycket administrativt idag. Vi arbetar med vårt fondverktyg lite och David får registrera en hel del andelstransaktioner manuellt. Men det går han så gärna…

13.15

Fråga från ”Peder”:
Kul inlagg det har, fortsatt garna i framtiden med fler. Mellan tummen och pekfingret, hur pass stort belopp AUM anser du att det behovs for att driva ett fondforetag i Sverige utan att fasta- och noncore avgifter ater upp hela verksamheten?

Svar:
Peder, det är en bra fråga. Svaret är att det krävs mer och mer för varje år som går. Det som avgör är dels vilken typ av bemanning som krävs och dels hur fondbolaget tar betalt i sin förvaltning. Med tanke på att kostnaderna för såväl personal som utlagda verksamheter som compliance (regelefterlevnad) har ökat ordentligt de senaste åren så skulle jag säga att ett fondbolag minst måste förvalta 600 MSEK för att gå runt. Men hur dessa pengar kommer in, alltså om de kommer direkt till fondbolaget eller från distributörer, spelar också en stor roll. Ju mer av pengarna som kommer från distributörer, alltså banker, nätmäklare, försäkringsbolag osv, desto mer kapital krävs.

13.00
Tillbaka från lunchen som tillbringades med Kevin och Elin från revisionsfirman E&Y. Det blev kummel till lunch. Under lunchen hann jag även med lite korrepsondens via Twitter och hålla ett öga på Stockholmsbörsen. Jobbet som förvaltare blir alltid en smula enklare av en positiv börs.

11.40
Går på tidig lunch utanför kontoret…Det blir Restaurang Tvåkanten.

10.56
Vi får in gårdagens preliminära NAV-rapporter från backoffice. Scientias backoffice ligger hos ett bolag som heter Wahlstedt Sageryd Financial Services, ett bolag som sköter backoffice för många svenska fondbolag.

En NAV-rapport innehåller varje fonds sammanställning av innehav av aktier, räntor och så vidare. Varje dag får vi en sådan rapport för varje fond som vi sedan jämför med de beräkningarna av värdet per respektive fond med våra egna beräkningar. Poängen är att den beräkning som backoffice gör ska stämma överens med vår egen beräkning. Om jag, eller vår biträdande förvaltare anser att det finns en diskrepans mellan beräkningarna så har vi en dialog tills vi är överens om beräkningen. När vi godkänner det preliminära NAV:et så blir det definitivt och vi rapporterar då kurserna till våra motparter så att dagens ordrar kan genomföras till denna kurs.

Eftersom jag sitter i möte med revisorn sköter David, vår biträdande förvaltare, dagens avstämning av NAV-rapporterna.

10.26
Paus i mötet med revisorerna och ser då denna artikel på DI. När TA-analytitikern säger sälj tycker jag det är köpläge och tvärtom.

Fråga till min e-postadress från ”studenten Martin”:
Hur klär du dig som förvaltare?

Svar:
Tja, idag har vi interna möten och inga externa kundmöten. Det innebär en väldigt enkel klädsel med jeans, tenisskjorta, cashmeretröja och vårskor. När det är externa möten gäller oftast mörk kostym och vit skjorta. Men som ”gammal” forskare kan jag lämna slipsen om jag inte känner för det.

09.32
Berättar för revisionsteamet vad som har hänt under det gångna året. Det har blivit en del. Vi går då igenom kritiska delar i vår förvaltningsprocess.

09.19
Hela personalen får en genomgång av revisorn kring den löpande granskningen av fondbolaget som de gör under ett par dagar. Han är noggrann och har full koll på bolaget eftersom han har varit med oss sedan bolaget grundades. Idag har han också med sig den nya påläggskalven Elin. Vi skrattar gott åt hur det är att var påläggskalv – mycket jobb och bra ”fotarbete”. Min påläggskalv David skrattar också gott…

08.32
Reflekterar tillsammans med Twitter och på kontoret om det faktum att ett av de tyngsta argumenten som socialdemokratiske talespersonen i pensionsfrågor, Tomas Eneroth, har mot premiepensionssystemet är att två personer kan få olika utfall. Att så är fallet känns inte som raketforskning direkt. Det är nog ett av de sämsta argumenten jag hört mot PPM-systemet, att göra utfallet till en rättvise-fråga alltså…

08.02
Stämmer av med biträdande fondförvaltaren som tillsammans med vår internutvecklare, tillika medgrundaren av bolaget, just som jag skriver arbetar med utvecklingen av vårt interna arbetsverktyg för fondportföljerna. Det är för övrigt ett ganska avancerat system för att dels övervaka portföljerna men även för att sköta all riskhantering och skapa alla rapporter som krävs. Exempel på sådana rapporter är månatliga rapporter till Morningstar, rabattberäkningar till samarbetspartners, automatisk inhämtning av affärsavslut (oftast aktieaffärer från våra motparter), rapportering till revisor, med mera.

Det är för övrigt ett transaktionsbaserat system där vi registrerar alla händelser för alla våra 9 fonder, och det blir en del transaktioner under en vanlig arbetsdag. Har inte räknat, men det blir nog över 100 transaktioner om dagen.

07.51
Har ni hört talas om PPM-insättningarna den 10 december? Hur som haver så görs det i början av december varje år en insättning av kapital på ditt PPM-konto och så även i år då det sätts in 33 miljarder spänn till 5,5 miljoner sparare. När jag planerar min arbetsdag blir denna insättning en viktig punkt. Vi får ett inflöde som ska placeras och vi kommer att se över exakt hur investeringen av kapitalet ser ut. Kapitalet som kommer in ska spridas globalt och är inte större än att vi sannolikt kommer att göra affärerna omgående på marknaden…

07.35
Skummar igenom morgonens nyhetsflöde och upptäcker denna artikel om bolaget 24MAS i morgonens nyhetsflöde och kan bara konstatera att det är en tråkig soppa som inkluderar Aktiespararna, Finansinspektionen, en rådgivare som nära vårt kontor i Göteborg, och även finanshuset Catella. Inser att det där blogginlägget jag tänkt skriva om soppan blir mer aktuellt än nånsin.

Finansinspektionen har (som vanligt) fått kritik, denna gång har en del ställt sig frågande till vilket ansvar de egentligen har för att ha godkänt prospektet som använts när man har tagit in kapital till bolaget. Problemet är att inspektionens ansvar inte omfattar att göra kommersiella överväganden i den utsträckning som många tycks tro. Oavsett så puttrar soppan vidare och i ångan som lämnar kastrullen försvinner många sparares hopp om en bra investering…

07.20
Går igenom Asienportföljen och ser att vi ligger +0,7% för dagen vilket är betydligt bättre än index. Vad jag kan se beror det främst på en mycket stark utveckling för våra Indien-innehav och att vårt största innehav utvecklas mycket positivt.

Vi har haft en hel del inflöden för en av våra fonder vilket innebär att en del av dagen idag kommer att gå åt till att allokera dessa pengar. En annan sak som gör att det blir en del affärer under dagen beror på att en aktie vi ägde i USA har köpts upp. Även det leder till affärer under dagen.

06.59
Förbereder material inför en revision av fondbolaget från revisorn under dagen.

06.20
Läser och svarar på e-post och läser i Twitter-flödet.

05.40
Vaknar och ser efter hur Asienbörserna har utvecklats under den tidiga morgonen. Det ser ganska bra ut. EMU och IMF har under natten kommit överens om att sänka Grekernas skuldberg med över 40 miljarder euro något som får börserna att reagera positivt. Kan också se att en av våra största innehav i USA har haft ett litet rally på efterbörsen och är upp med 5%. Det verkar bli en bra börsdag.

Spara / dela med dig
 • Facebook
 • Pusha
 • Bloggy
 • TwitThis
 • Google
 • LinkedIn
 • Maila artikeln!
 • Skriv ut artikeln!

9 thoughts on “En arbetsdag som fondförvaltare…

 1. Hej,
  Kul inlagg det har, fortsatt garna i framtiden med fler. Mellan tummen och pekfingret, hur pass stort belopp AUM anser du att det behovs for att driva ett fondforetag i Sverige utan att fasta- och noncore avgifter ater upp hela verksamheten?

  Tack pa forhand

 2. Valdigt intressant inlagg som sagt, hoppas att du gor fler av samma karaktar langre fram.

  Vad det galler den typen av forsaljare som vill att man skall delta pa diverse konferenser sa ar svar av typen ”my time is very valuable and I am busy person so if you can match my standard fee of 5000$/day I might be interested” valdigt effektiva.

  Ha en bra dag

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *