”Börsen ska ner till årsskiftet…”

Ska man tror er – mina trogna läsare – så ska börsen gå ner under den resterande delen av året. Och ganska mycket faktiskt.

För tre veckor sedan skrev jag ett inlägg med en uppdatering av den gissning ni gjorde under sommaren om hur börsåret 2012 skulle sluta. I samband med inlägget frågade jag också hur ni nu tror att året slutar. Svaren visade en ganska entydig bild.

När jag ställde frågan den 22 oktober stod indexet OMXS30 på 1067, vilket nästan exakt då var en uppgång på 8% eftersom indexet vid föregående årsskifte stod på 988.

Flest gissningar från er, nästan häften av de som röstade, var att börsen vid årsskiftet kommer att stå på mellan -5% och +5%. Det innebär alltså att hälften gissade att börsen ska ned med minst 3 procentenheter från nuvarande nivå, men i praktiken betydligt mer än så. Och faktum är att börsen faktiskt är ned med 1,6% sedan dess…

Vi är just nu inne i en högintressant börsperiod med en omvald president Obama med sina utmaningar med det omtalade budgetstupet, med en grek-kris som alltid känns aktuell och med många kvartalsrapporterande bolag.

Om jag ska ge mig på att snabbsummera Stockholmsbörsen så ser det ut som att aktörerna är i ett vänta-och-se läge där värderingarna är relativt låga, men förväntningarna på bolagen är ännu lägre ställda. Därför är det min bedömning att det finns mycket goda förutsättningar för positiva överraskningar framöver.

När jag tillfrågade er om hur Stockholmsbörsen slutar i detta inlägg under sommaren så gissade ni i snitt på +0,41%. Och vem vet, kanske blir det där börsen landar till slut?

Spara / dela med dig
  • Facebook
  • Pusha
  • Bloggy
  • TwitThis
  • Google
  • LinkedIn
  • Maila artikeln!
  • Skriv ut artikeln!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *