”Det går bra nu…”

Oh yes – det går bra nu.

Börsen är i skrivande stund drygt +13 procent (OMXSGI) sedan förra årsskiftet. Jävligt bra med andra ord. Inte mycket att gnälla på alltså.

Men, frågar du dig, hur går det egentligen med kollektivets gissning av utvecklingen på helåret 2012 som jag har skrivit om, bland annat i detta inlägg?

Sanningen är att det går mycket, mycket bättre än de flesta gissade då. Vid det förra nedslaget jag gjorde var den person som låg rätt till med sin ”spåkula” en VD som jag känner väl. Han har nu, i takt med allehanda räddningspaket, halkat ned rejält på listan. Nu ligger istället en gammal aktieräv som gissade +13% i slutet på året rätt till. Han har dessutom 88% av alla de 105 som deltog i undersökningen efter sig…

Den stora frågan är – kommer han vinna i slutet på året?

Svaret: inte en chans!

Status för börsen är som följer: Vi går ni in i en period av stor osäkerhet. Dels är det ett val i USA och redan där är osäkerheten stor både i utfall och eventuell påverkan för börsen. En vinst för Romney vore katastrof på många sätt. Börsen tycker inte om osäkerhet och om den som styr ett land ändras innebär det således ökad osäkerhet. Dessutom har Romney en religiös läggning som är…ja, en smula exotisk. Jag är inte religiös och kommer inte heller bli. Men den religion som Romney tillber – mormonismen – är nog inte den jag möjligen skulle välja först heller för den delen. Eftersom börsen skyr osäkerhet som pesten är ovan problematik inget som är positivt för börsen den närmaste tiden.

Dessutom går vi nu in i en tung rapportperiod då bolagen ska visa upp sina kvartalsrapporter för det tredje kvartalet. Förväntningarna är låga, men det med fog. Personligen tror jag att bolagen överraskar positivt, men svaret har vi först om en månad eller så.

Tills dess – säkerhetsbälte på!

Spara / dela med dig
  • Facebook
  • Pusha
  • Bloggy
  • TwitThis
  • Google
  • LinkedIn
  • Maila artikeln!
  • Skriv ut artikeln!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *