Aktiespararna har lyckats – igen

Som en före detta aktiv aktiesparare kan jag bara konstatera att rekryteringen av den nye VD:n för Aktiespararna är en fullständig fullträff.

Carl Rosén är, enligt mina egna ”källor”, en mycket kompetent person som gjorde mycket fina insatser på svensk mark genom jobbet som ägaransvarig för andra AP-fonden i Göteborg. Och därefter har han även gjort fina insatser på Corporate Governance Network (CGN) i London.

Jag har tidigare representerat en lokalavdelning för Aktiespararna, den i Kungsbacka som för övrigt är min hem-/födelseort. Därför har jag en hyggligt bra koll på organisationen. Den insats, och det bidrag som Lars-Erik Forsgårdh har gjort för aktiesparandet i Sverige är fenomenalt. Det är en person som förtjänar den största respekt för vad han har tillfört organisationen och aktieägandet i vårt land. Efter Forsgårdhs frånfälle passerade en kortare tid då Elisabeth Tandan tog över. Och sen kom Günther Mårder. En ung person, absolut, men som från ett omöjligt läge satte organisationen på kartan. Och som han gjorde det.

Ett personligt minne är efter en dragning av Mårder som jag deltog på i år då han gjorde ett antal fenomenala analyser, bland annat av ett bolag där VD:n intervjuades av honom direkt. För de som deltog var det ett fantastiskt tillfälle att lära sig mer om just det bolaget, men också om hur man gör mer kvalificerade bolagsanalyser.

Mårder lyckades framgångsrikt fylla det tomrum som lämnats efter Forsgårdh, men jag förutsatte att det skulle vara omöjligt för organisationen att rekrytera en ersättare värd organisationens namn. Men med Carl Rosén tror jag att de faktiskt har lyckats med en nästintill omöjlig uppgift.

Rosén har naturligtvis en helt annan stil än såväl Forsgårdh som Mårder, men det betyder inte att hans approach inte kommer fungera rätt. Det är nog, tvärtom, ett bra tecken att organisationen vågar välja kompetens i trakter där man inte tidigare har vandrat. Hans tidigare erfarenhet inom CSR/SRI kan nog komma väl till pass på Aktiespararna och kan ge dem en tydlig edge över såväl bolagen som börsen.

Till Aktiespararna: hatten av!

Till Carl Rosén: ett stort lycka till i aktiespararnas tjänst!

Spara / dela med dig
  • Facebook
  • Pusha
  • Bloggy
  • TwitThis
  • Google
  • LinkedIn
  • Maila artikeln!
  • Skriv ut artikeln!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *