Börshimmelen en insiktsfull person mindre

Det har varit en känslomässig ”eye-opener” vecka. Framförallt har den innehållit sjukdomar hos personer jag håller av och den kulminerade i bortgången av en person som jag hyste den största respekt för.

Jag upplever ofta att såväl experter som det mediala körslaget sjunger samstämmigt om börsen i ”En slank dom hit, och en slank dom dit, å en slank dom ner i diket…”. Flockbeteendet på börsen är både väl etablerat som väl dokumenterat och att det råder en politisk korrekthet även på börsen råder det inget tvivel om.

Stefan Axenram har i dagarna gått ur tiden och han var allt annat än en politiskt korrekt börsanalytiker. Med en stor portion insikt och mycket god kunskap gjorde han sina egna analyser – som ofta hamnade på tvären med den samlade börskören. Och han hade dessutom rätt.

Jag träffade Stefan för fyra år sedan genom en gemensam bekant. Stefan var under många år förvaltare, men hade sedan ett par år dragit sig tillbaka och betraktade världens ekonomier, speciellt genom sajten ”Börslänk” – där han skrev uppskattade analyser för en stor skara som följde hans analyser noga.

Jag minns våra trevliga samtal. Jag minns dem väldigt väl eftersom dom inte liknade några tidigare samtal jag haft om börsen och om världens ekonomier.

När journalister viftade bort problemen med den ekonomiska ställningen i flera europeiska länder finansiella varnade han för att det var en riktigt svår situation. Och att den var på god väg att försämras ytterligare. Och nog fick han rätt alltid. När vi talades vid i mars 2011 berömde jag honom för hans träffsäkra analyser om krisekonomierna så försäkrade han mig om en enda sak: ”det blir mycket värre!”.

Han var en insiktsfull person som med sin djupa kunskap om de finansiella marknaderna ofta hade analyser på tvären med den övriga finanskåren. Men oftast fick han rätt.

Med djup kunskap finns förmågan att göra insiktsfulla analyser. Och där denna förmåga finns är det inte farligt att gå emot den stora massan – det är en plikt. Den plikten tog Stefan Axenram på allvar. Jag kommer sakna hans förmåga att gå emot massan när han visste bättre.

Spara / dela med dig
 • Facebook
 • Pusha
 • Bloggy
 • TwitThis
 • Google
 • LinkedIn
 • Maila artikeln!
 • Skriv ut artikeln!

2 thoughts on “Börshimmelen en insiktsfull person mindre

 1. Jag lyfter på hatten för en mycket välskriven beskrivning av Stefan Axenram och framför allt för att du skrev artikeln. Instämmer helt i att det finns aldeles för få analytiker av hans dignitet i Sverige. Jag hade själv nöjet att träffa honom några gånger, en insiktsfull man med ett stort hjärta.

  • Anders, tack för de vänliga orden. Stefan var verkligen en intressant och mycket insatt analytiker. Jag är glad att jag fick berömma honom för hans pricksäkra och tidiga analys av de statsfinansiella problemen i Europa. /Erik

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *