Inbjuden till analytikermassage-möte

Veckan började intressant, minst sagt.

Idag har mitt ”sorgebarn” – läs: Global Health Partner som jag skrev om i början av juli – stigit ordentligt under kraftig volym. När börsen stängde var aktien +8% drygt under en betydligt högre volym än under en vanlig börsdag. Totalt omsattes 900 000, omkring 9 gånger den genomsnittliga dagsvolymen på börsen. Kanske är det insiders som ökar ytterligare efter de senaste kursrasen?

Facebook-aktien var under inledningen i New York idag nere under halva introduktionskursen på 38 dollar. Som mest var aktien nere på 18,75 dollar. Aktien slutade på en kurs över 20 dollar. Men att kursen skulle vända upp nu är otänkbart i min bok. Jag tror att de ryck vi ser på vissa känsliga kursnivåer, som nu exempelvis på halva introduktionskursen, är ett tecken på att investmentbankerna som tog bolaget till börsen med sin varsamma hand hjälper upp kursen och därmed sitt eget rykte genom att köpa på sig aktier på kort sikt. Att ”stabilisera” priset, dvs. att jämna ut de stora kurssvängningarna, har alltid varit en viktig del av deras jobb. Nej, förvänten eder en fortsatt kursutveckling söderöver…

Förra veckan blev jag inbjuden till ”IR Nordic Markets” som är en tillställning dit bl.a. alla chefer på börsbolagen med ansvar som investeraransvariga är inbjudna. Årets tillställning som hålls på Konserthuset i Stockholm kommer tydligen att gå under parollen ”Transparens” och jag har blivit inbjuden att som en av fyra deltagare debattera ”Analytikermassage”. Jag är ser fram emot att debattera kring såväl transparens på aktiemarknaden som analytikermassage. Jag ska erkänna att det är lite kul att en av arrangörerna bakom eventet är Stockholmsbörsen/Nasdaq OMX som jag själv har kritiserat just med avseende på deras syn på just analytikermassage. Att vi ska ha en debatt kring frågorna är sannerligen ett stort fall framåt!

Jag är för att alla måste kunna känna tilltro till börsen som spelaplan för riskkapital. Om vi som är större aktörer på marknaden ska ha första tjing till information på marknaden – vilken marknad kommer vi då att få? Jag är övertygad om att svaret på denna fråga är att vi då inte längre kommer att ha en marknad. Nej, för en välfungerande aktiemarknad är det centralt att samtliga som placerar i aktier har tillgång till samma information. Dessutom är det viktigt att de kan känna tilltro att så är fallet. Om börsbolagen servar analytikerna med nya tolkningar av tidigare lämnad information, eller än värre ett silverfat av anpassad hemlig information, då är vi på helt fel väg.

Mitt budskap: mindre massage, mer transparens!

Har ni förslag på vilka frågor jag bör lyfta på debatten med börscheferna kring analytikermassage så är ni hjärtligt välkomna att komma med dem!

Spara / dela med dig
  • Facebook
  • Pusha
  • Bloggy
  • TwitThis
  • Google
  • LinkedIn
  • Maila artikeln!
  • Skriv ut artikeln!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *