Facebook ”levererar” men faller tungt

Igår kom den så – den första kvartalsrapporten för Facebook. Hur rapporten svarade mot analytikernas berömda förväntningar? En kort sammanställning följer (alla siffror i USD):

 • Försäljningen blev 1,18 mdr. – väntat 1,16 mdr.
 • Resultatet blev 0,12/aktie – väntat 0,11/aktie
 • Intäkter från reklam blev 992 milj. – väntat 936 milj.
 • Antal aktiva användare vid slutet av juni blev 955 milj. – väntat 950 milj.

Allt ovan är börsnoteringen exkluderad som om man tar hänsyn till den innebar ett resultat på -157 milj. USD.

Under den ordinarie handeln sjönk aktien med omkring 8%. I efterhandeln när rapporten släpptes steg först aktien något, för att nästan omgående därefter sjunka kraftig. När efterhandeln stängde butiken noterades aktien strax under 24 dollar per aktie.

Aktien är nu ned med 37% från introduktionskursen på 38 dollar. I stort sett ALLA siffror var bättre än analytikernas förväntningar så varför surar investerarna?

I ovan förväntade-siffror är det 10 analytiker som har delgivit marknaden sin uppfattning. Det gör dels att siffrorna inte kan anses vara en del av hela analytikerkollektivet. Men samtidigt är förväntningar inte samma sak som att analytikerna inte förväntade sig en revidering av kursen efter torsdagens stängning då rapporten släpptes.

I en kommentar från den kände analytikern Mark Hulbert efter Facebooks rapport menade han att ”fair value” på aktien fortfarande ligger omkring 13,8 dollar (denna nivå har han tidigare angivit). Han menade, i och för sig, att rapporten bör innebära en mindre uppjustering av ”fair value” men att en sådan revideringen är ointressant eftersom aktien fortfarande är kraftigt övervärderad.

Jag är benägen att hålla fast vid vad jag tidigare skrivit om Facebook-aktiens värdering att den ”rätta” kursen kommer att visa sig efter 2-6 månader från introduktionen den 18 maj. Jag kan inte säga att jag har några belägg för det, men det förefaller logiskt att Morgan Stanley fortfarande stödköper aktier och att det är anledningen till att kursen har kunnat hållas på den orimligt höga nivå aktien länge har handlats stadigt.

När marknaden reagerar kraftigt negativt på en rapport som slår analytikernas förväntningar så är det en mycket tydlig fingervisning på att tillräckligt många placerare anser att aktien inte har det värde som den har handlats till den senaste tiden. Deras förväntningar var betydligt högre kring bolagets resultat och när dessa inte infriades fick kursen stryka på foten rejält.

En slagning på analytikernas rekommendationer till investerare inför rapporten visade att 34 av 36 analytiker ansåg att aktien kvalade in under ”hold”, ”buy” eller ”strong buy”. Bara 2 ansåg att aktien skulle läggas som ”underperform” eller ”sell”.

Säg så här – analytikerna kommer nog tvingas revidera sin uppfattning en smula efter rapporten.

Det ska bli spännande att se hur dagens handel av aktien utvecklas. Om kursen stiger kraftigt under inledningen – vilket alltså inte är otänkbart – så är det inte oattraktivt att ta negativa positioner i aktien. Säkerhetsbälte på.

Spara / dela med dig
 • Facebook
 • Pusha
 • Bloggy
 • TwitThis
 • Google
 • LinkedIn
 • Maila artikeln!
 • Skriv ut artikeln!

One thought on “Facebook ”levererar” men faller tungt

 1. Analytikerna har sänkt sina estimat inför rapporten då bolaget har guidat i de här trakterna. Det intressanta är att tillväxttakten tappat rejält senaste kvartalen, där har vi anledningen att marknaden sänker aktien.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *