GHP – några tankar om kursutvecklingen

Handelsstopp i måndags efter kursfall och igår fortsatta fall efter bolagets kvartalsrapport. Idag ser vi dock en liten återhämtning – än så länge. Så om man köpte före rapporten, vad ska man nu göra?

Först och främst: jag bedriver ingen rådgivningsverksamhet där jag säger vilka aktier ni ska köpa och sälja. Jag analyserar bolag med utgångspunkt i lång erfarenhet kring vad insiders gör och vad detta agerande vanligtvis brukar innebära för aktiekursens utveckling. Det innebär inte att det alltid blir som jag tror. Det innebär inte heller att det jag beskriver är att betrakta som ett konkret investeringsråd. Om ni agerar på saker jag skriver så är det ert eget ansvar.

Det jag däremot tar på mig är att följa upp saker jag skriver – särskilt om det visar sig att mina tankar gått helt på tvären med utfallet. Som det är nu med GHP. Så även om jag inte bedriver en rådgivningsverksamhet så tar jag ingalunda lätt på det jag skriver.

Några tankar om det som hänt i början på denna vecka och hur man bör förhålla sig till det den närmaste tiden kommer här:

 • I måndags: den enda nettosäljaren i aktien var Enskilda, alltså SEB:s investmentbank. Vid 14-tiden hade aktien sjunkit med över 10% – dagen före kvartalsrapport skulle släppas. Börsen stoppade då aktien. Rykten har florerat att det skulle berott på en läcka från företaget. Det tror jag inte ett dugg på. Nej, jag tror mer på att en större investerare ville sänka sin risk inför rapporten.
 • Igår kom bolaget med sin rapport. Läser man rapporten, vilket jag gjorde före handeln öppnade igår, så tycker jag inte att det var särskilt negativ. Visst, omstruktureringar och ett förlorat uppdrag, men sen då? Min bedömning är att gårdagens kursreaktion är en fortsättning på måndagens ras snarare än baserat på rapporten. Under gårdagen var det dessutom återigen Enskilda som sålde tungt. Nästan alla aktier som nettosåldes kom från Enskilda. Omsättningen var drygt 1% av alla aktier i bolaget.
 • Idag stiger aktien något. Återigen är det Enskilda som står för all nettoförsäljning.
 • Det finns två analytiker som följer GHP-aktien: Kristofer Liljeberg (Carnegie) och Patrick Långström (Remium). Än så länge har inga stora försäljningar kommit via varken Carnegie eller Remium. Det tolkar man som man vill; jag tolkar det som att de inte instruerar sina kunder att sälja. Jag skulle bevaka om kunder gör avslut via någon av dessa i endera riktning för att få mer information om hur de ser på aktien.
 • Aktien noteras nu vid sina lägsta-nivåer historiskt.
 • Hur insiders agerar efter rapporten blir en viktig signal för hur jag ser på aktien, men jag skulle inte förvånas av om de nu ökar sina innehav och det är i så fall en mycket stark signal. Omvänt är ett icke-agerande inom de närmaste veckorna ett svaghetstecken, om än en betydligt svagare signal.

 

Hade jag ägt aktien, vilket jag nu inte gör, så hade jag behållit den och beaktat ovanstående. Om insiders hade köpt mer hade jag också köpt mer.

Jag vill avsluta med att säga följande: om ni agerar på det jag skriver så sker det på egen risk. Jag rekommenderar INGEN att agera på kort sikt. Antingen är man daytrader, eller så är man en långsiktig placerare med en horisont därefter.

Att GHP var intressant före rapporten är en ”given böj” – insiders som köper 4% av bolaget, ökar sitt ägande med 21% och gör det en dag före handelsförbudet inför kvartalsrapporten. Det är ytterst sällan en sådan signal är fel, och jag vet det bättre än andra. Denna gången var signalen fel på kort sikt – hur det ser ut på längre sikt är dock en annan femma.

God jaktlycka!

Spara / dela med dig
 • Facebook
 • Pusha
 • Bloggy
 • TwitThis
 • Google
 • LinkedIn
 • Maila artikeln!
 • Skriv ut artikeln!

One thought on “GHP – några tankar om kursutvecklingen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *