”Så slutar börsen 2012…”

I mitt senaste inlägg visade jag att ett större kollektiv av olika individer kommer med ett samlat smart svar även om de ingående individerna inte är raketforskare. Helst ska den inte innehålla alltför många raketforskare i varje fall. Den ska innehålla olika människor med varierande bakgrund, utbildning, ursprung osv.

På bloggen, till mina följare på Twitter, på Börssnack på DI.se och till personer som jag känner ställde jag frågan: ”Hur slutar börsen 2012?”. Jag utlovade samtidigt att behandla svaren konfidentiellt för att få så trovärdiga svar som möjligt.

Detaljer om svaren är som följer:

 • Antal svar: 105 (96 av män, 9 av kvinnor)
 • 7 av svaren kom efter utfallet av Grekland-valet i helgen
 • Svaren kom ursprungligen ifrån kontakter via följande källor: 11 (från Börssnack), 9 (bloggen), 35 (e-post), 29 (Twitter), 1 (Facebook)

Spridningen bland ålder och bakgrund hos de som har svarat är stor, även om det finns en övervikt på unviversitetsutbildade i min grupp – betydligt högre än hos den genomsnittliga befolkningen. Bland de som svarat återfinns exempelvis följande yrkesgrupper: mäklare, daytraders, reklamfolk, flygkapten, bokförare, egenföretagare, IT-konsulter, styrelseproffs, kemiingenjör, fondfolk, fotbollsnörden och ett par VD:ar samt fackrepresentanten som kan allt om skor.

För att just mitt kollektiv ska kunna komma med en smart gissning på hur börsen slutar 2012 så krävs att ett antal kriterier är uppfyllda:

 1. Mångfald av åsikter: varje person ska ha någon informationsbit som inte de andra har, även om det bara rör sig om en egen analys av kända fakta
 2. Oberoende: åsikterna ska inte påverkas av andra
 3. Decentralisering: slutsatserna/åsikterna ska vara färgade av lokala förutsättningar
 4. Aggregering: en mekanism för att kvantifiera åsikterna till en gemensam åsikt för hela gruppen

Det finns inga i gruppen som har samma utbildning, bakgrund, arbete osv. Det gör att jag är säker på att gruppen klarar av punkt 1 galant. Individerna är oberoende eftersom jag bad om att få svaren via e-post för att enskilda respondenter inte skulle påverka andra. På Twitter förekom en del som svarade direkt och därför var synliga för andra, men det har till synes inte påverkat utfallet. Decentraliserade är de definitivt. Visst finns många respondenter i Stockholm, men inte fler än andelen i genomsnittsbefolkningen utgör. Aggregering är inga problem heller då svaret är ett procenttal efter vilket vi kan ta ett genomsnitt, dvs. enkelt att beräkna.

Alltså bör det svar som min grupp lämnar vara en bra gissning om hur börsen verkligen kommer sluta 2012! Nyfiken på utfallet?

Om kollektivet har rätt så kommer börsen sluta +0,41% för helåret 2012.

Denna siffra är ett genomsnitt av samtliga 105 svar. Den delgrupp som är mest positiva återfinns bland de som jag känner personligen; +2,57 procent är deras gissning. De mest negativa är de som följer mig via bloggen; -5,25 procent gissar dem. De som svarade efter Grek-valet gissade i genomsnitt +8,4 procent och om de exkluderas landar snittet på -0,17 procent.

Svaren från individuella respondenter fördelar sig nedanstående figur, med procent på y-axeln:

Så gissar 105 personer att börsen slutar 2012 !

Det finns mycket mer att säga om svaren som jag har fått, men jag återkommer nog till detta framöver.

Jag vill tacka er som deltog i denna ”undersökning” och att 105 individer har valt att deltaga gläder mig! Jag hoppas att ni deltager även nästa gång jag gör en liknande undersökning för genom att samla in hur kollektivet ser på en frågeställning likt denna ger er en bra vägledning eller i varje fall en bild av vad ”gemene man” tror.

Frågeställningen om börsutvecklingen är komplex och mycket ska väga in; det är svårt att koka ned och kvantifiera ”om”, ”kanske” och ”sannolikt” i en enskild siffra. Hur ni lyckas får vi se, men jag hoppas att er gissning kommer nära! Det närmaste svaret belönas med ett finfint bokpaket. Jag kommer alltså att följa upp utvecklingen noga.

Och till sist, min egen gissning: +10 procent.

Spara / dela med dig
 • Facebook
 • Pusha
 • Bloggy
 • TwitThis
 • Google
 • LinkedIn
 • Maila artikeln!
 • Skriv ut artikeln!

5 thoughts on “”Så slutar börsen 2012…”

 1. Pingback: Kollektivet – han är närmast hittills |

 2. Pingback: ”Det går bra nu…” |

 3. Pingback: Uppdatering om kollektivets gissning om börsen 2012… |

 4. Pingback: ”Börsen ska ner till årsskiftet…” |

 5. Pingback: Här är vinnaren i tävlingen om börsen 2012 |

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *