Är det idag ”Euro-Titanic kör in i isberget”?

Idag, söndagen den 17 juni 2012 går det grekiska folket återigen till valurnorna. På agendan för valet är att grekerna ska utse ett nytt parlament, och vilket/vilka partier som når majoritet är viktigt då vissa partier stöder de andra EU-länderna och Internationella valutafondens, IMF, lånevillkor medan andra inte gör det. Det innebär i praktiken att hela Eurozonens framtid står på spel.

Insatserna är alltså höga och det känns inte särskilt bra om jag ska vara ärlig att överlåta ett så stort beslut som det indirekt innebär till skuldtyngda och förbannade greker. Inget illa ment mot det trevliga grekiska folket utan snarare till den situation de lever i.

Och vad spelar då utfallet för roll för börsen? Det snabba svaret är att oavsett utfall så kommer vi få ännu en turbulent börsvecka nästa vecka. Om valet går extremt positivt, läs: att en överväldigande majoritet röstar på partier som är för de hårda lånekraven från omvärlden, så kommer osäkerhet råda. Skulle vi få en omvänd situation, dvs. att en stor majoritet röstar på partier som inte stöder lånekraven – då ser det betydligt värre ut.

Opinions-siffrorna gör gällande att högerpartiet Ny Demokrati och vänsterpartiet Syriza ligger jämsides på omkring 25-30 procent av rösterna. Om inget mirakel sker så måste det vinnande partiet, trots att de får en ”bonus” om 50 parlamentsplatser extra vid vinst i valet, samarbeta med ytterligare minst ett parti. Man behöver ju inte direkt vara konspiratorisk för att vara skeptisk till hur det skulle vara möjligt i en situation där alla misstror alla.

Alternativen är alltså allt annat än lysande oavsett valutgången.

Många av er har säkert redan sett klippet, men om ni inte har det så är det ett måste – partiledaren för det brittiska Independence Party som talar i Europakommissionen om den nuvarande ekonomiska situationen och euro-samarbetet. Han säger, bland annat, att

So, the real elephant in the room, is that once Greece leaves the Euro-zone, the ECB is dust. It’s gone.

Se klippet här:

Så till min fråga i titeln – är det idag som Euro-samarbetet faller ihop? Jag tror att det är osannolikt, men det är ändå ett ödesval på så många sätt för samarbetet. Därför är min rekommendation till dig inför i afton att noga följa utgången av valet i TV-sändningarna och att hålla plånboken välfylld inför den kommande börsveckan.

 

Spara / dela med dig
 • Facebook
 • Pusha
 • Bloggy
 • TwitThis
 • Google
 • LinkedIn
 • Maila artikeln!
 • Skriv ut artikeln!

3 thoughts on “Är det idag ”Euro-Titanic kör in i isberget”?

 1. Tyvärr har du rätt! Nu går nog EMU-projektet under,Det är sorgligt ,men så blir det nog. Ideen var vällovlig men så här i efterhand ser man att den var felkonstruerad.Det kommer att bli synd om alla europer.Frågan är väl nu,Vad skall vi ha istället?En återgång till det gamla??,det var ju inte heller så bra, med alla olika valutor.Har du någon bra ide?

  • Hej Kurt, tack för din kommentar!

   Jag är ingen bättre expert på Euro-samarbetet än någon annan. Däremot ser det ut som de grundläggande tankarna kring EU gick lite väl långt. Det är uppenbart att euro-samarbetet inte fungerar och frågan är väl egentligen om inte de stora bidragande länderna, läs: Tyskland och Frankrike, måste ta sig en rejäl funderare över hur man ska demontera hela bygget lugnt och fint. Just nu är insatserna till synes för höga för att samarbetet ska få kollapsa.

   I grunden tror/tycker jag det är ett problem när politiker får alltför stor makt. Min bedömning är att de just har fått för mycket makt här. Men någon bra lösning har jag inte. Däremot hoppas jag att EU:s finansministrar och euro-länderna hittar en bra lösning. Och snabbt. /Erik

   • Montera ner EU,det förlorar vi alla europeer på.I öster är en ny ekonomisk och industriell stormakt på uppgång, och den gamla i väster är för tillfället lite krasslig,men långt ifrån uträknad.Har vi i europa verkligen råd att splittras,inför dessa utmaningar?Hur skall vi få bukt med den utbredda arbetslösheten?,plus problemet med vår åldrande befolkning.här gäller det nog att hålla ihop,om inte europa helt skall hamna på efterkälken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *