Hypersnabb stat vid nys om ekonomisk brottslighet

Något måste vara allvarligt fel hos den svenska staten, men det kommer kanske inte som en överraskning att ekonomisk brottslighet ses vara allvarligare än våldtäkt och många andra brottsrelaterade mål.

Jag såg nyheten igår om att regeringen har föreslagit för riksdagen att omedelbart täppa till ett kryphål i det nya Investeringssparkontot som man nu har upptäckt som omskrevs, bl.a. i denna artikel i DI.

Och det är inte det att jag tycker att det är fel att denna lucka täpps till. Ekonomisk brottslighet är inte bra och skatteintäkter går förlorade. Helt enkelt funkar det inte som det var tänkt och då är det ju bra att man löser problemet. Nej, det som är så tröttsamt är att ekonomiska brott tenderar att över-prioriteras en masse på bekostnad av viktigare problem.

Ta bara att insiders FORTFARANDE kan handla via en kapitalförsäkring utan att behöva redovisa sina affärer till Finansinspektionen, FI. FI har sedan 2007 påpekat för lagstiftaren att detta måste åtgärdas i syfte att upprätthålla spararnas förtroende för de finansiella marknaderna. Men inget har gjorts än. Luckan ska täppas till, men tidigast 2013. Detta trots att ett lagförslag togs fram och presenterades redan den 1 november 2011 på uppdrag av regeringen.

Den utmärkta ekonomijorunalisten Carolina Neurath på Svenska Dagbladet skrev i veckan ett blogginlägg om det orimliga om att det inte har skett än och jag har själv varit en del i debatten på detta område. Vi, och många med oss, undrar varför inget görs.

Nej, man kan bara konstatera att när staten får nys om ekonomisk brottslighet – då är den hypersnabb på att agera. Men när det gäller mer diffusa frågor som en sådan småsak som spararnas förtroende för de finansiella marknaderna genom insiderkryphålet via kapitalförsäkringar, ja då kan det ta 5-10 år innan man agerar.

Den så ofta bespottade myndigheten FI har varit först på pucken om insiderkryphålet och det sedan 2007. Finansdepartementet har istället låtit frågan ”vila” i avvaktan på att Europakommissionen utredde hela lagstiftningen på de finansiella marknaderna. Okej, men kapitalförsäkringen är unikt för Sverige och om vi inte löser våra egna problem då har vi skapat ännu större långsiktiga problem. Eller?

Jag skulle önska att regeringen och riksdagen tar sig i kragen och godkänner det lagförslag som ligger från FI för att täppa till insiderkryphålet. Det skulle sätta stopp för många år av det egentliga brott mot anmälningsplikten som finns i insiderlagstiftningen som kapitalförsäkringarna har skapat och som man sedan många, många år har känt till.

Men att hoppas på att detta ska ske är som att hoppas på en regnfri sommar i Sverige. En rejäl högoddsare med andra ord.

Spara / dela med dig
 • Facebook
 • Pusha
 • Bloggy
 • TwitThis
 • Google
 • LinkedIn
 • Maila artikeln!
 • Skriv ut artikeln!

2 thoughts on “Hypersnabb stat vid nys om ekonomisk brottslighet

 1. Tjaa, du har ju helt rätt, men om jag inte minns fel så var det Olof Palmes dåvarande statssekreterare som omformade statens doktrin gällande brott mot staten.

  Brott mot staten skulle straffas hårdare gentemot brott mot den enskilds individen.

  Detta är klassisk kommunism men tyvärr har våra sk brogerliga brytt sig om att ändra detta. De är fö lika vänster som sossarna i de allra flesta frågorna.

  Det är inte värdigt en rättsstat att ett bokföringsbrott kan rendera i ett flerårigt fängelsestraff medan ett rån/misshandel/våldtäkt ger betydligt mildare straff. Banana-republica nästa…!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *