Forskning: hemmaplan och passion ofta avgörande i fotboll

Gårdagens fotbollsmatch mellan de gul-blåa (Ukraina) och de blå-gula (Sverige) i fotbolls-EM var en smärtsam upplevelse. Alla de många svenska supportrarna framför teve-rutan blev säkert igår omåttligt besvikna – jag var definitivt en av dem. Jag har redan sneglat lite på kommentarerna i dagens tidningar och som vanligt vimlar det av ”experternas” många och hårda förklaringar till varför vi, varför Sverige, inte lyckades vinna matchen.

Men misströsta inte, det finns akademiska förklaringar till matchens utfall. Och det kanske kan lindra baksmällan idag för alla besvikna supporters och kan utgöra en trygg hand att hålla i som tröst likt mammas famn när det är svårt att somna.

Ett italienskt forskarteam genomförde 1999 en stor vetenskaplig studie där man utvärderade utfallet av 2 885 matcher i de Engelska, Italienska och Spanska toppligorna. Resultatet av forskningen visade i och för sig att skicklighet hade en stor påverkan på sannolikheten för att ett lag skulle göra mål. Men hur det går för övrigt i matchen, hemmaplan och fansens passion var betydligt viktigare sammantaget.

Allra störst sannolikhet för att göra mål verkar det vara om man har hemmaplan med stödjande och passionerade fans och laget är på väg att förlora. Där har ni situationen där Sverige leder igår med 1-0. Om laget har passionerade fans är sannolikheten också hög för att laget gör mål även vid oavgjort resultat. Där har ni situationen när det står 1-1 i matchen.

Kanske är du också en av de besvikna idag? Läs i så fall studien och håll hoppet vid liv – i nästa match kanske våra egna fans får oss att vinna. 

Studien hittar du här…

Spara / dela med dig
  • Facebook
  • Pusha
  • Bloggy
  • TwitThis
  • Google
  • LinkedIn
  • Maila artikeln!
  • Skriv ut artikeln!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *