”Miljardären som försvann…”

Ibland får man en bok i handen som man inte kan släppa utan att läsa klart den. Du vet säkert vad jag menar. Igår fick jag en sådan bok i min hand och har nu avslutat den. Boken: Miljardären som försvann av Ola Lauritzson.

Det här är Larutzsons första roman, han  är annars mer känd som den som startat GI-trenden i Sverige, och boken handlar om försvinnandet av den kände svenska finansmannen CarlErik Björkegren 1994. Även om karaktären i boken heter Palmér så gör Lauritzson klart från början att det är med inspiration från försvinnandet av Björkegren som boken handlar och att Palmér så att säga är Björkegren.

Innan Björkegren vid 60 års ålder började bygga sin miljardförmögenhet var han vice VD på Sandvik där han gjorde en lång karriär. Hur kunde han då med start från en hög ålder lyckas bygga en miljardförmögenhet? Han hade genom sin tid vid Sandvik mycket bra kontakter inom bankväsendet som gjorde att han dels kunde låna stora belopp och dessutom med en hög belåning.

Lauritzson har gjort en hel del research, pratat med familj till Björkegren, intervjuat grannar i Viken där han bodde vid tiden av försvinnandet och så vidare. Jag får en kuslig känsla av att han ganska väl har fångat händelseförloppet kring försvinnandet.

Personligen är den extra intressant eftersom jag ofta passerar bostaden där merparten av dramat utspelar sig. Därför vet jag exakt hur miljön ser ut.

Oavsett, det är en enkelt skriven och kusligt bra bok, som speglar en av våra mest framgångsrika klippare som vid sin ekonomiska toppform ägde en konstsamling som saknar motstycke. Hur boken slutar får du läsa om själv, men Lauritzsons beskrivning av händelseförloppet känns både rimlig och högst tänkbar.

Söker du en lättläst bok till hängmattan i sommar, en finansdeckare som beskriver en verklig händelse som är ett landmärke i svensk närtida historia – då måste du läsa den här boken!

Spara / dela med dig
  • Facebook
  • Pusha
  • Bloggy
  • TwitThis
  • Google
  • LinkedIn
  • Maila artikeln!
  • Skriv ut artikeln!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *