Priset av att INTE följa flocken…

Har spenderat en god bit av dagen med att ligga på stranden och läsa boken ”The wisdom of crowds” av James Surowiecki. Jag har skrivit om boken här tidigare och den är en-måste bok för den som tycker om att fundera över finansmarknader, kraften hos kollektivet, att grupper av människor med olika bakgrund och ursprung ofta fattar bättre beslut än en liten grupp av likasinnade experter och om flockbeteende.

Jag tänkte skriva lite om boken här sedan för att inspirera dig som inte har läst den att göra det. Den är en given ”eye-opener”!

Oavsett, flockbeteende är ett fenomen som vi ser dagligen på aktiemarknaden, och det innebär att vi ofta tycker och agerar som alla andra. Anledningen är att om vi går emot strömmen och har fel så står vi där själva, men om vi går med flocken och har fel så är vi så att säga i gott sällskap.

Jag fick idag en rejäl kalldusch när jag valde att gå emot flocken. Skådespelet ägde inte rum på börsen utan på stranden. Det blåser rejält där jag är idag vilket gör att vågorna är ganska höga. Samtliga på stranden låg betydligt längre upp än vanligt vilket jag observerade men valde att bortse ifrån. Så jag placerade mitt pick och pack en bra bit längre ned mot vattnet, men säkert 10 meter längre upp än tidigare dagar. Det gick utmärkt ända tills en våg slog rejält upp på stranden och sköljde över såväl mig som boken ovan.

Som en nästan otrolig anekdot skulle jag precis börja på meningen nedan:

Herders may think they want to be right, and perhaps they do. But for the most part, they’re following the herd because that’s where it’s safest.

Ett helt osannolikt, men likväl helt sant, sammanträffande. I det här fallet hade v-e-r-k-l-i-g-e-n varit säkrast att följa flocken. Då hade jag och min bok varit torra. Men jag och halva stranden fick sig dock ett gott skratt.

Spara / dela med dig
  • Facebook
  • Pusha
  • Bloggy
  • TwitThis
  • Google
  • LinkedIn
  • Maila artikeln!
  • Skriv ut artikeln!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *