Företagen räds börsnoteringar

Jag läser i Dagens Industri idag att det råder torka för börsintroduktioner i såväl USA som Sverige. Och det är väl, som det anges i artikeln, inte så konstigt att de amerikanska bolagen blir lite skott-rädda efter noteringen av Facebook-aktien.

När nyintroducerade aktier stiger under sin första tid på börsen är det ganska enkelt att locka investerare att investera i nya nyintroduktioner. Men när det istället för en positiv spiral vänds till en negativ, som det nu har gjort, då är det betydligt svårare. Egentligen ligger det i såväl säljarens som investerarens som investmentbanken som hjälper bolaget till börsen att se till att noteringen leder till svagt stigande kurser efter introduktionen. I ett sådant scenario är alla vinnare.

De som köper är vinnare med en stigande börskurs. Säljarna, dvs. storägarna, är vinnare eftersom de utåt sätt sålde billigt vilket gör att de inte står som syndabockar vid en sjunkande kurs. Investmentbanken är vinnare för att deras kurs var rimlig, men inte för hög.

Just en för hög introduktionskurs har vi fått se ett praktexempel på med Facebook. Det är trist att banken satte ett felaktigt pris eftersom de som förlorar på det mestadels finns bland massan av naiva investerare som saknar kunskap att räkna på ett bolags rätta värde. Kursen i Facebook var igår nära 25 dollar och inget ser ut att få kursen att sluta sjunka. Tråkigt är också att noteringen och den felaktigt satta kursen dels har lett till insidermisstankar mot grundaren, men också till hot om stämningar. En klassisk amerikans såpa med andra ord.

Om det hade varit en vanlig börsintroduktion, vilket det ju bevisligen inte är, men OM det hade varit det, då skulle investmentbanken Morgan Stanley som är ansvarig för introduktionen vilken dag som helst komma med en köprekommendation av aktien. Men jag tror knappast att de vågar det. Stämningarna hänger över dem och deras analysteam lär snarare vara överdrivet negativa i det här fallet och kommer säkert jobba hårt för att hitta saker efter introduktionen som kan motivera en lägre kurs. På så sätt kan de försvara både sig själva (alltså för noteringen) och försvara den låga kursen.

Facebook-aktien har i skrivande stund sjunkit med 29 procent från introduktionen eller från 38 till knappa 27 dollar. Under samma period har min favorit-slagpåse till aktie, Apple, stigit med drygt 7 procent från omkring 530 till 570 dollar.

Såpan lär fortsätta ett bra tag till och det känns som en no-brainer att kursen kommer sjunka ytterligare. Vid ett pris på 10 dollar kan nog aktien bottna. Kanske.

Spara / dela med dig
 • Facebook
 • Pusha
 • Bloggy
 • TwitThis
 • Google
 • LinkedIn
 • Maila artikeln!
 • Skriv ut artikeln!

2 thoughts on “Företagen räds börsnoteringar

 1. Jag blir mer och mer övertygad om att jag satsat rätt när vi sålt av
  en massa fonder och även aktier,och satsat i dina insiderfonder.
  Vi har för närvarande 4 depåer hos Avanza Bank, där vi nettoköper
  Sciente Sverige, och att jag även personligen puffar för dina fonder
  i alla sammanhang.
  Lycka till i framtiden önskar jag och min familj.

  • Tack Tage!

   Det värmer fint med de trevliga orden. Jag hoppas och tror dessutom att jag snart kommer att hålla en presentation i dina trakter. I så fall blir det till hösten.

   Glada sommarhälsningar,

   Erik

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *