Facebook – en ”såpa” 4 real

Det känns som det är dags att skriva ett ”kort” inlägg om Facebook-aktien som har haft en minst sagt intressant start med en nedgång på omkring 22 procent vid dagens stängning. Som lägst handlades den idag på 26,83 dollar, eller 29 % lägre än noteringskursen.

När jag först skrev om hur ”resan” för aktien skulle se ut under den närmaste tiden den 18:e maj så skrev jag en form av tidsplan kring händelser som sannolikt skulle inträffa framöver. Det var inget exakt färdplan utan syftade mer till att få er att fundera kring hur denna typ av introduktionsprocesser i regel fungerar. Och hittills ser det ut att stämma relativt väl faktiskt.

Ikväll (läs: 31:e maj) skedde något klassiskt: aktien låg på -4%, men helt plötsligt steg aktien. Den stängde på +5%.

Säg så här: jag kan garantera dig att det är Morgan Stanley som stödköper aktier – helt enligt avtal mellan dem och Facebook för att hålla kursen i schack under de första veckorna efter introduktionen. Det är i och för sig möjligt att det inte är MS som agerar, men det är i så fall någon av de andra som funnits med i perifering kring introduktionen, alltså andra investmentbanker. Så har det varit, så kommer det alltid att vara.

Jag fick en fråga på mitt första inlägg kring Face-aktien om vad jag rekommenderar att göra för den som nu – likt mig själv tror på en fortsatt sjunkande kurs. Jag ger aldrig uttryckliga rekommendationer, det krävs tillstånd från Finansinspektionen för det. Dessutom är jag ingen expert på de olika instrument man kan välja för att tjäna på en sjunkande Facebook-kurs.

Däremot är mitt budskap glasklart: aktien kommer rasa ytterligare. Det ni nu ser är bara fruktlösa manipulationer av en aktiekurs som var helt FEL prissatt från början. Om jag ska ge mig på någon form av riktkurs för aktien så får det nog bli 10-15 dollar. Aktien är svårbedömd och för att motivera dagens värdering – trots raset sedan introduktionen – så måste bolaget lyckas konvertera medlemmar till intäkter och jag tror de kommer att misslyckas med den uppgiften.

På mikrobloggen Twitter har det rests diskussioner kring om Mark Zuckerberg egentligen stod bakom den höga värderingen. Och det är det ju klart att han gjorde. Även om Morgan Stanley hade sina motiv för en hög värdering så kunde den omöjligen ske utan Zuckerbergs godkännande.

Men som vanligt, cash is king. Om Zuckerberg kvarstår som kung av sociala medier om ett år är upp till bevis. Och du som äger aktien idag: sälj! Förluster är tråkiga, men det är ibland viktigare att ta en förlust och se framåt istället för att fastna i de blindas och övertygandes träsk. När du har sålt aktierna kan du köpa Google istället – ett bolag som kan ta betalt för sina tjänster.

Spara / dela med dig
 • Facebook
 • Pusha
 • Bloggy
 • TwitThis
 • Google
 • LinkedIn
 • Maila artikeln!
 • Skriv ut artikeln!

2 thoughts on “Facebook – en ”såpa” 4 real

 1. Bra inlägg och träffsäkert som vanligt!

  Det enda jag skulle önska att du skrev var någon slags riktkurs på kort och lång sikt. 🙂

  Jag läste ett intressant inlägg i debatten igår kväll om det du skriver. Utöver den (kriminellt) höga värderingen är det ytterligare ett problem som investerare nu fäst blicken på. Då fler och fler användare är mobila innebär detta en enorm flaskhals för FB. Sin grund för intjäning, reklamen, gör sig inte så bra i mobila enheter, vilket kan vara förödande för intäkterna.

  Enligt skribenten kommer detta vara en av de stora anledningarna till att det snart kommer ett liknande företag fast med bättre lösning och som fullständigt kommer att krossa FB.

  FB:s motdrag, om man ska tro på florerande rykten, är att köpa Nokia som drivs av Microsoft-agenten Elop. Microsoft är för övrigt också en stor ägare i FB.

  I vilket fall måste FB lösa denna gordiska knut för annars kan slutet vara mycket närmare än vad man kan tro, då antalet mobilanvändare ökar dramatiskt.

  MVH
  Z

  • Z,

   Jag tror att det du skriver till stor del speglar FB:s problem. Personligen ifrågasätter jag att de ska lyckas att konvertera medlemmar till intäkter. Googles tjäsnter är jag personligen benägen att betala för men aldrig Facebook. Och det lär jag inte vara ensam om.

   Jag uppdaterade det senaste inlägget med riktkurs.

   Hälsar,
   Erik

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *