En liten uppdatering…

Den senaste tiden har det varit volatilt på aktiemarknaden, det tror jag att vi alla kan vara överens om. Dessvärre, om man äger aktier och hoppas på en positiv utveckling för marknaden, så har det varit mest en negativ utveckling den senaste tiden. Men bolagen går bra och de levererar fina vinster. Men de stora aktörerna vågar tydligen inte riktigt tro att omvärldsfaktorer som Grek-krisen, euro-dito osv. kommer att lösa sig på ett bra sätt.

All denna oro verkar just nu innebära att stora placerare drar ned på sin aktie-exponering. Stockholmsbörsen ”straffas” alltid lite mer under sådana perioder än de flesta andra börser eftersom den historiskt har varit en av de mest riskfyllda börserna.

Börsintroduktionen av Facebook ser ut att ha blivit ett rejält fiasko för Morgan Stanley som garanterade emissionen och också var de som prissatte aktien inför introduktionen. Att priset var högt satt är väl ingen hemlighet, men att det var så långt ifrån aktörernas bedömning av ett vettigt pris är inget annat än ett totalfiasko. Deras jobb är ju att matcha köpare och säljare vilket de alltså har misslyckats med. Om det beror på att de hoppades på en för stor tillströmning av Facebook-groupies som skulle köpa aktien får väl framtiden utvisa. Men oavsett är det aldrig de små investerarna som köper de stora volymerna i så här stora introduktioner – det gör institutionerna. Och det är tydligt att de inte har velat ta i Facebook med tång. Tydligen.

Jag befinner mig på en mini-turné i Sveriges nordligare breddgrader. Idag lämnar jag södra Norrland och åker mot Skellefteå för en dragning för investerare på en bank. Och i morgon går turnén vidare mot Luleå där det blir en lunchdragning för hugade placerare. Normalt brukar jag ta flyget upp, men denna gång blev det bil vilket jag är glad för. Jag får se mycket av vårt vackra land.

Det är spännande att träffa investerare. På de möten jag nu har med såväl rådgivare som investerare så förstår jag att den tidigare positiva börs-synen har vänts till en mer försiktig syn och i relativt många fall en negativ syn. Rent praktiskt säger investerarna och deras rådgivare att aktieexponeringen minskas och att vikten i räntor kraftigt ökas.

Ska man tro insiders så är det ett felaktigt beslut.

Insiders har fortsatt att öka sina innehav och det under en rekordhög aktivitet; redan har 4,6 procent av alla insiders varit aktiva under maj. Det är alltså ovanligt högt och lär rendera i att maj 2012 slutar som en av de 10 mest aktiva insidermånaderna sedan 1993.

Insiders köper aktier när ”massan” säljer, och säljer när massan köper. Jag har kunnat följa deras beteende sedan 1993 och det vi nu bevittnar är en klassisk positionering från insiders på en kommande uppgångsfas. Så om det är något du ska göra nu så ska du inte sälja aktier – du ska köpa aktier!

Spara / dela med dig
 • Facebook
 • Pusha
 • Bloggy
 • TwitThis
 • Google
 • LinkedIn
 • Maila artikeln!
 • Skriv ut artikeln!

2 thoughts on “En liten uppdatering…

 1. Vad tror du om att gå long i silver ETF:s?
  Den har ju tryckts ned ganska (omotiverat) kraftigt senaste tiden.

  Tacksam för svar.

  MVH
  BS

  • Berny,

   Ledsen att svaret på din fråga har dröjt. Jag kan inte ge dig något bra svar på din fråga. Att investera i metaller eller andra råvaror brukar alltid vara bra som komplement till en aktie/ränteportfölj. Men hur priset ser ut är inte min bästa kunskap.

   /Erik

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *