Idag är världen full av aktie-experter

I fredags noterades Facebook-aktien – en efterlängtad börsintroduktion av många skäl. Att bolaget kommer tvingas leverera otroligt bra siffror för att försvara den kurs till vilken aktien introducerades är ingen hemlighet. Bolaget värderas skyhögt och hur man ska kunna försvara värderingen är för mig en gåta.

Google, till exempel, värderas dubbelt så högt som Facebook. Hur ofta använder vi Facebook i jämförelse med Google? Själv skulle jag inte klara mig utan Google, och kan alltså betala mycket för en Google-tjänst, medan jag lätt kan vara utan Facebook. Vem vill betala för att uppdatera sin status?

I fredags stängde Facebook-aktien på en nivå i linje med noteringskursen, eller 38,23 dollar. Och det var mycket viktigt, framförallt för bankerna som ansvarat för noteringsprocessen. Allt annat hade varit ett fullständigt fiasko. De fick nog jobba relativt hårt för att hålla kursen över skam-gränsen. En ren gissning är att de sannolikt fick en del draghjälp av Facebook-groupies som själva använder tjänsten ofta, och som köpte vilt. Det är ren spekulation, naturligtvis, men det är ingen hemlighet att omkring 13 procent av den volym som tecknades vid introduktionen var av – just det – småsparare. Lägg därtill att flera stora passivt förvaltade produkter var ”tvingade” att köpa eftersom de ska följa börsindex, så förstår alla att väldigt få stora investerare avstod aktien.

Eller, rättare sagt, få stora investerare köpte aktien.

Men idag är dagen då många ”experter” utbrister ”vad var det jag sa…”. När jag skriver detta inlägg handlas FB-aktien till 33,68 dollar ned med omkring 12 procent – alltså långt under introduktionskursen. Jag läser i flödet på Twitter och på andra chatt-forum och kan då konstatera: idag vimlar det av experter.

Jag är inte förvånad över att aktien handlas lägre idag. Men jag kommer knappast säga – vad var det jag sa. Faktum är också att jag trodde att det skulle ta ett tag tills kursen skulle ligga lägre än noteringskursen. Jag kan bara konstatera att en rad större hedgefonder har tagit negativa positioner i aktien.

Vilken ressa Facebook-aktien kommer ta framöver är klart ovisst. Men något vi med säkerhet kan säga är att ingen av de som idag säger ”vad var det jag sa” har blankat FB-aktien.

Det är som alltid med verkliga experter: lite snack och mycket verkstad.

Spara / dela med dig
 • Facebook
 • Pusha
 • Bloggy
 • TwitThis
 • Google
 • LinkedIn
 • Maila artikeln!
 • Skriv ut artikeln!

3 thoughts on “Idag är världen full av aktie-experter

 1. Du förutspådde i tidigare inlägg vad som skulle ske och det skedde tidigare än vad du trott. Mycket träffsäkert. Well done, son!

  Jag var inne på samma tankebana men var lite besviken över att det ännu inte fanns enkla negativa postioner att köpa.

  Jag vill förresten tacka dig för blankningstipset i AAPL (eller snarare tipset om den stora insiderförsäljningen som ledde till en blankning). Det blev många sköna penningar i mina fickor.

  Tack återigen för dina fina inlägg.

  mvh
  BS

  • Ja, det är en hygglig prestation. Men 550% är i praktiken omöjligt att lyckas med på så kort tid utan att med i praktiken ta så stor risk att hela det satsade kapitalet riskeras – och kanske ännu mer än kapitalet./Erik

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *