Detta väntar Facebook-aktien

Idag, klockan 15.30 svensk tid, öppnas fördämningen med stort F, första handelsdagen för en efterlängtad börsintroduktion. Det är naturligtvis Facebook jag talar om – dagens höjdpunkt och en av tidernas största börsintroduktioner. Det kommer bli ett enormt tryck i aktien oavsett riktning, något som vi kan tacka 900 miljoner användare av Facebook för. Och den stora medlemsskaran har lyckas skapa ett sådant tryck att det intervall som först var tilltänkt för aktien har höjts markant samt att antalet aktier som säljs också har ökats markant. Dessutom kommer aktien säljas till det högsta priset i det höjda intervallet!

Det kan vi, eller säljarna av aktier som främst utgörs av bolagets grundare Mark Zuckerberg, tacka småspararna för. För de mer rutinerade investerarna står utanför – de flesta vill inte ta i aktien med tång. Att bolaget och de investmentbanker som tar bolaget till börsen och PR-byråer ändå har lyckats skapa denna hysteri kring denna sociala-medie-aktie visar på hur skickliga de är att skapa en hajp.

Och att skapa en hajp kring en börsintroduktion är ofta säljarens dröm. Men sällan har den slutat i långsiktig succé. Det är oroväckande när det spann som investmanbankerna har satt den tilltänka försäljningskursen höjs. Det brukar innebär att bruden är så välpolerad att man kan spegla sig i henne. Och om du är en av de som står så nära denna brud att du kan spegla dig i henne – spring omedelbart till närmaste utgång!

Min gissning är att snittåldern på de som köper Faceboook-aktien är riktigt unga. De har sannolikt sparat, klippt grannens gräsmatta, serverat kaffe och Donuts, och så vidare för att få ihop till ett litet sparkapital. De är ”den nya generationen” och har vuxit upp med Facebook. De är också av en generation som säger till sina föräldrar och äldre i allmänhet att ”ni är för gamla för att förstå sociala medier…Facebook är framtiden”. Men hur många gånger har vi inte hört den?

Unga och oerfarna investerare köper nu Facebook-aktien, proffsen står vid sidan och betraktar spektaklet. Warren Buffett, han köper istället aktier i riktigt tråkiga aktier som General Motors och lokala tidningar. Buffett köper det han förstår, de unga köper sådant som de tror sig förstå. Vi har sett det förr, så många gånger.

Så vad väntar inför gong-gongen i eftermiddag?

Ja, till att börja med väntar ett gigantiskt rally. Jag gissar på rejäla uppgångar – det är inte omöjligt att vi får se uppgångar på höga tvåssifriga procent-tal. Men givet alla inblandade så kommer sannolikt investmentbankerna som dirigerar denna gigantiska uppsättning att låta tempot öka lugnt och fint med stora, men inte orimligt höga uppgångar.

Jag tror att det är viktigt för investmentbankerna, för bolaget, för Zuckerberg och för de som har köpt aktien i noteringen att aktien stiger ganska ordentligt aktiens första dag. Då blir det en snackis över helgen som kommer generera ytterligare köptryck från ”andra vågen” de första dagarna i nästa vecka.

Man får en liten ruggig – ”it only happens in the US”-känsla över sig med Facebooks entré på börsen för bara i USA kan en aktie bli så hajpad före den har noterats.

Okej, aktien lär handlas upp rejält, men vad händer sedan? Jo, det finns som sagt stora intressen som har mycket att förlora på att aktien INTE klarar sig bra den första tiden. De investmentbanker som är involverade i noteringen har sådana intressen. Det är vanligt i USA, för att inte säga snarare regel än undantag, att bankerna som varit involverade i noteringen ger köprekommendationer under den närmaste tiden efter noteringen. Det brukar komma sådana under det första halvåret efter noteringen. Det finns också en sk ”quiet-period” under vilken de inte får göra det. Om jag minns rätt är den 30 dagar.

Hur investmentbankerna ger rekommendationer av de aktier som de varit med att hjälpa till börsen är en del av min avhandling så jag har tittat en hel del på detta tidigare. Oavsett – dessa banker kommer ge köprekommendationer, definitivt inte sälj, medan de banker som inte har varit involverade kommer att vara mer negativa. De är i varje fall mer ”oberoende” och om du verkligen är ute efter sanningen ska du INTE lyssna på de banker som har hjälpt bolaget till börsen utan lyssna på de andra analyshusen och bankerna.

Mitt grundscenario om hur aktien kommer utveckla sig inom den närmaste tiden:

 1. IDAG: kursen stiger relativt kraftigt trots negativa marknader; allt från 5% och uppåt. Inte otänkbart med uppgångar på 10-50%.
 2. NÄSTA VECKA: De banker som har garanterat introduktionen kommer att se till att aktien inte går särskilt mycket sämre än USA-börserna som helhet.
 3. 2-4 VECKOR: Bolaget släpper någon form av nyhet som gör att kursen antingen pumpas upp ytterligare, alternativt håller sig på en redan hög nivå
 4. EFTER 4 VECKOR: nu kommer investmentbankerna som hjälpt Facebook till börsen trycka ut köprekommendationer med än den ena, än den andra motiveringen till en hutlöst hög värdering
 5. FRAMTIDEN (2-6 månader): Aktien kommer att få sitt ”rätta värde” när alla hjälpande händer har släppts från bolaget Nu kan inget hjälpa kursen. Om den har stigit till orimliga höjder så kommer hedgefonder och andra professionella aktörer att slakta kursen genom att blanka den. Jag är säker på att många hedgefonder redan har räknat på bolaget och är beredda att ta negativa positioner.

Om du har tecknat aktien eller köper aktien idag så är du antingen en risk-junkie eller så har du bara hänförts av de locktoner som investmentbankerna och Facebook har skickat ut. Men oavsett skäl till att du har köpt aktien är mitt råd: om du kan sälja aktien med vinst – sälj, måste du sälja aktien med en förlust – sälj. Men vad du än gör – äg inte aktien när den sjunker.

Alla som minns hur det såg ut när Telia-aktien noterades och de locktoner som de de banker som hjälpte bolaget till börsen sände ut under den efterföljande perioden kan berätta hur det kan gå. Figuren nedan visar utvecklingen för Telia-aktien från börsintroduktionen samt de efterföljande rekommendationerna från bankerna. Om rutan som avslöjar vilken bank som ger rekommendationen är ifylld så är det en av bankerna som hjälpte bolaget till börsen. Figuren är en del av min forskning på området…

Alla minns vi Telias börsintroduktion

Tiderna förändras, men bubblorna återkommer. Om det tvistar ingen.

Spara / dela med dig
 • Facebook
 • Pusha
 • Bloggy
 • TwitThis
 • Google
 • LinkedIn
 • Maila artikeln!
 • Skriv ut artikeln!

7 thoughts on “Detta väntar Facebook-aktien

 1. Hej!
  Tack för en rolig blogg!

  Jag vet att detta är ett FB-inlägg men jag orkade inte leta ett lämpligt inlägg där jag kunde ställa följande fråga:
  Vad tror du om Bolidens kursutveckling?

  Enligt ett tidigare inlägg skrev du att insiderhandeln nu ökat på köp-sidan och enligt DI har VD:n ökat innehavet.

  Tacksam för ett svar.

  mvh
  B

  • Berny,

   Tack! Boliden lider väl av det som alla aktier gör just nu – negativa investerare som inte riktigt våga gå in på marknaden långsiktigt. Tyvärr måste nog Grekland-problemet rensas bort först. Men insiders har som sagt ökat sina innehav kraftigt den senaste tiden och min bedömning är att vi står inför en kraftig uppgång under 2012. Men eftersom orosmomenten som finns är det som större placerare nu tar fasta på så kan utvecklingen generellt ligga och skvalpa ett tag till. Men, om inget oförutsett händer framöver så bör 2012 vara ett riktigt bra börsår.

   Precis som du skriver så har Bolidens VD ökat sitt innehav – men affären var endast omkring motsvarande 400 000 kr vilket ju är en rätt liten affär för en högavlönad VD. Men däremot har flera andra insiders ökat sina innehav i bolaget, vilket sammantaget kan vara en positiv signal.

   /Erik

 2. Tack för ett intressant svar, som en aning (!) går emot det negativa (domedags)sentimentet som finns därute.

  Vad är det specifikt som leder dig till slutsatsen att 2012 skulle kunna bli ett bra börsår (bortsett från grekoron förstås).

  MVH
  B.S

  • Berny,

   Tack. Ja, det är säkert en hel del mot vad gängse bedömare anser just nu.

   Min analys bygger på att insiders har ökat sina innehav mycket kraftigt under juni-december 2011. Insiders i sitt beteende i den egna aktien, om man beaktar det kollektivt, har visat sig vara en mycket stark signal om börsens framtida utveckling. De har inte ökat sina innehav så här starkt sedan mitt under brinnande finanskris 2008. Dessförinnan kan vi inte se ett så stort köptryck från insiders. Vi vet att de alltid ökar ordentligt före uppgångar och minskar rejält före nedgångar. Därför, och givet hur de har agerat under det senaste året, ser vi tydliga signaler till att börsen ska upp rejält från nuvarande nivåer.

   /Erik

 3. Pingback: Facebook ”levererar” men faller tungt |

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *