Insiderläget 15 maj 2012…

De senaste dagarna har jag pratat med relativt många journalister. Den stående frågan har varit ”vad händer nu, hur agerar insiders under den senaste tidens turbulens?”. Det behändiga svaret har blivit – de agerar precis som de brukar när börsen skakar till med nedgångar och då småspararen säljer – de köper.

Så har det alltid varit – så kommer det alltid vara.

Att insiders nu har köpt är en ypperlig signal om att börsen snart kommer att stiga; det vet ni som läser denna blogg vid detta laget att jag förväntar mig. För den av er som nu köper är det sannolikt en positiv nyhet, även om det inte är en garanti för att alla bolag kommer gå denna väg till mötes. Men i bolag där insiders ökar nu är situationen positiv.

Som insideranalytiker är jag särskilt intresserad i detta läge kring hur aktiva de är. Hittills under maj har 3,3 procent av alla insiders köpt eller sålt i sitt eget bolag. Och mycket talar nu för att denna månad med enkelhet kvalar in som en av de mest insider-aktiva månaderna i historien. Exempelvis krävs bara att ytterligare 1,4 procent är aktiva för att nå en tiondeplats – sedan 1993!

Faktum är att det finns möjlighet till en andraplats på denna lista. För att slå andraplatsen på insider-aktivitetslistan, som inträffade i december 1994 då 6,11 procent var aktiva, krävs ytterligare 2,8 procents aktivitet. Toppregistreringen kommer sannolikt inte slås på många år. I september 1994 var hela 8,35 procent aktiva. Intressant att notera i sammanhanget är att 6 av de 10 mest aktiva insidermånaderna har inträffat i just majmånader.

Redan nu ser alltså maj 2012 ut att bli en av de mest aktiva månaderna sedan 1993. Som ”insiderhistoriker” hoppas jag på en fortsatt hög aktivitet under andra delen av maj – förhoppningsvis blir det en rekordnotering!

Andra nyttiga fakta under maj ”so far”:

 • 13 av 15 VD:ar har nettoköpt; mest har Hans Wallenstam köpt i Wallenstam (c:a 11 mkr)
 • Nettoköpen uppgår till 387 mkr
 • I Nobia har 9 insiders varit aktiva – alla har köpt
Spara / dela med dig
 • Facebook
 • Pusha
 • Bloggy
 • TwitThis
 • Google
 • LinkedIn
 • Maila artikeln!
 • Skriv ut artikeln!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *