Frågor från studenter…

Jag får relativt ofta frågor från studenter på unversitet runt om i landet kring de områden som jag har forskat kring tidigare. Det är oerhört kul och inspirerande – så till er studenter som läser detta, var inte rädda för att skriva till mig och ställ frågor!

Nedanstående frågor fick jag från en grupp ”magisteruppsatsare” som jag svarade på alldeles nyss. Deras frågor gäller den modell som jag i mitt arbete förvaltar efter, InsiderModellen. Svaren kanske kan intressera några av er och återges därför nedan.

***************

Vad är er investeringsstrategi?

Vi har en förvaltningsstrategi som går under namnet Scientias InsiderModell vilken placerar efter handelsmönster som visat sig vara särskilt vinstgivande att följa över långa tidsperioder. Modellen baseras på fyra års vetenskaplig forskning bedriven av mig själv, en forskarkollega samt ytterligare en person inom tillämpad matematik. Forskningen som utvärderade hur bra insiders lyckades i sina placeringar från 1994 samt hur bra en utomstående som agerade lyckades, visade att det är vinstgivande att göra det. Men inte alla affärer sänder vinstgivande signaler – i vår forskning vet vi vilka man bör följa och det är också det som appliceras i investeringsbesluten.

Hur använder ni olika signaler I era analyser?

Modellen och dess regelverk är i sin helhet en affärshemlighet, men det är klart att storleken på affärer, särskilt i relation till tidigare ägande, på vilken nivå i bolaget en insider befinner sig och om andra agerar i närtid spelar roll. En annan aspekt är att vi inte vill ha insiders som köper och säljer samtidigt i en aktie. Det är då brus som sorteras bort.

Tittar ni på insynshandel? I sådant fall, tittar ni på vem som handlar?

Vi bevakar dagligen all insynshandel. Så fort den publiceras av Finansinspektionen, FI, hämtar vi in och bearbetar den. Indatan passerar genom modellens omfattande regelverk (består av 100-talet regler) och analysen ger i stort sett omgående en föreslagen allokering. Vi tittar på vem som handlar men vår modell tar inte hänsyn till personen i sig, utan använder bara information om tidigare ägande och agerandet i förhållande till det. Således, om exempelvis Sven Hagströmer har visat sig vara duktig historiskt är det inget vi bryr oss om.

Tittar ni på återköp av aktier? I sådant fall på hur mycket bolagen köper tillbaka?

Nej, återköp är bolagets köp med egen kassa. Vi följer bara vad insiders gör med den egna plånboken. Därför sorterar vi bort sådana affärer.

Vad har ni för erfarenhet av multipla signaler? (ex. Insynshandel I samband med återköp)

Visst har vi erfarenhet av det, men säg så här; insynshandel i samband med återköp är ingen viktig signal i vår modell.

Hur stora transaktionskostnader räknar ni på?

Vi räknar på 0,5% i transaktionskostnader för varje köp- och försäljning i våra simuleringar.  Dessutom räknar vi med en minimikostnad på några hundralappar. Det är väldigt höga kostnader men vi anser att det har varit viktigt eftersom man faktiskt hade så höga courtage under vissa delar under 90-talet. InsiderModellen gör få omplaceringar vilket innebär att den inte är tradingintensiv, men om man ska göra simuleringar baserad på historisk information är det alltid viktigt att tänka på att den ”spread” som man tar på sig när man köper och säljer, kraftigt påverkar resultaten. Jag har träffat åtskilliga ”kvantar” på bankernas analysavdelningar som missar denna sådan aspekt.

Spara / dela med dig
 • Facebook
 • Pusha
 • Bloggy
 • TwitThis
 • Google
 • LinkedIn
 • Maila artikeln!
 • Skriv ut artikeln!

2 thoughts on “Frågor från studenter…

 1. What?! Helt missar spreaden när de modellerar transaktionskostnaderna? Låter för bra för att vara sant 😀

  • Haha, jo, visst är det!? Men det är helt sant. Vem, var osv. förblir naturligtvis en hemlighet./Erik

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *