Vem försvarar de svaga spararna?

Merparten av de som placerar på börsen och i det finansiella systemet som helhet är svaga. De är svaga för att motparten, motståndaren, är har betydligt större resurser och kunskap. Och det är inte så mycket att göra åt. Men aktiemarknaden är en plats där ojämlikheten är extremt stor så vem försvarar de svaga/sämre informerade? Jag noterar att de personer eller organisationer som gör en extra insats för den ”lilles” bästa i detta finansiella spel sällan – om någonsin – omnämns för just denna insats. Därför tänkte jag själv nedan nämna två personligheter/organisationer som jag tycker gör ett bra jobb när det gäller att just försvara den svage.

Kommer du ihåg hur det såg ut när Ericsson-aktien stod som högst? Kanske, men förmodligen inte till 100% så låt mig därför berätta hur jag själv minns det. Toppen på Ericssonberget nåddes i början av 2000. I dagens kurs stod aktien då i över 800 kronor. Jag hade själv investerat i aktien privat då.

Vid denna tidpunkt var jag forskarstuderande på Handels i Göteborg. Som placerare i en aktie vill man att media, andra aktörer, grannar – ja alla – ska prata väl om just ”din” aktie. Och vid denna tidpunkt var det få som varnade för att kursen i Ericsson var orimligt hög (jag har tidigare skrivit om hur aktietipsen såg ut i Ericsson-aktien vid denna tidpunkt). Det fanns till och med en svensk analytiker på en tysk mäklarfirma som hävdade att kursen borde fortsätta upp betydligt. Och det finns alltid de som tror att kursen ska fortsätta stiga. Och alla ville vi tro – men fallhöjden för en troende aktiespekulant utan verklighetsförankring kan ibland vara hög – vilket vi vet idag.

Men, hur som helst, det fanns de som varnade för orimligheten i Ericsson-kursen. En av de var Claes Hemberg på Avanza. Jag glömmer aldrig när bolaget skulle släppa sin rapport och hörde Hemberg på radio, eller om det var radio, då han rekommenderade investerarna att sälja. Min första tanke var ”din j-a id#@t!!”. Min andra tanke var en kopia av den första. Idag ser jag det annorlunda. Redan då var Hemberg en egen ö i Avanzas bygge. Sedan dess har han bidragit mycket till att uppmärksamma Svensson på risknivån i deras portföljer. Och det är sällan något som uppmärksammas. Men det beror sannolikt på att varningar är negativt och negativ information sällan är något vi kommer ihåg eller fäster större uppmärksamhet kring.

Hemberg har dessutom tjänat miljarder den senaste tiden. Ja, inte själv alltså. Utan åt alla de tusentals bolånekunder han direkt eller indirekt har hjälpt. Genom sitt upprop – på Twitter under hashtaggen #sägdinränta så har han uppmuntrat människor att dela med sig av den ränta de har på sina bolån och, kanske viktigare, av de erfarenheter de har av att förhandla med banken. En sann välfärdsgärning. För någon vecka sedan skrev en kille på Twitter att Hemberg borde ta del av de vinster han genererat till bankernas kunder. Och något ligger det. Men om jag känner den gode Hemberg rätt så skrattar han gott åt att gärningen skapat en fetare plånbok åt de som lystrat. Och jag säger – well done!

Den andre personen som jag tycker förtjänar applåder är Aktiespararnas VD Günther Mårder. Och egentligen inte bara Mårder personligen utan Aktiespararna som organisation. Jag har själv varit en del av organisationen som medlem i många år och även som ledningsgruppsmedlem på lokal nivå där jag bor. Och det arbete som organisationen bedriver är verkligen beundransvärt. Organisationen har många volontärer som tillvaratar medlemmarnas intressen – exempelvis på över 500 bolagsstämmor per år – allt för att representera småspararna. Aktiespararna är en organisation som har tappat många medlemmar de senaste åren. Och det är inget konstigt med det egentligen, även om det är tråkigt Det är ett faktum de delar med många andra organisationer. Tyvärr.

Den Göteborgsbaserade investeraren Sven Norfeldt med världen som sitt placeringsuniversum sa på en presentation jag besökte i veckan att alla svenskar som sparar i aktier borde vara medlemmar i Aktiespararna. Hans argument var att det är helt avgörande att det finns någon som tar tillvara aktiespararens intressen och att Aktiespararna är huvudanledningen till att det finns en mycket väl fungerande aktiemarknad i Sverige. Det var så på 70-talet, men är det minst lika mycket idag, argumenterade han vidare. Och det är inte lätt att försvara de svaga mot stora ekonomiska intressen, intressen som sitter på all makt.

Men, let us face the facts —> att försvara de svaga spararna är out of fashion, omodernt.

Själv sällar jag mig hellre bland de omoderna i detta avseende och sover gott om natten. Låt oss applådera de som finns där för att ta tillvara den svages rättigheter!

Spara / dela med dig
 • Facebook
 • Pusha
 • Bloggy
 • TwitThis
 • Google
 • LinkedIn
 • Maila artikeln!
 • Skriv ut artikeln!

2 thoughts on “Vem försvarar de svaga spararna?

 1. Håller med till 110%. Hemberg och Mårder är två mycket seriösa och engagerade vapendragare för oss småsparare. Förutom värdefulla insatser i debatten har dom utfört stordåd när det gäller folkbildning inom ämnet sparande. Praktiskt taget allt jag vet om privat kapitalförvaltning kan härledas till just dessa två personer.

  Medlem i Aktiespararna och kund hos Avanza

 2. Det du skriver värmer. Som jag ser det så är det viktigaste inom Aktiespararna att vi ger medlemmarna de bästa förutsättningarna att bli framgångsrika i sitt aktie- och fondsparande. För att detta ska lyckas måste vi bevaka marknaden, och skydda den valige spararen, driva opinion inom sparfrågor, utbilda medlemmarna, tillhandahålla objektiv information och hjälpa medlemmarna i beslutsfattandet och genomförandet av sina investeringar.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *