Insiderperspektivet – Apples aktiekurs överdriven?

Tycker du att Apple’s aktiekurs är överdriven? Då är du i gott sällskap. Flera av bolagets ledande befattningshavare tycker tydligen samma sak eftersom de under bara ett fåtal dagar sålde aktier till ett värde av drygt 300 miljoner dollar motsvarande 2 miljarder svenska kronor.

Den 26 september 2008 tilldelades en rad ledande befattningshavare i Apple Inc. optioner som föll ut den 24 mars 2012 – alltså för en vecka sedan. För bolagets VD, Timothy Cook, innebar ”programmet” en option om 200 000 aktier. Och direkt när de föll ner i hans depå så sålde han dem (se bolagets SEC Filing för försäljningen här) och kunde kassera in 119 miljoner dollar, motsvarande omkring 800 miljoner kronor. Försäljningen skedde genom en s.k. automatic sale, vilket i princip är en förutbestämd försäljning som beslutas vid en tidpunkt då insidern inte har tillgång till insiderinformation.

Efter försäljningarna äger Cook 13 817 aktier till ett värde om 8,3 miljoner dollar eller motsvarande 55 miljoner kronor till fredagens stängningskurs. Mycket pengar, men långt ifrån Cooks ”vanliga” årliga kompensation (kika här hur den såg ut 2010).

Men han är inte ensam om ovanstående agerande. Faktum är att fyra ytterligare ledande befattningshavare i bolaget agerade på ett likadant sätt. Bland andra sålde även bolagets finanschef Peter Oppenheimer 150 000 aktier vid denna optionslösen och har idag 4 793 aktier kvar. Totalt sålde dessa fem insiders aktier till ett värde om 315 miljoner dollar eller 2,1 miljarder kronor under den gångna veckan.

Försäljningarna skedde alla runt 600 dollar per aktie. Kuriosa gör gällande att aktiekursen låg på 128 dollar när bolaget ingick optionsprogrammet (studera aktiens kursutveckling här). Kursstegringen över denna period är alltså smått sanslösa 370 procent. Det kan noteras som jämförelse att det breda S&P500-indexet steg med blygsamma 16 procent under samma period.

Så ur ett strikt privatekonomiskt perspektiv förefaller försäljningarna helt logiska.

Köpare av Appleaktien på denna nivå har extremt höga förväntningar på bolaget. Förväntningar som de tydligen inte delar med de som styr skeppet. Och risken är sannolikt hög att kaptenerna har goda incitament att hålla uppe kursen på denna nivå ett tag till för att motivera de skyhöga ersättningar de kvitterar ut. Men det är just problemet: insiders med inget eller litet ägande i aktien fokuserar främst på att maximera den egna ersättningen framför att maximera det som egentligen är deras jobb – ägarnas avkastning!

Noteras kan då att ingen av de ledande befattningshavarna som nu sålde, alltså VD, finanschef, marknadschef, med flera, har några särskilt stora innehav i aktien efter försäljningarna (hur stora finner du här). Vad sänder det för signal? Sälj, sälj, sälj. Stalltipset är dessutom att försäljningarna kommer att fortsätta från andra som var en del av optionsprogrammet under 2008.

Apple är ett fantastiskt företag som utvecklar produkter som alla vill ha just nu. Men fallhöjden är inte bara stor härifrån – den är enorm. Bolaget värderas idag till 560 miljarder dollar motsvarande 3 700 miljarder svenska kronor och det är med enkelhet det högst värderade bolaget i världen. Exxon som värderas näst högst ligger 150 miljarder dollar lägre.

Hennes & Mauritz, Nordea, Ericsson, TeliaSonera, Volvo, Atlas Copco, Handelsbanken, Sandvik, SEB, Swedbank, Assa Abloy…listan av bolag som man kan köpa för Apple är betydligt längre än ovan. Och värderingen täcker hela Sveriges BNP – med ett antal hundra miljarder. Hållbart? Kanske, men någon högre avkastning lär det inte bli härifrån – då kommer bättre alternativ finnas.

Ps. Tipstack till Magnus Edefur. Ds.

Spara / dela med dig
 • Facebook
 • Pusha
 • Bloggy
 • TwitThis
 • Google
 • LinkedIn
 • Maila artikeln!
 • Skriv ut artikeln!

11 thoughts on “Insiderperspektivet – Apples aktiekurs överdriven?

 1. Hmm.Intressant ”analys” med tanke på att du inte över huvud taget inte tar upp hur tillväxt och vinst-utveckling har sett ut de senaste åren. Du är som många andra helt fokuserat på det absoluta priset på aktien och bolaget som helhet. Detta är bara en av tiotals ”analyser” av typen ”inga träd växer till himlen!”. Ingen av dem har lagt mer än en timme på att försöka förstå sig på bolaget. Eller ens skummat dom senaste årens kvartalsrapporter…

  Det må vara sant att den nuvarande brutala tillväxten kommer att plana av någon gångs framöver men hittills syns inga tecken på det. Julkvartalet hade Apple 70% omsättnings- och över 100% vinsttillväxt och straxt före Q1-rapporten var p/e nere på 14. Efter de senaste månadernas uppvärdering (den första rejäla på ett par år förövrigt) så ligger p/e på kring 17. Då har man precis börjat satsa på världens största mobilmarknad, Kina (tre gånger större än USA, 1 Miljard abbonenter) är små i Indien (världens näst största mobilmarknad) och har 80% marknadsandel på tabletmarknaden som (otroligt nog) växer mycket snabbare än vad iPhones har gjort sedan de släpptes 2007. Samtidigt växer Mac med 25% per år och iTunes och Appstore växer med försäljningen av alla andra produkter. Båda har gått från lossleaders för att sälja hårdvara till miljardomsättning (i dollar) per år.

  Om man tycker att det är dyrt med tanke på tillväxten så skall man också passa på att obedelbums göra sig av med teknikbolag som har högre p/e men *betydligt* sämre tillväxt. Som Google tex…

  Apple är just nu en pengamaskin av stora mått som också numer delar ut och med tanke på att de flesta av de seniora cheferna har varit företaget extremt trogna (och lika extremt framgångsrika) under lång tid så har jag som aktieägare inga som helst problem med att de passar på att casha ut delar av sina innehav. Cook är inlåst i ett aktieprogram som ger honom betydligt mer än vad han redan har men det får han utdelat vid två tillfällen under tio år. Dessutom ger dessa aktier inte utdelning. På som jag förstår Cooks egen begäran. Dessutom har mig veterligen ingen av Cheferna några höga löner. Åtminstone inte om man jämför med liknande bolag i samma branch. Om man ser detta som tecken på att råttorna lämnar båten så skall man nog ta och göra exit i alla sina bolag och köpa sig fastigheter i Sverige istället. Jag hör att priserna aldrig kan gå ner för vi har ju bostadsbrist!

  Jämför detta med mastodont-ersättningar till chefer på andra bolag som är belånade upp över öronen, har klen tillväxt och resultat och ändå får dessa ersättningar oavsett performance. Detta är åtmistone direkt kopplat till performance och den har varit fantastiskt. Och kommer att fortsätta att vara det ett tag till…

  • Jonte,

   Du har helt rätt. Det är en av många analyser som slutar i att aktiekursen inte ”kan stiga längre”. Men eftersom Apples aktiekurs redan har flugit förbi stratosfären är det inte så konstigt att man ställer sig frågande till värderingen heller.

   Precis som de som tycker att kursen är för hög värderad, vare sig det beror på att de på bolagets nyckelpositioner har begränsat ägande, eller för att tillväxttalen inte kan fortsätta (vilket de i praktiken måste för att försvara dagens värdering), speglar ditt svar en av de troende för att försvara kursen. Jag tillhör de som älskar Apples produkter vilka är vida överlägsna konkurrenterna. Men det gäller att skilja på sak och person.

   Om bolagets ledande befattningshavare – som dessutom blivit stormrika på sina Appleaktier som de nu säljer – inte vill äga aktien annat än via de program de har som berikar dem ytterligare, varför ska jag själv äga aktien då? Dagens aktiekurs är skyhög, vare sig man tror på framtidsutsikterna som du och Apple själv målar upp.

   Du äger själv aktier i bolaget, är en datakille vad jag förstår. Var är din egen bedömning kring framtida kursutveckling?

   Min bedömning är att kursen säkert kan stiga med ytterligare tiotals procent. Men sen då? Hur ser fallhöjden då ut? ”Alla” springer till banken och köper Appleaktier. Risken är stor att de förluster som många småsparare kommer göra på toppen när kursen skjuter upp mot månen blir stor.

   /Erik

   • Appleskeptiker har sagt exakt samma sak som du gör i snart tio år från dess att iPod började slå. Och som Lou försöker påpeka nedan har det varit lika fel lika länge. Fast jag måste erkänna att det här med ”insiderförsäljningar” och eventuella negativa signaler man kan läsa in i det är helt nytt.

    Om man tittar på omsättning och vinstutveckling sedan början av seklet och jämför detta med aktiens prisutveckling så är det inte så svårt att se att aktien fram tills början av December 2011 varit mestadels nedtryckt i jämförelse. P/E hade komprimerats ner till knappa tolv, åtta om man tar bort kassan. Jag har ägt aktien i två år och den har hela tiden uppvisat ett märkligt mönster, för analytikerna är väldigt skeptiska innan rapport och blir sedan slagna med 30-45% EPS på uppsidan och aktien har då *gått ner*? Jag har då passat på att tanka varje gång eftersom jag tycker att det är galet med tanke på vad man faktiskt kan läsa i kvartalsrapporterna och se med sina egna ögon på stan (hur många känner du som *inte* har en iPhone?) Tillväxten är inte avtagande utan fortfarande (otroligt nog) tilltagande YoY. Det som hände ett tag efter Steve Jobs död verkar dock vara att marknaden upptäckte att Apple inte gick i konkurs på direkten även om Steve inte fanns där, för värderingen har äntligen börjat komma ifatt den faktiskt tillväxten. Återigen med ett trailing p/e på 17 så har AAPL på inget sätt ”flugit förbi stratosfären” så länge average p/e för NASDAQ ligger i samma härad. Google har kring p/e 20, Amazon 150, Netflix och LinkedIn hade högre p/e än så i höstas. Och ingen av dom har ens i närheten av Apples tillväxt. AAPL är inte prisat för denna tillväxt på p/e 17. Den är prisat för en förväntad kollaps av den nuvarande tillväxten och så har det varit i många kvartal!

    Anledningen till att jag inte tror på en signifikant kompression av tillväxt än (som marknaden tror och prisar in) är huvudsakligen:

    – iPhone har 9% av den globala mobilmarknaden men tar 75% av vinsten (!) och smartphones har (fortfarande) närmast exponentiell tillväxt men har ändå en bra bit kvar till ”saturation”. När tillväxten saktar ner i Europa/USA kommer slacket att tas upp i tillväxtländerna eftersom fler och fler får råd i en växande medelklass.
    – iPad har 80% av marknaden och närmare 100% av vinsten i ett segment som faktiskt växer snabbare än vad iPhone gjorde (dvs mer än dubblas YoY). Man säljer redan fler iPads än HP säljer konsument-PC. Fortsätter det så här säljs fler tablets är konsument-PC redan innan 2015… Ännu har inte Apple nån allvarlig konkurrent här.
    – Man har avtal med de två små operatörerna i Kina men har ändå lyckats sälja tiotals miljoner av både iPhone och iPad via både officiella och inofficiella kanaler. När/om man skriver avtal med China Mobile så får man tillgång till en potentiell marknad som är tre gånger så stor som hela den amerikanska. Lägg därtill Indien, Ryssland och Brasilien (där Foxconn också just startat en fabrik för Apples räkning) och tillväxtpotentialen ser fortsatt god ut för att uttrycka det milt.
    – Man säljer miljarder appar, videos, filmer, låtar och program varje år genom iTunes, AppStore och Mac AppStore till en alltmer ökande kundbas på snart 400 miljoner. Man är sedan länge dominerande försäljare av digital musik.
    – Dessutom gör den sk ”Halo Effect” att fler och fler får upp ögonen för Apples datorer vilket har gett en stadig tillväxt om ca 25% per år sedan början av seklet.
    – Apples kundnöjdhet har år efter år visat sig vara oöverträffad (mellan 85 och 90% beroende på undersökning) och det har visat sig att ca hälften av all nyförsäljningen (inräknat tillväxten) går till gamla kunder. Dvs folk som uppgraderar.

    Och detta är ännu bara på existerande produkter. Apple är ju inte kända för att direkt sitta på händerna. Potentiella framtida produkter är:

    – iTV. Ännu en marknad där alla säger att Apple inte har en chans för att (pris)konkurrensen är för stor och att de har för lite erfarenhet. Potentiellt konkurrenter lär dock vara livrädda över att denna är sann. Lönsamheten är skral som den är…
    – Man sitter på 300 miljoner kreditkort genom iTunes. Om det är någon som kan få fart på trädlösa betalningar med dom förutsättningarna så är det Apple. Man skulle tom kunna köpa en internationell bank kontant för växelpengar ur kassan för att gör det ännu möjligare.

    Detta är på något sätt inte några fantasier utan en fullt möjlig utveckling med det vi vet nu. Även om marginalerna skulle sjunka tex pga billigare produkter (det gjorde man med iPods på 2000-talet) och kostnaderna öka (man är nästan galet effektiva som det är nu) så kommer Apple att vara en effektiv vinstmaskin i flera år till.

    Det som skulle kunna hända är en ”Black Swan” typ av händelse. Tex att Apple inte får sälja i Kina av nån anledning. Det är händelser som kan påverka alla och kommer förmodligen att göra det om de händer…

    Anledningen till att ingen i ledningen köper aktier är kanske att man har optioner som är så ”in-the-money” att man redan gjort hela släkten ekonomiskt oberoende för flera generationer framåt? De flesta har ju varit med hela resan och bör ha fått avkastning på flera tusen procent. Alla kanske trots allt inte är så giriga att de vill ha mer än så?

    Och enligt min erfarenhet verkar dessutom inte AAPL vara någn småsparar-aktie i det här landet i alla fall. Man tenderar att tycka att den är ”för dyr” eftersom en aktie kostar flera tusen. Dom flesta jag pratat med dom senaste åren om detta bara fnissar när man säger att AAPL är köpvärd. Sedan fortsätter de att pilla på sin iPhone bizzart nog…

    Jag tror som en del andra att $1000 inte alls är nån omöjlighet på ett års sikt. Fortsätter det som nu utan större väghinder och med ytterligare nån framgångsrik (och lönsam) produktkategori så är $2000 innan 2015 ingen utopi.

    Volymerna på de marknader som Apple nu växer snabbt på är så massiva så om man kan hantera tillväxten utan att tappa i kvalitet (och därmed kundnöjdhet och nya, gamla kunder) så är det närmast en given utveckling.

    För det finns nämligen ingen (förutom möjligen Samsung) som kan konkurrera. Det skall vara om nån helt ny kommer in och helt ändrar spelplanen. Som Apple ju har gjort mot Microsoft nu…

    • Jonte,

     Tack för en riktigt bra analys. Och jag varken tänker, eller vill, argumentera emot den. Apple är ett helt fantastiskt företag – det är egentligen oöverträffat vad gäller att nå den typen av enorm penetration och kundnöjdhet någonsin.

     Det du beskriver att många anser att aktien är dyr men ändå springer till butiken och köper deras produkter är en underhållande och sann story. Jag är ju själv en av dem. Och kanske är detta en garant för att man fortfarande kan fynda i aktien.

     Det mesta i din analys håller jag helt med om. Dock tror jag du underskattar konkurrenterna och faktiskt även konsumenterna. Konkurrenterna har tittat på når Apple har kört om dem; ovanligt länge faktiskt. Men jag tror att konkurrensen kommer att hårda -> lägre marginaler. Ett bolag kan inte bli hur stort som helst. Det innebär inte att Apples marknadsvärde kan dubblas, allt annat lika, men det kan definitivt inte bli 10 ggr så stort. Världsmarknaden är trots allt begränsad.

     Därtill tycker jag man ska lägga att allt de gjort hittills har varit sanslöst bra. Men vad händer om deras satsning på tv-sidan blir en besvikelse. Det är mycket vanligt när stora företag ska bli större att de satsar på områden de inte behärskar, får fel fokus och gör av med en stor bit av kassan.

     Oavsett – tack för en kanonanalys! Och det ska bli intressant att följa aktien framledes.

     /Erik

 2. Jag förstår helt enkelt inte hur man som investerare kan tala om att Apple är ”högt” värderad (alt. ”dyr”) baserat på Apples market cap. Det är ju saker som inte har något direkt samband! Hade Apple varit ”billigare” och risken för kursras mindre om det funnits 20 företag i världen som var minst dubbelt så högt värderade på marknaden som Apple är idag?

  Visst hade Apples PE varit ens i närheten av det normala för ett företag som växer stadigt med 50-100+ % sedan ett decennium (dvs allra minst 40) så hade man kunnat säga att marknaden tror att nuvarande tillväxt kommer att hålla i sig. Men med PE 17 på FÖRRA årets vinst tar ju marknaden för givet att tillväxten kommer att sjunka mycket snart och mycket drastiskt, PE 15 är ju det ”normala” PE:t för marknaden som helhet.

  Man vet förstås inget om framtiden, men det finns idag absolut ingenting som tyder på att Apples tillväxt skulle falla drastiskt, vem tror inte att ”iPhone 5” kommer att sälja otroligt? Att Apple inte kommer att öka sin marknadsandel i Kina och Indien? Att värdens mest populära företag inom något år skulle bli impopulärt? Ingen!

  • Absolut – håller helt med dig. Men som alla Apple-troende måste man ställa sig frågan om den förväntan som finns på vinsttillväxt kan hålla för alltid. Om inte förväntningarna som idag finns, och bara vid smärre avvikelser, så kommer kursen slaktas. Brutalt.

   Och min fråga kvarstår. Om nu kursen är attraktiv – som så många hävdar – varför köper inte insiders? Varför köper inte insiders aktien? Varför säljer dem? Jag har sett mönstret förr och det är ingen vacker syn. Nä, de har bra ”program” som tilldelar dem aktier. Utan egen finansiell risk. Riskfritt.

   /Erik

   • Men vad är det som du håller med mig om? Du skriver ju att t.ex. ”Köpare av Appleaktien på denna nivå har extremt höga förväntningar på bolaget.” och ”Men fallhöjden är inte bara stor härifrån – den är enorm”.

    Det går inte att utläsa någonting annat av PE 17 på förra årets vinst än att marknaden tar ut ett snart mycket drastiskt fall för vinstökningstakten. Varifrån kommer den ”enorma fallhöjden”? Den kan inte komma från att bolaget är värderat till en mycket hög summa, den måste komma från att nuvarande (!) vinst och förmodad vinstökning inte kommer att kunna hållas.

    Dessa förväntningar är inte höga, tvärtom underskattar analytiker år efter år efter år Apples framtida vinstutveckling närmast patetiskt, se denna graf från Asymco.com: http://fundamentalanalys.blogspot.co.uk/2011/12/mycket-tankvard-lasning.html

    • Lou,
     OM man klarar att leverera det som förväntas så är dagens aktiekurs befogad och kan möjligen bestå. Den dagen Apple inte överträffar förväntningarna, då vill man inte äga aktien och den dagen kommer. Frågan är bara när.

     Jag är ingen Apple-analytiker. Men jag kan förstå så mycket som att de marginaler som bolaget har idag är ovanligt goda. Bolaget lever på en högst konkurrensutsatt marknad och marginalerna kan snabbt börja krympa. Det hände exempelvis med Nokia då det var ledande på sitt område.

     Återigen: om inte bolagets ledande befattningshavare själva är intresserade av att köpa, eller ens behålla aktier de tilldelas i olika aktiesparprogram, varför ska jag vilja äga då?

     • Jag kan förstås inte svara för varför de säljer, men de säljer ju inte sina aktier. Detta är ju optionstilldelningar, dvs de vore ju tvungna att betala en förmögenhet för att få dem omvandlade till aktier, medan de om de säljer dem får pengar för dem. Kanske ett ganska bra incitament för att sälja optionerna om man redan har hyfsat stora innehav i företaget?

      Naturligtvis är ingenting för evigt, men Apples höga marginaler har man lyckats hålla och t.o.m. öka under många år. Ett bra exempel är deras utpriser för iPod, iPhone och iPad. De är nästan oförändrade under produktens livtid, för iPod över 10 år, iPhone nästan fem år. Ingen annan i branschen är ens i närheten av detta. De går in i en bransch och tar i princip över alla vinster som genereras där, se bara på smartphonesegmentet där Apple idag tar tre fjärdedelar av bruttovinsten och för plattdatorer tar de 100 %.

 3. Pingback: Länkar vecka 13 « Smarta Investeringar

 4. Jag ser stora likheter med Microsofts utveckling under mitten/senare delen av 90-talet. Ingen trodde då att tillväxten skulle minska eller att aktiekursen skulle gå ner. Vilket naturligtvis kommer att hända. Frågan är bara när.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *