Status: insiderköpen bortblåsta

Så här strax före börsens öppning kommer här en kort statusrapport kring vad insiders gör  just nu.

Insiders var mycket positiva i sitt agerande över en längre tid (juni-december 2011), men sedan årsskiftet har insiderköpen minskat drastiskt. Andelen köp av alla aktietransaktioner registrerade hos Finansinspektionen, FI, är nu nere på strax över 50 procent. Senast den befann sig på en sådan låg nivå under en sammanhängande period var i slutet av 2006.

Hur ska man då tolka den nu gällande situationen? För att göra det får vi börja i rätt ände. Under perioden juni-december låg andelen insiderköp på en historiskt mycket hög nivå. Andelen insiderköp låg nära 80 procent och vi har endast observerat en så hög köpandel sedan början av 1990-talet och det var under brinnande finanskris 2007/2008. Insiders köpte då när det var som allra mörkast när småspararen flydde från aktier. När insiderköpen tydligt minskade vände börsen. Just denna bild målas nu upp igen.

Jag har läst en del analyser i media där man tror att det faktum att insiders nu köper i mindre utsträckning är negativt för börsen. Men så är alltså inte fallet. Det är istället det motsatta.

Hittills under mars ligger andelen insiderköp på 52 procent, men insiders har dock nettoköpt aktier i de egna bolagen för 52 miljoner kronor. Överraskande nog är de VD:ar som är aktiva positiva; 13 av 17 aktiva har nettoköpt under mars.

Sammanfattningsvis kan följande sägas om var vi står idag:

 • Givet insiders agerande under andra halvan av 2011 och i inledningen av 2012 bör börsen stiga till årsskiftet 2012/2013
 • VD:ar har varit positiva länge: ett starkt tecken
 • Insiders agerar efter rapporter i specifika bolag kan berätta mycket om bolagets hälsa

Skistar, som jag har skrivit en del om tidigare, lämnade ju sin delårsrapport i förra veckan. Hur insiders agerar under de kommande veckorna blir intressant att bevaka. Insiders köpte tungt vid årsskiftet, men även under februari. Frågan är: varför gjordes dessa köp och är något på gång som inte marknaden känner till än?

 

Spara / dela med dig
 • Facebook
 • Pusha
 • Bloggy
 • TwitThis
 • Google
 • LinkedIn
 • Maila artikeln!
 • Skriv ut artikeln!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *