Börspilot eller högavlönad tjänsteman?

Idag kan vi läsa en artikel i Dagens Nyheter, DN, om rejäla ersättningslyft bland en del av börsbolagens VD:ar under föregående år. Exempelvis kunde VD:n för verkstadsbolaget ABB, amerikanen Joe Hogan, kvittera ut närmare 70 miljoner kronor. Frågan är om du vill investera i bolag som leds av högavlönade tjänstemän eller av en riktig ”pilot”?

Hur som helst så är Hogan i gott sällskap och ersättningsnivåerna ökade under föregående år rejält bland börsbolagens ledande företrädare. Ökningar på 15-20 procent mellan 2010 och 2011 är inte ovanligt enligt DN. De ökande ersättningsnivåerna aktualiserar om de verkligen är värda de höga ersättningarna.

Ägarna tillsätter styrelsen som i sin tur tillsätter (och avsätter) den verkställande direktören. Ägarna tillsätter alltså indirekt VD. Men frågan är vilka ägare. Jag har inga siffror som kan styrka det, men visst är det påfallande ofta höga ersättningar betalas ut i bolag med få större ägare? Och är det inte lika konstigt att VD:ar som lyfter de allra högsta ersättningarna sällan har köpt aktier i det egna bolaget för större belopp?

Själv tycker jag det är uppseendeväckande. Och jag förstår de många anställda i dessa bolag som själva får kämpa för en ökning med 1-3 procent årligen när den högst ansvarige själv kan kvittera ut höga belopp, blir lätt irriterade.

Dessutom är det intressant att många av de högst ersatta VD:arna tjänat stora belopp på tilldelningar av aktier genom fördelaktiga optionsprogram. Detta stämmer väl in på flera av de namn som nämns i DN-artikeln.

Ta till exempel Nordeachefen Christian Clausen som förra året kunde kvittera ut 28,5 miljoner kronor, hans ägande i Nordea-aktier är idag 143 099 st värda 9,5 mkr. Majoriteten har han fått genom personaloptioner. Samma visa är det med Autolivs VD, Jan Carlsson, som förra året kvitterade ut motsvarande 26 miljoner kronor. Carlsons ägande i Autoliv-aktien är idag 47 101 st, värde motsvarande 22 mkr – nästan samtliga har han tilldelats av bolaget. Mönstret känns igen även hos Joe Hogan, ABB:s VD. Han äger idag 223 546 aktier men nästan samtliga har tillkommit genom tilldelning. Hans aktier är värda 31,5 mkr.

Det skulle vara intressant att få till stånd en medial diskussion kring rimligheten med kombinationen höga ersättningar, som ökar rejält, men fördelaktiga optionsprogram samt tilldelningar av aktier utan att de köper aktier i bolaget själva.

Så, vill du investera i bolag som Nordea, ABB eller Autoliv där höga ersättningar och fina optionsprogram verkar vara på modet, eller investera efter riktiga börspiloter, dvs. de som investerar stora belopp i bolagets aktie? Mitt svar på den frågan återfinns i ett citat från en av tidernas främste fondförvaltare, Peter Lynch. Han lyckades under perioden 1977-1990 med konststycket att uppnå en avkastning på 29,2% i Megallanfonden som han förvaltade åt en av världens största förvaltare, Fidelity, och han säger följande:

When management owns stock, then rewarding the shareholders becomes a first priority, whereas when management simply collects a paycheck, then increasing salaries becomes a first priority.

Jag avstår gärna från bolag där VD har en orimlig ersättning samtidigt som han/hon avstår från att köpa den egna aktien via annat än mycket fördelaktiga personalprogram. Om VD måste lockas att köpa på bättre villkor än andra, varför ska jag köpa till det pris marknaden sätter?

Spara / dela med dig
  • Facebook
  • Pusha
  • Bloggy
  • TwitThis
  • Google
  • LinkedIn
  • Maila artikeln!
  • Skriv ut artikeln!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *