Insiderköp + insidersälj

När det gäller försäljningar från insiders i sina egna bolag ansåg de flesta av er som har svarat att det signalerar en negativ syn på aktien, dvs. att den är övervärderad. När det gäller insiderköp så anser de flesta av er att insiders köper för att de vill ge just en positiv signal – de sitter i samma båt som aktieägarna. Men nästan lika stor andel anser att insiders köper för att de tycker aktien ser relativt billig ut, dvs. att den är undervärderad.

Det intressanta för mig själv i detta är att få en bild av hur ni som själva placerar i aktier ser på de signaler som insiders löpande sänder ut. Och era svar gläder mig även när det gäller insiderköp! Svaren ligger väl i linje med den uppfattning jag själv har efter att ha studerat företeelsen insiderhandel under de senaste 7 åren.

Visst tror även jag att många av de som köper när de tillträder sin post gör så för att ge en positiv signal till aktieägarna som i slutänden är de som tillsätter olika befattningshavare, att de tror på bolaget. Jag vet också att många insiders resonerar så i verkligheten. Jag har genom åren träffat många ledande befattningshavare som vittnar om att det vore fel att inte köpa aktier i det bolag de tillträder på en ledande position. Och faktum är att mostatsen, dvs. exempelvis att en VD som tillträder sin post inte köper, det är en negativ signal. Om han/hon inte vill äga i bolaget, varför ska du göra det? Det visar sig ofta vara en bra fråga att ställa sig.

Men den saken som jag ville komma till är följande: ”pilotskolan” (att äga i bolag man företräder) är naturlig. Men hur många insiders hade köpt aktier i bolaget för att signalera att man vill sitta i samma båt som ägarna fastän man inte tror på aktien? Väldigt få insiders skulle ta ett sådant beslut. Så även om de köper med huvudskälet att de vill sitta i aktieägarnas skuta eller tycker att aktien är undervärderad – så är det min övertygelse att de gör det för att det är en riktigt bra placering.

I eftermiddag tänkte jag skriva ett par rader om varför råvaror hör hemma i din portfölj.

Spara / dela med dig
  • Facebook
  • Pusha
  • Bloggy
  • TwitThis
  • Google
  • LinkedIn
  • Maila artikeln!
  • Skriv ut artikeln!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *