Därför startade jag en blogg

Förra veckan fick jag en utmärkelse för mina blogginsatser på mikrobloggen Twitter och det ska erkännas – det är en ego-boost att få uppskattning för något man lägger ned sin fritid på. Det är inte min roll att beskriva varför jag tilldelades priset, men den som läser motiveringen kan se att det var för mina c:a 2 000 inlägg på Twitter under 2011 och alltså inte bloggen i sig.

Men, hur som helst. Under den gångna helgen har en del undrat och rentav ifrågasatt varför jag bloggar. Några elaka, och som så ofta är fallet med personer utan tillräckligt på fötterna, anonyma tungor förklarade denna blogg som ren reklam för de fonder som jag i mitt dagliga arbete förvaltar och för det bolag jag företräder. De som känner mig skrattar nog gott åt den beskrivningen.

Men utan vidare utläggningar – här är anledningen till att jag startade bloggen ”The Insider”.

De som känner mig vet att jag inte uttalar mig om jag saknar djup kompetens om ett område. Det tror jag också de många som har sett mig vid presentationer av mitt fondbolag kan gå i god för. Vid paneldebatter när jag får frågor kring räntor, valutor, statsfinansiella kriser och andra saker där jag inte har den kompetens som krävs för att uttala mig så överlåter jag också svaret till de som är experter på området. Det händer naturligtvis att jag ändå ger min syn på saken, men då först efter att ha förklarat mig som lekman i ämnet.

Skälet till att jag startade denna blogg är egentligen detsamma som att jag började skriva inlägg på Twitter – därför att jag ville ha en kanal för att föra ut den kunskap jag besitter och som jag tror att många kan vara intresserade och faktiskt kan ha användning av.

Det ska dock erkännas att jag redan idag får mycket uppskattning via Twitter från de som följer det jag skriver där. Men ibland är 140 tecken inte tillräckligt för att beskriva saker och då är bloggformatet ypperligt. De ämnen som bloggen The Insider kommer att kretsa kring är om insiders, fonder, aktierekommendationer och inlägg av annan ekonomisk eller samhällelig karaktär.

Är The Insider en reklamblogg? Jag vet inte – vad tycker ni? När jag tittar mig omkring på bloggen ser jag inga banners som gör reklam för läppstift, obskyra aktieanalystjänster eller något annat vars enda syfte brukar vara att dryga ut veckopengen. De som tycker att denna blogg är en reklamplats verkar ha fått det hela om bakfoten. Den dag du se reklam här då kan du vara säker på att intäkterna går till välgörande ändamål. Oavkortat.

För er som inte känner till mig sedan tidigare – här kommer en kort presentation.

Jag kommer ifrån Kungsbacka där idag även är bosatt, är 37 år och heter Erik Lidén. Innan jag startade det fondbolag jag idag företräder och är största ägare i (namnet hoppar jag över så att ingen anklagar mig för reklam) har jag spenderat sammanlagt 13 år på olika universitetsutbildningar. Det började 1993 då jag påbörjade en utbildning till maskin/kvalitetsingenjör på Chalmers som avslutades 1996. Därefter tog jag en civilekonomexamen i finansiell ekonomi på Handels i Göteborg. Under ett sommarjobb jag hade på internbanken för ett av börsens större bolag 1998 träffade jag en analytiker som just hade avslutat sin forskarutbildning. Efter samtal med honom konstaterade jag att den framtid jag såg för mig själv innebar att jag behövde lära mig vissa verktyg (matematik, statistik, ekonometri mm) på en högre nivå än jag tidigare hade gjort. Därför sökte jag in till forskarutbildningen på Handels i Göteborg till vilken jag blev antagen som en av två svenskar tillsammans med 8 andra från bland annat Rumänien, Kina, Norge och Bangladesh.

På Handels var det studier i nationalekonomi/finansiell ekonomi som även bedrevs på universitet i Köpenhamn och i Amsterdam och Rotterdam på forskningsinstitutet Tinbergen Institue uppkallat efter den holländske ekonomen Jan Tinbergen som 1969 tilldelades Sveriges Riksbanks pris till minne av Alfred Nobel. på Tinbergen var det mycket stimulerande studier med analytiker på såväl riksbanken som analytiker från flera storbanker som hade en bakgrund som matematiker, kemister och biologer. En spännande tid som forskarstuderande avslutades med en avhandling som behandlade värdet och intressekonflikter i aktierekommendationer (finns som länk under ”Publicerat”). Den innehöll, bland annat, världens största studie av aktierekommendationer i tidningarna.

För att inte trötta ut er fullständigt med en massa detaljer så skrev jag därefter ett antal akademiska artiklar som publicerades i såväl nationella som internationella vetenskapliga tidskrifter, några frilansartiklar och en bok kring aktietipsen i tidningarna. I boken kritiserade jag dessutom relativt hårt tidningarnas aktietips. Så hårt att det faktiskt ledde till ett antal ganska hårda duster med några av tidningarnas företrädare.

Till sist genomförde jag forskning kring hur skickliga insiders är i sina placeringar tillsammans med en forskarkollega som jag sedan kom att starta fondbolaget med. Fyra (4) års forskning och utveckling av den placeringsmodell som jag dagligen arbetar med ägnade jag åt insiders. Därefter har jag också arbetat med förvaltningen i tre år på samma tema. Så det innebär totalt 13 år av universitetsstudier, och ytterligare 3 år vetenskaplig forskning efter disputationen 2005.

Och med detta är det hög tid att vara osvensk. Jag kan mycket om hur man utvärderar aktierekommendationer. Jag kan mycket om hur insiders beter sig. Och jag kan ganska mycket om matematik, statistik och några andra saker. När jag uttalar mig om dessa områden kan jag alltså mer än de flesta.

Som forskare sitter man under långa perioder själv i sitt arbete med avhandling eller forskningsprojekt. I regel spenderar man tre år med arbetet på avhandlingen, som till råga på allt ska skrivas så komplicerat att ingen förstår den förutom man själv, handledaren och (helst) opponenten. Har man tur kanske 30 personer läser den. För mig har det alltså varit en lättnad att kommunicera via Twitter och nu via bloggen då det innebär att jag kan sprida de saker som jag har kompetens om, och synpunkter på, direkt när jag har lust att skriva. Fantastiskt kul och stimulerande.

Jag bloggar inte för att få priser. Jag bloggar inte för att få beröm även om positiv feedback stimulerar. Och jag bloggar inte för att göra reklam.

Jag bloggar för att jag har kunskap som sällan kommer spararna till gagn och som jag gärna delar med mig av. Jag försöker bjuda på kunskap som mycket få har själva. Jag stimuleras av diskussion och interaktion mellan fondbolag, banker, journalister, politiker, debattörer – men framför allt med småspararen.

Min blogg kommer aldrig bli en stängd plats. För de som vill kritisera mig, mitt budskap eller min kompetens – shoot – dörren kommer alltid öppen.

Jag brinner för det jag gör och det jag skriver om. Och jag vill gärna diskutera dessa ämnen och vara en del i debatten kring dem, vare sig det gäller på Twitter, denna blogg eller i debatter på placeringskvällar eller i tidningarna. Men jag kan inte vara en del i denna skärningspunkt om jag inte drar paralleller med det vardagsarbete jag har.

Så nu när jag har rett ut begreppen och gett er en bättre bild av min bakgrund och kompetens – är det något särskilt ni vill att jag skriver om eller uppmärksammar? Skriv en kommentar här nedanför eller skicka mig ett e-postmeddelande till erik.liden@scientia.se.

Spara / dela med dig
 • Facebook
 • Pusha
 • Bloggy
 • TwitThis
 • Google
 • LinkedIn
 • Maila artikeln!
 • Skriv ut artikeln!

4 thoughts on “Därför startade jag en blogg

 1. Hej! Ska bli spännande att följa din blogg, är ny läsare.

  För något år sedan började jag att spara i aktier och fonder. Jag har ingen kunskap i ämnet, men försöker så gott det går sprida min portfölj. Jag har ett sorgebarn i min aktieportfölj (fick ett finfint ”tips” av en kompis i mäklarbranchen) som hittills gått -40% och inte visar några tecken på att hämta upp sig. Handlar inte om några jättepengar men jag undrar hur jag ska hantera förlusten.

  1. Sälja allt och förlora en del, 2.fortsätta hoppas på att den ngn gång klättrar,
  3. eller sälja ca. hälften av innehavet och försöka på någon annan aktie.

  Jag förstår att du inte kan ge personliga tips via bloggen, utan jag undrar egentligen mer hur man ska tänka i framtiden? Sälja? Köpa mer? Behålla? Finns de några ”sparregler” man kan följa/tänka efter?

  • Hej Erika,

   Tack – jag hoppas att du fortsätter följa mig 🙂

   Mot bakgrund av den begränsade informationen om vilket bolag du fick tips om är det svårt att säga något konkret.

   Men generellt kan man nog säga att 1) eller 3) är det som bäst passar för de flesta. Men före du tillämpar 1) bör du tala med kompisen och själv vara säker på att du just gått på en rejäl mina och att sälja är det enda lämpliga.

   Det är ofta svårt att ta en stor kortsiktig förlust, men visar sig ofta vara det bästa i det långa loppet. Och du – lycka till med ditt val!

   Hälsar,
   Erik

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *