Så hittar du insideraffärerna

Jag får ofta frågor kring hur man hittar informationen om insiders köp och försäljningar i den egna aktien. Och tack vare Simon Eriksson (@simewn på Twitter), som senast ställde denna fråga, ska jag nu visa hur man gör för att få denna information. Det är hur enkelt som helst och jag brukar alltid rekommendera att man håller koll på vad insiders gör i de aktier som man själv har i portföljen. Det är en stark signal när insiders gör rejäla förändringar i förhållande till de tidigare innehaven i aktien. Använd denna information för att göra en omvärderad analys av hur du ser på aktien. Insiders har inte alltid rätt, men det är oftast den bästa information du kan få om hur aktien kommer utvecklas den närmaste tiden.

Det finns ett antal sajter på nätet som sammanställer informationen från Finansinspektionen, men jag föreslår istället att du själv hämtar informationen från Finansinspektionens hemsida. I nedanstående ”guide” till hur du hämtar informationen tänkte jag först fokusera på handels- och serviceföretaget BE Group.

Steg 1 – hitta insynsregistret:
Insynsregistret finner du på www.fi.se. Bilden nedan visar startsidan. Det är ”insynsregistret” som du vill åt – det är där alla affärer av insiders offentliggörs.

Och sen ska du gå vidare in i ”Insynsregistret” enligt bilden nedan.

Steg 2 – Sök på ett bolag.
Nu har vi tagit oss in i det s.k. Insynsregistret. Låt oss då se hur insynsaffärerna ser ut i BE Group, vårt exempelbolag. Vi väljer ”Bolag” enligt bilden nedan.

Och när vi söker på BE Group får vi ett resultat som ser ut som det nedan. Notera också att du nu kan välja transaktioner, men även historiska innehav osv. Du kan också ange en tidsperiod som du vill titta på.

När man sedan ska titta på vilka affärer som insidern har gjort gäller det att fokusera på transaktioner av typen ”Köp” och ”Sälj” av värdepapper ”Aktie”. Det är ju deras aktieaffärer som är mest intressant att kika på. Om jag hade klippt ut hela sökningen hade ni sett att insiders har gjort ganska stora köp det senaste och därför är det ett extra intressant bolag. Gör sökningen själv och titta på vad jag menade. Laborera gärna!

Steg 3 – sök på en enskild person
Istället för att söka på ett enskilt bolag, kan man söka på en specifik person. Klicka därför på ”Person” istället för bolag. Den som är VD i exempelbolaget BE Group heter Roger Johansson. Vi ska söka upp honom och se vilka transaktioner han har gjort historiskt. Se sökningen nedan.

Det är viktigt att söka enligt följande ”efternamn, förnamn”. Därför söker vi på ”Johansson, Roger”. Roger Johansson är inget ovanligt namn och därför får vi upp ett antal personer som någon gång har varit registrerade som insynspersoner. I själva insynsregistret har en individ ett unikt löpnummer som han/hon behåller när de flyttar till andra bolag och uppdrag. Men hur som helst vet vi att Roger Johansson i BE Group idag är insider, vilket gör att det bara står mellan de två nedersta alternativen. Det visar sig då att den nedersta är den Roger vi söker.

I den markerade rutan kan vi nu välja vilken information vi vill ha. Och jag är mest intresserad av att se vilka transaktioner han har gjort den senaste tiden. Så därför väljer jag ”Transaktioner” istället för aktuellt innehav. Per automatik får vi upp de transaktioner som han har gjort under de senaste 10 åren. Resultatet visas i figuren nedan. Det visar sig då att han under en tidigare period varit verksam i Trelleborg.

Svårare än så här är det inte.

Jag hoppas att denna lilla guide har fått dig intresserad för att hålla koll på vad insiders i just dina bolag gör. Och glöm inte, vad insiders gör är den starkaste möjliga signalen kring vart bolaget är på väg.

Vad de säger kan du strunta i – det är när deras plånbok talar du ska lyssna!

Spara / dela med dig
 • Facebook
 • Pusha
 • Bloggy
 • TwitThis
 • Google
 • LinkedIn
 • Maila artikeln!
 • Skriv ut artikeln!

4 thoughts on “Så hittar du insideraffärerna

 1. Om man då ska titta på en specifik person så kan man då få en uppfattning om hur framgångsrik den har varit gällande tidigare insideraffärer. Vid en sådan analys hur långt tillbaka i tiden tycker du man ska kolla? Vilka andra faktorer ska man titta på?

  • Niko, jag tycker så här: det är egentligen ointressant hur en insider har lyckats tidigare. Det som du bör ta fasta på är att insiders, när de köper, gör det för att de tycker aktien är billig. Om de köper mycket i förhållande till vad de tidigare hade i aktien så är det en stark signal. Detsamma gäller när de säljer. Men ska man gå tillbaka tycker jag det är bra att få så god bild av det som möjligt. Den viktigaste informationen finner du dock under det senaste året.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *