Börsen: massage med gammal information OK

I ett inslag från börsens övervakningschef på Youtube daterat den 16:e februari ger man klara besked kring vad som är tillåtet för börsbolagen när det gäller möten med selektivt utvalda analytiker.

Av inspelningen är det klart att börsen anser att massering med gammal information är acceptabelt. Men om de vill massera med ny information måste bolaget skicka ut ett pressmeddelande till hela marknaden. Dessutom framhåller börsens övervakningschef att bolagen inte får ”guida”, eller vägleda, kring framtida siffror. Däremot ger man klartecken att ”förtydligande av redan offentliggjord information” är okej, givet alltså att den inte är kurspåverkande.

Analys: Ska man tolka Stockholmsbörsen som att de anser att om bolagen vill ödsla sin tid på möten tillsammans med analytiker där man diskuterar saker som i) varken kan ge analytiker bättre uppfattning om verksamheten än vad de tidigare hade, och ii) som inte är ny för marknaden, då är det okej? Ovanstående Youtube-klipp besvarar en del frågor. Fortfarande kvarstår dock svaren på ett antal centrala frågor:

– Om ingen ny information kommer fram eller presenteras på dessa sammankomster – varför spenderar analytikerna sin dyrbara tid med att gå på dem?

– Varför hålls lunchmötena för en sluten krets av analytiker och investerare (som inte alltid är investerare)?

Några analytiker jag har talat med nämner dock att bolagen sköter kontakten med dem på ett mycket professionellt sätt. Ingen ny information framkommer som regel. De säger vidare att ledningens sätt att presentera fakta, gå igenom känd information tenderar att avslöja små detaljer, information som de lyckas snappa upp och skapa ett komplicerat pussel av. Det må vara sant, men faktum kvarstår – varför får inte alla marknadens aktörer tillgång till denna möjlighet att agera psykolog/pussel-läggare?

Lösningen kommer alltid vara för bolagen att avstå från att tolka information – gammal som ny – i umgänge med mindre grupper. Så, återigen, gör all informationsgivning från bolagen öppen för hela marknaden -samtidigt.

Spara / dela med dig
  • Facebook
  • Pusha
  • Bloggy
  • TwitThis
  • Google
  • LinkedIn
  • Maila artikeln!
  • Skriv ut artikeln!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *